Datateknik

180 hp (högskoleingenjör)

Då utvecklingen av datasystem sker i näst intill alla organisationer, efterfrågas dataingenjörer överallt. Utbildningen i datateknik ger dig de kunskaper inom programmerings- och datateknik som arbetsmarknaden är i behov av för att kunna utveckla morgondagens system. Det kan vara allt från självkörande bilar till den fortsatta digitaliseringen av samhället med intelligenta tjänster både i mobiltelefonen och datorn, ofta med stöd av artificiell intelligens.   

Som dataingenjör kommer du att arbeta i dynamiska miljöer tillsammans med andra människor och sätta prägel på framtidens programvara inom exempelvis e-learning, e-handel, visualiseringar och nätverksprodukter. Dekorativ bild för programmet Datateknik 180
Utbildningens innehåll

Utbildningen börjar med att djupgående studera en dators funktion och arbetssätt. De första två åren får du grundläggande kunskaper i programmeringsteknik, datorteknik, inbyggda system samt matematik och elektronik. Detta parallellt med mer allmänna ämnen som till exempel engelska. Under det första året studerar du tillsammans med studenter inom elektro- och mekatronikprogrammet, för att därefter gå mot en tydlig profilering inom datateknik under det andra året. År tre får du möjlighet att fördjupa dina kunskaper. 

Förutom kurser inom programvaruutveckling och inbyggda system kan du välja datasäkerhet, nätverksteknik, användargränssnitt, webbapplikationer, artificiella neurala nätverk och artificiell intelligens. Det finns goda möjligheter att förlägga delar av utbildningen utomlands. Programmet avslutas med ett examensarbete. Om du vill fortsätta att studera efter examen kan du välja något av våra masterprogram.
 

Arbetsområden

Många studenter startar sitt arbetsliv som konsulter, på ett IT-företag. Arbetet sker ofta i projektform och i nära samarbete med en arbetsgrupp. Vanliga uppgifter för en dataingenjör kan vara att utveckla och anpassa programvaror och hårdvaror för tekniska och administrativa system. Många arbetar som projektledare inom systemutveckling. Det finns också de som väljer att arbeta med installation av system samt information till och utbildning av systemens användare. Service och underhåll samt marknadsföring av IT-system är andra vanliga arbetsområden. 
​​​​​​​

 

Programöversikt ppnas i Studentportalen)​

​Fråga en student


Namn Hedda Ringgren
Ålder 22
Läser Datateknik 180 hp

Ställ en fråga

Hallå där. Att plugga data hade länge varit en dröm som jag haft, och nu när jag äntligen får göra det så trivs jag jättebra. På gymnasiet läste jag natur, med inriktning på matte/data. Så jag har varit intresserad av programmering ett tag innan jag började plugga på Chalmers. Men jag har lärt mig väldigt mycket mer under tiden jag har pluggat. Vi har fått programmera enklare spel, koda ett program som spelade musik och generellt lära oss hur datorer fungerar. Det har fått mig ännu mer intresserad av att hålla på med detta i framtiden.

När man pluggar högskoleingenjörsprogram så håller man mestadels till på Lindholmen, där solen alltid skiner. På fritiden så lever jag mest studentlivet. Jag är just nu engagerad i sektionslivet och det blir att man hänger mycket på det vackra campuset och får träffa många underbara och intressanta människor. En annan bonus att plugga 180hp är att man pluggar mycket tillsammans med andra 180-program, och har chansen att skaffa kontakter (och vänner) för livet. Om jag har tid hemma, så brukar jag mest sitta framför datorn eller läsa böcker.


Publicerad: fr 25 sep 2020.