Arkitektur

300 hp (arkitekt)

​Den gestaltande arkitekten

 
Är du intresserad av hur människor bor, hur en bra arbetsplats kan formas och hur våra städer och samhällen byggs så att vi kan leva ett bra liv? Vill du arbeta med dina idéer i projekt och utveckla din förmåga att utveckla det som har betydelse för både uttryck och funktion i den byggda miljön? Då är utbildningen på Arkitekturprogrammet något för dig.Utbildningens innehåll

Som arkitekt kommer du att arbeta utifrån många olika perspektiv som skall vävas ihop till en helhet i form av rum, byggnader och samhällen. I dina studier kommer du i många kurser och projekt att utgå från människors behov och frågor om hur väl fungerande byggnader och städer skall utformas. Du kommer att arbeta med hållbarhet – hur det som byggs blir ekologiskt, konstruktivt och materialmässigt hållbart. Och sist men inte minst: arkitekturen skall präglas av estetiskt genomtänkta former.  De första åren läser du många kurser där du i projekt, på olika sätt, övar dig i arkitektonisk gestaltning – allt ifrån detaljernas betydelse för helheten, byggnaders strukturer, inomhusklimat och energihushållning till planer för städer.

Du använder både penna och dator som ritverktyg och mycket av din studietid tillbringar du i ritsalarna tillsammans med dina kurskamrater. Du har också möjlighet att arbeta med modeller i våra verkstäder och ateljéer. Under din utbildning varvas teoretiska studier med projektarbeten inom olika områden. Du kommer att göra studieresor, både i Sverige och utomlands, som ger dig nya kunskaper, erfarenheter och perspektiv på arkitektur. I många av kurserna medverkar yrkesverksamma arkitekter som lärare för att dela med sig av sina erfarenheter. Tillsammans med lärare och kurskamrater diskuterar du dina arbeten. Dina projekt samlar du i en portfölj, dels för lärarnas bedömning, dels för att visa upp när du söker arbete. Studierna på Arkitektur präglas av stort engagemang och kamratskap som gör det lätt för dig att finna dig tillrätta.
 


Arbetsområden

De flesta arkitekter arbetar med utformning av byggnader och stadsdelar på arkitektkontor eller kommunernas stadsbyggnadskontor. Arkitektkompetensen är också användbar till exempel inom förvaltning av bebyggelser eller inom forskning och utveckling inom byggområdet.
 
Hur kommer du in?
En del av våra studenter tas in på betyg och en del via arkitektprovet. Arkitektprovet är gemensamt för Sveriges arkitektskolor. Arkitektprovet består av två delar. Först genomför den sökande en hemuppgift som sänds till den arkitektskola där provet önskas genomföras. Blir resultatet bra kallas den sökande till själva arkitektprovet där ett antal uppgifter skall lösas under två dagar. Läs mer på:
 

Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)

Architecture and Urban Design
Design and Construction Project Management
Design for Sustainable Development ​​

 

​Fråga en studentNamn
Amanda Markgren
Ålder 21
Läser Arkitektur
Kommer från Umeå
Att studera Arkitektur innebär fem år fyllda med många olika projekt. Du kommer få chansen att testa dina mest utspaceade idéer och se om de faktiskt är genomförbara. Under projektens gång får du också handledning av yrkesverksamma arkitekter som leder dig vidare till nästa steg.

Utöver dina studier finns också möjligheten att engagera dig i bland annat arbetsmarknadsgruppen - Arkipelago, sektionens PR-kommitté (PubA), sexmästeri(A6) samt mottagningskommittén(A0K) för att nämna några. Därutöver finns det en uppsjö av andra kommittéer på Chalmers där, oavsett vad du har för intresse, möjligheterna för åtskilliga engagemang ges.

Mitt bästa minne från Chalmers är tiden som jag valde att vara engagerad i en kommitté utöver mina studier. Det gav mig chansen att lära känna en massa andra fantastiska studenter som också kommer vara ett grymt kontaktnät när studierna är avslutade. Jag kommer minnas min tid på Chalmers hela mitt liv tack vare det otroligt bra studentlivet som ges via studentkåren – så om du känner att du har tid engagera dig (!) finns inte kommittén för dig så finns garanterat möjligheterna för att skapa den!
 

 

Publicerad: to 06 feb 2014. Ändrad: må 14 mar 2016