Automation och mekatronik

300 hp (civilingenjör)

I det här programmet blir din uppgift att utveckla produkter som är billigare, bättre, energisnålare och mer miljövänliga än dagens. Under utbildningen får du kunskapen och verktygen för att röra dig i ett spännande gränsland mellan maskin-, elektro och datateknik. Programmet placerar tekniken i ett större sammanhang där ekonomi, projektledning och miljöteknik är viktiga faktorer. Detta ger dig stora valmöjligheter när du sedan ska välja yrke. Redan under dina studier har du möjlighet att specialisera dig utifrån ditt intresseområde. Industriell robotarmUtbildningens innehåll

När datorstyrning introduceras i allt fler mekaniska produkter ökar också efterfrågan på ingenjörer med kompetens inom detta område. De tre första åren får du en bred kunskapsgrund med kurser som: matematik, maskinteknik, programmering, elektronik, datorteknik och ekonomi samt teknikintegrerande kurser i mekatronik och automation. Under tredje läsåret finns även tre valbara block där du har möjlighet att välja kurser själv och inrikta dig mot det du är intresserad av. Under senare delen av tredje året gör du ett kandidatarbete. 
 
Inför årskurs fyra väljer du något av Chalmers masterprogram, som student på Automation och mekatronik har du flest att välja bland. Utbildningen avslutas med ett examensarbete. Majoriteten av masterprogrammen är på engelska och du kan förlägga en del av din utbildning utomlands.​


Arbetsområden

Den breda grunden i tekniskt och naturvetenskapligt kunnande gör dig attraktiv i många sammanhang. Du kommer bland annat att kunna arbeta med konstruktion, produktion, produktionsledning, produktutveckling, programvaruutveckling och miljöteknik. Attraktiva jobb inom automation och mekatronik hittar du både i Sverige och utomlands. Du kan även göra akademisk karriär som forskare. 

Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)​

Applied mechanics
Biomedical engineering
Communication engineering
Complex adaptive system
Computer systems and networks
Data science and AI​
Embedded electronic system design
Engineering mathematics and computational science
Entrepreneurship and business design 
High-performance computer systems
Industrial ecology
Lärande och ledarskap
Management and economics of innovation​
Mobility engineering​
Product development
Production engineering
Supply chain management
Sustainable electric power engineering and electromobility​
Sustainable energy systems
Systems, control and mechatronics​
Quality and operations management


​​​​

 

Programöversikt ppnas i Studentportalen)


​Fråga en student


Namn
Sarah Torstensson
Ålder 22
Läser Automation och mekatronik
Jag sökte till Automation och mekatronik (Z) för att jag ville gå en bred utbildning med många framtida möjligheter. Ett brett teknikintresse gjorde att jag länge hade svårt att bestämma mig, det fanns så mycket kul att göra och jag ville inte begränsa mig! Det som gjorde att valet föll på Z var att man läser kurser inom så många olika områden och att man under utbildningen kan rikta in sig på det man gillar mest (och även komma på vad man gillar mest!). 
 
På vårt program läser vi både mekanik, ellära och programmering. Detta ger kunskaper för att sätta samman en komplett produkt. Rörelse och fysiska specifikationer vävs samman med förmågan att styra och reglera. Den breda basen gör att man som Z-student har flest masterprogram av alla på Chalmers att välja mellan och det finns väldigt många olika vägar att gå. 
 
Allt som allt så är jag väldigt nöjd med min utbildning. Att vi dessutom har ett underbart studentliv är ett extra plus. Det finns så mycket saker att engagera sig i, både för sig själv och sin egen utveckling, men även för att hjälpa andra att utvecklas. Finns inte det du är intresserad av så finns alla möjligheter att starta något eget! Dessutom har vi en fantastisk stämning på vår sektion och det händer alltid något kul!

Sidansvarig Publicerad: ti 31 aug 2021.