Datateknik

180 hp (högskoleingenjör)

Utveckling av datasystem sker i alla organisationer och dataingenjörer behövs överallt. Utbildningen i datateknik ger dig de kunskaper inom programmerings- och datateknik som efterfrågas av arbetsmarknaden och behövs för att utveckla morgondagens datasystem. Som dataingenjör får du räkna med att arbeta i dynamiska miljöer i kontakt med andra människor. Tillsammans kommer ni att sätta prägel på framtidens programvara inom exempelvis e-learning, e-handel, visualiseringar och nätverksprodukter.


Utbildningens innehåll

Utbildningen startar med att studera en dators funktion och arbetssätt. År ett och två får du grundläggande kunskaper i programmeringsteknik, datorteknik, inbyggda system samt matematik och elektronik. Parallellt tillkommer mer allmänna ämnen, till exempel engelska. Under det första året studerar du tillsammans med studenter inom elektro- och mekatronikingenjörsprogrammen för att under år två gå mot en tydlig profilering inom datateknik. År tre får du möjlighet att fördjupa dina kunskaper. Förutom kurser inom programvaruutveckling och inbyggda system kan du välja datasäkerhet, nätverksteknik, användargränssnitt och webbapplikationer. Utbildningen avslutas med ett examensarbete. Det finns goda möjligheter att förlägga delar av utbildningen utomlands. Om du vill fortsätta att studera efter examen kan du välja något av Chalmers masterprogram. 
 

Arbetsområden

Många studenter startar sitt arbetsliv som konsulter, på till exempel ett IT-företag.  Arbetet sker ofta i projektform i nära samarbete med andra. Vanliga arbetsuppgifter för en dataingenjör är att utveckla och anpassa programvaror och hårdvaror för tekniska och administrativa system. Många arbetar som projektledare inom systemutveckling. Det finns också de som väljer att arbeta med installation av system samt information till och utbildning av systemens användare. Service och underhåll samt marknadsföring av IT-system är även det vanliga arbetsområden

 

​Fråga en student


Namn Hedda Ringgren
Ålder 21
Läser Datateknik 180 hp

Ställ en fråga

Hallå där. Att plugga data hade länge varit en dröm som jag haft, och nu när jag äntligen får göra det så trivs jag jättebra. På gymnasiet läste jag natur, med inriktning på matte/data. Så jag har varit intresserad av programmering ett tag innan jag började plugga på Chalmers. Men jag har lärt mig väldigt mycket mer under tiden jag har pluggat. Vi har fått programmera enklare spel, koda ett program som spelade musik och generellt lära oss hur datorer fungerar. Det har fått mig ännu mer intresserad av att hålla på med detta i framtiden.

När man pluggar högskoleingenjörsprogram så håller man mestadels till på Lindholmen, där solen alltid skiner. På fritiden så lever jag mest studentlivet. Jag är just nu engagerad i sektionslivet och det blir att man hänger mycket på det vackra campuset och får träffa många underbara och intressanta människor. En annan bonus att plugga 180hp är att man pluggar mycket tillsammans med andra 180-program, och har chansen att skaffa kontakter (och vänner) för livet. Om jag har tid hemma, så brukar jag mest sitta framför datorn eller läsa böcker.


Publicerad: to 06 feb 2014. Ändrad: ti 19 jun 2018