Datateknik

180 hp (högskoleingenjör)

​Utveckla morgondagens datasystem

 
Utveckling av datasystem sker i alla organisationer och dataingenjörer behövs överallt. Utbildningen i datateknik ger dig de kunskaper inom programmerings- och datateknik som efterfrågas av arbetsmarknaden och behövs för att utveckla morgondagens datasystem. Som dataingenjör får du räkna med att arbeta i dynamiska miljöer i kontakt med andra människor. Tillsammans kommer ni att sätta prägel på framtidens programvara inom exempelvis e-learning, e-handel, visualiseringar och nätverksprodukter.
Utbildningens innehåll

Utbildningen startar med att studera en dators funktion och arbetssätt. År ett och två får du grundläggande kunskaper i programmeringsteknik, datorteknik, inbyggda system samt matematik och elektronik. Parallellt tillkommer mer allmänna ämnen, till exempel engelska. Under det första året studerar du tillsammans med studenter inom elektro- och mekatronikingenjörsprogrammen för att under år två gå mot en tydlig profilering inom datateknik. År tre får du möjlighet att fördjupa dina kunskaper. Förutom kurser inom programvaruutveckling och inbyggda system kan du välja datasäkerhet, nätverksteknik, användargränssnitt och webbapplikationer. Utbildningen avslutas med ett examensarbete. Det finns goda möjligheter att förlägga delar av utbildningen utomlands. Om du vill fortsätta att studera efter examen kan du välja något av Chalmers masterprogram.
 


Arbetsområden

Många studenter startar sitt arbetsliv som konsulter, på till exempel ett IT-företag. Arbetet sker ofta i projektform i nära samarbete med andra. Vanliga arbetsuppgifter för en dataingenjör är att utveckla och anpassa programvaror och hårdvaror för tekniska och administrativa system. Många arbetar som projektledare inom systemutveckling. Det finns också de som väljer att arbeta med installation av system samt information till och utbildning av systemens användare. Service och underhåll samt marknadsföring av IT-system är även det vanliga arbetsområden.


 
Grundläggande behörighet
För att studera på Chalmers krävs
grundläggande behörighet,
dvs vissa förkunskaper.
Läs mer

Särskild behörighet

Sökande med gymnasieexamen (Gy11/Vux12)
Närliggande områdesbehörighet A9:
Matematik 4, Fysik 2, Kemi 1
Samtliga med lägst betyg E

Sökande med slutbetyg
Närliggande områdesbehörighet 9:
Fysik B, Kemi A, Matematik D
Samtliga med lägst betyg G

Meritkurser
Information om meritpoäng för matematik, engelska och moderna språk samt hur dina meriter värderas finner du här.


Områdeskurser som ger meritpoäng 
Meritkurser avseende områdeskurser gäller inte för dig som påbörjade gymnasieskolan höstterminen 2011 och senare.

Biologi A - 0,5 (meritpoäng)
Biologi breddning - 0,25
CAD-teknik A - 0,25
Datorkommunikation - 0,5
Fordonsvård och service - 0,5
Fysik breddning - 0,25
Hus- och anläggningsbyggnad - 0,5
Kemi B - 0,5
Kemi breddning - 0,25
Konstruktion A - 0,5
Kvalitetsteknik – 0,25
Medicinsk elektronik - 0,25
Programmering B - 0,25
Svenska C - muntlig o skriftlig kommunikation - 0,25
Teknikutveckling och företagande - 0,5
Virtuella miljöer - 0,5

Områdeskurserna ovan ger meritpoäng specifikt för detta utbildningsprogram. Kursvalet utgår från områdesbehörighet 8, men det skiljer sig något från UHR:s standardmodell.

Antagningspoäng
Här finner du årets statistik


Antal platser
50


Examen Högskoleingenjörsexamen

Studieplats Lindholmen

Kontakt
Chrissie Evling, studievägledare
031-772 5834
chrissie.evling@chalmers.se

Anmälningskod årskurs 1 CTH-62000

Anmälningsperiod
15 mars -15 april
Läs mer​​​
 


 
 

​Fråga en studentNamn
Thorbjørn Bonvik
Ålder 20
Läser Datateknik 180 hp
Kommer från Follo i Akershus, Norge
Hej! Jag kommer direkt ifrån gymnasiet i Norge till Chalmers i Göteborg, och många frågar mig varför. Jo, jag vill bli dataingenjör, jag vill göra musik och jag vill uppleva värden.

Datorer har alltid varit en fascination. Olikt många andra har det inte varit att spela datorspel. Visst är det kul, men när jag spelade spel som yngre var det alltid att "modda" och ändra på hur spelet fungerade och såg ut, mer en att faktisk spela som var kul. Logik, matte och problemlösning är saker jag har vist mig duktig på, så valet av dataingenjör har varit solklart ett tag.

Årsaken till att jag valde treårig över femårig är för att jag inte trodde jag ville palla att stanna kvar i Skandinavien så länge, som nämnt vill jag uppleva världen. Helst ville jag nog längre en Sverige, men som musik-nörd var "The Gothenburg melodic death metal sound" et fenomen jag har gillat hur länge som helst, och jag ville gärna uppleva den miljön.
Men nu har jag gått klart ett år här, och jag tror kanske det blir en master sen här på Chalmers. Det är så kul här!
 


 

Publicerad: to 06 feb 2014. Ändrad: må 14 mar 2016