Automation och mekatronik

300 hp (civilingenjör)

​Utveckla smarta produkter och system

 
Du som studerar Automation och mekatronik kommer att utveckla produkter som är billigare, bättre, energisnålare och mer miljövänliga än dagens. Låter det som en utmaning som passar dig? Under utbildningen rör du dig i ett spännande gränsland mellan maskin-, elektro och datateknik och får de kunskaper och verktyg du behöver för att anta utmaningen. Utbildningen placerar tekniken i ett större sammanhang där ekonomi, projektledning och miljöteknik är viktiga faktorer. Det ger dig stora valmöjligheter när du sedan ska välja yrke. Redan under utbildningen har du möjlighet att specialisera dig utifrån ditt intresseområde.Utbildningens innehåll

De tre första åren får du en bred kunskapsgrund med matematik, maskinteknik, programmering, elektronik, datorteknik och ekonomi samt teknikintegrerande kurser i mekatronik och automation. Under tredje läsåret finns även tre valbara block, där du har möjlighet att välja kurser själv, vilket gör det lättare att inrikta dig mot det du är intresserad av. Under senare delen av tredje året gör du ett kandidatarbete som omfattar 15 högskolepoäng. Inför årskurs fyra väljer du något av Chalmers masterprogram, som studenterna på Automation och mekatronik har flest att välja bland. Utbildningen avslutas med ett examensarbete på 30 högskolepoäng. Majoriteten av masterprogrammen är på engelska och du kan förlägga en del av din utbildning utomlands.
 


Arbetsområden

Automation och mekatronik är ett välkänt begrepp på arbetsmarknaden. När datorstyrning introduceras i allt fler mekaniska produkter ökar också efterfrågan på ingenjörer med kompetens inom detta område. Den breda grunden i tekniskt och naturvetenskapligt kunnande gör dig attraktiv på många plan och i många sammanhang. Du kommer bland annat att kunna arbeta med konstruktion, produktion, produktionsledning, produktutveckling, programvaruutveckling och miljöteknik. Den som vill har möjlighet att göra akademisk karriär som forskare. Attraktiva jobb inom automation och mekatronik hittar du både i Sverige och utomlands.

Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)​

Applied Mechanics
Automotive Engineering
Biomedical Engineering
Communication Engineering
Complex Adaptive System
Computer Systems and Networks
Electric Power Engineering
Embedded Electronic System Design
Engineering Mathematics and Computational Science
Entrepreneurship and Business Design 
Industrial Ecology
Lärande och Ledarskap
Nuclear Science and Technology
Product Development
Production Engineering
Supply Chain Management
Sustainable Energy Systems
Systems, Control and Mechatronics​
Quality and Operations Management

 

​Fråga en student

Namn Erik Almblad
Ålder 23
Läser Automation och mekatronik
Kommer från Jönköping
Jag sökte till Automation och mekatronik (Z) för att det är en väldigt bred utbildning med stora valmöjligheter. Jag visste att jag ville läsa något tekniskt, men inte riktigt vilken inriktning. Det som gjorde att valet föll på Z var att man läser kurser inom så många olika teknikområden och att man under utbildningen kan rikta in sig på det man gillar mest.

På vårt program läser vi såväl mekanik som ellära och programmering. Detta ger kunskaper för att sätta samman en komplett produkt. Rörelse och fysiska specifikationer vävs samman med förmågan att styra och reglera. Den breda basen gör att man som Z-student har flest masterprogram av alla på Chalmers att välja mellan och det finns väldigt många olika vägar att gå.

Allt som allt så är jag väldigt nöjd med min utbildning. Att vi dessutom har ett underbart studentliv är ett extra plus. Det finns så mycket saker att engagera sig i och vi har en fantastisk stämning på vår sektion.


Publicerad: to 06 feb 2014. Ändrad: ti 04 apr 2017