Arkitektur

300 hp (arkitekt)

​Den gestaltande arkitekten

 
Är du intresserad av hur människor bor, hur en bra arbetsplats kan formas och hur våra städer och samhällen byggs så att vi kan leva ett bra liv? Vill du arbeta med dina idéer i projekt och utveckla din förmåga att utveckla det som har betydelse för både uttryck och funktion i den byggda miljön? Då är utbildningen på Arkitekturprogrammet något för dig.Utbildningens innehåll

Som arkitekt kommer du att arbeta utifrån många olika perspektiv som skall vävas ihop till en helhet i form av rum, byggnader och samhällen. I dina studier kommer du i många kurser och projekt att utgå från människors behov och frågor om hur väl fungerande byggnader och städer skall utformas. Du kommer att arbeta med hållbarhet – hur det som byggs blir ekologiskt, konstruktivt och materialmässigt hållbart. Och sist men inte minst: arkitekturen skall präglas av estetiskt genomtänkta former.  De första åren läser du många kurser där du i projekt, på olika sätt, övar dig i arkitektonisk gestaltning – allt ifrån detaljernas betydelse för helheten, byggnaders strukturer, inomhusklimat och energihushållning till planer för städer.

Du använder både penna och dator som ritverktyg och mycket av din studietid tillbringar du i ritsalarna tillsammans med dina kurskamrater. Du har också möjlighet att arbeta med modeller i våra verkstäder och ateljéer. Under din utbildning varvas teoretiska studier med projektarbeten inom olika områden. Du kommer att göra studieresor, både i Sverige och utomlands, som ger dig nya kunskaper, erfarenheter och perspektiv på arkitektur. I många av kurserna medverkar yrkesverksamma arkitekter som lärare för att dela med sig av sina erfarenheter. Tillsammans med lärare och kurskamrater diskuterar du dina arbeten. Dina projekt samlar du i en portfölj, dels för lärarnas bedömning, dels för att visa upp när du söker arbete. Studierna på Arkitektur präglas av stort engagemang och kamratskap som gör det lätt för dig att finna dig tillrätta.
 


Arbetsområden

De flesta arkitekter arbetar med utformning av byggnader och stadsdelar på arkitektkontor eller kommunernas stadsbyggnadskontor. Arkitektkompetensen är också användbar till exempel inom förvaltning av bebyggelser eller inom forskning och utveckling inom byggområdet.
 
Hur kommer du in?
En del av våra studenter tas in på betyg och en del via arkitektprovet. Arkitektprovet är gemensamt för Sveriges arkitektskolor. Arkitektprovet består av två delar. Först genomför den sökande en hemuppgift som sänds till den arkitektskola där provet önskas genomföras. Blir resultatet bra kallas den sökande till själva arkitektprovet där ett antal uppgifter skall lösas under två dagar. Läs mer på:
 

Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)

Architecture and Urban Design
Design and Construction Project Management
Design for Sustainable Development ​​

 

​Fråga en student

Namn Sara Tuneld
Ålder 22
Läser Arkitektur
Kommer från Karlstad
Jag heter Sara och går nu mitt andra år på Arkitektutbildningen på Chalmers. Sveriges bästa högskola i Sveriges i särklass härligaste stad tycker jag, även om jag kanske är något partisk…

Jag funderade i många år på om inte arkitekt vore något för mig. Efter gymnasiet tog jag ett par sabbatsår för att få en paus från pluggandet ett tag, men när suget kom tillbaka bestämde jag mig för att helt enkelt våga testa att söka in till Arkitektur. Det värsta som kunde hända var ju helt enkelt att jag skulle ändra mig! Det har jag dock inte gjort utan trivs väldigt bra. Ett högt tempo redan från start och intensiva projektfaser har blivit vardag, vilket har bidragit till en stark ”vi”-känsla och härlig atmosfär inom klassen då vi umgås så pass mycket.

Utbildningen i sig skiljer sig en del från de allra flesta universitetsutbildningar då vi har få regelrätta tentor utan jobbar i projektform för att i största möjliga mån efterlikna den bransch som vi senare kommer arbeta inom. I och med detta arbetssätt läggs självfallet mycket ansvar på dig i form av eget arbete i stor utsträckning, men också en större frihet att planera din egen tid.

Det finns inte några krav på att du måste vara en naturbegåvning inom området när du börjar. Tycker du det här med färg och form är roligt och är intresserad av att utveckla samhället i framtiden så är detta troligtvis något för dig. Dessutom är en utbildning till för att lära sig!

Jag förstår dock att du kanske fortfarande har många frågor om utbildningen eller kanske något helt annat. Hur är Göteborg som studentstad? Var är det bra att ställa sig i bostadskö? Bara de frågor som inte ställs är dumma så tveka inte att höra av dig om det är något du undrar!

Publicerad: to 06 feb 2014. Ändrad: ti 04 apr 2017