Datateknik

180 hp (högskoleingenjör)

Utveckling av datasystem sker i alla organisationer och dataingenjörer behövs överallt. Utbildningen i datateknik ger dig de kunskaper inom programmerings- och datateknik som efterfrågas av arbetsmarknaden och behövs för att utveckla morgondagens datasystem. Som dataingenjör får du räkna med att arbeta i dynamiska miljöer i kontakt med andra människor. Tillsammans kommer ni att sätta prägel på framtidens programvara inom exempelvis e-learning, e-handel, visualiseringar och nätverksprodukter.


Utbildningens innehåll

Utbildningen startar med att studera en dators funktion och arbetssätt. År ett och två får du grundläggande kunskaper i programmeringsteknik, datorteknik, inbyggda system samt matematik och elektronik. Parallellt tillkommer mer allmänna ämnen, till exempel engelska. Under det första året studerar du tillsammans med studenter inom elektro- och mekatronikingenjörsprogrammen för att under år två gå mot en tydlig profilering inom datateknik. År tre får du möjlighet att fördjupa dina kunskaper. Förutom kurser inom programvaruutveckling och inbyggda system kan du välja datasäkerhet, nätverksteknik, användargränssnitt och webbapplikationer. Utbildningen avslutas med ett examensarbete. Det finns goda möjligheter att förlägga delar av utbildningen utomlands. Om du vill fortsätta att studera efter examen kan du välja något av Chalmers masterprogram. 
 

Arbetsområden

Många studenter startar sitt arbetsliv som konsulter, på till exempel ett IT-företag.  Arbetet sker ofta i projektform i nära samarbete med andra. Vanliga arbetsuppgifter för en dataingenjör är att utveckla och anpassa programvaror och hårdvaror för tekniska och administrativa system. Många arbetar som projektledare inom systemutveckling. Det finns också de som väljer att arbeta med installation av system samt information till och utbildning av systemens användare. Service och underhåll samt marknadsföring av IT-system är även det vanliga arbetsområden

 

​Fråga en student


Namn Betina Andersson
Ålder 20
Läser Datateknik 180 hp
Kommer från LinköpingHej! På gymnasiet studerade jag ekonomi, men kände inte att det riktigt var min grej. Jag valde då att plugga tekniskt basår för att se om teknik var något för mig, och där väcktes mitt intresse för datorer och programmering. Jag sökte till Chalmers eftersom jag hört gott om både utbildningen och studentlivet. Jag är väldigt nöjd med mitt val av både skola och program. Datateknik är kul! Vi har lärt oss mycket om programmering och under min utbildning har jag bland annat fått programmera musikmelodier och enklare spel. Man får en bra uppfattning om hur tekniken i samhället fungerar.

På Chalmers finns det många saker att göra när föreläsningarna är slut. Studentlivet är otroligt givande och jag har valt att engagera mig både på sektions- och kårnivå. På så sätt skaffar man sig erfarenheter och lärdomar som kompletterar utbildningen. Det är dessutom ett väldigt bra sätt att träffa nya kompisar, vilket är skönt när man kommer från en ny stad. Jag spenderar faktiskt den mesta av min tid (av egen vilja) på campus Lindholmen. Om man någonsin tröttnar på campus kan man ju hänga på Liseberg.

Publicerad: to 06 feb 2014. Ändrad: fr 19 jan 2018