Arkitektur och teknik

300 hp (civilingenjör/arkitekt)

​Arkitekt, ingenjör eller både och

Inom samhällsbyggnad samverkar arkitekter och ingenjörer. Det är två starka yrkesidentiteter som möts för att bidra till utformningen av funktionella och hållbara helheter. För utmaningar där allmänt utbredd arkitektur och teknik inte räcker till behöver samspelen mellan arkitekter och ingenjörer utvecklas. Det kan vara; byggnadsverk med stora spännvidder som broar och arenor, utformning av nya klimatkloka byggnader, konsertsalar med höga krav på god akustik, eller framtidens materialegenskaper och materialuttryck.

Utbildningens innehåll

Arkitektur och teknik-programmet förenar gestaltning med naturvetenskap och teknik. Du tränar din förmåga att iaktta och att leva dig in i människors, verksamheters och samhällens behov, och du utvecklar din förmåga att utforma förslag till byggnadsverk och kommunicera deras egenskaper och kvalitéer.

Programmet vänder sig till dig som är intresserad av såväl matematik och teknik som rumsgestaltning och byggnadskonst. Arkitektur och teknik behandlar både ingenjörskonstens och arkitekturens teorier, metoder och verktyg. Ingenjörsutbildningarnas kultur med ämnesvisa kurser vävs kontinuerligt samman med arkitektutbildningarnas tradition med gestaltande projekt. Projektens syfte är att utifrån både en teknisk/naturvetenskaplig och en estetisk/humanistisk grund träna ett undersökande, skapande och reflekterande förhållningssätt. De tre första åren ger en teknisk/naturvetenskaplig bas med matematik, mekanik, byggnadsfysik och materiallära. Här finns också grundläggande arkitekturkurser som behandlar form, färg, skissteknik och arkitekturhistoria. Parallellt med kurserna löper en serie arkitekturprojekt. Genom skisser, modeller och fysiska experiment växer förslag till utformningar fram. Under handledning och genom kritik prövas dessa så att funktion, hållbarhet och uttryck utvecklas till en helhet.
 

Arbetsområden

Intresset för Arkitektur och teknik-studenter är stort både i Sverige och internationellt. Det finns endast ett fåtal motsvarande utbildningar i världen och idag finns studenter från utbildningen på några av världens ledande arkitekt- och ingenjörskontor. Arbetsuppgifterna sträcker sig från arkitektur och utformning av byggnadsverk till design av material, tekniska lösningar och produktionsprocesser. Några arbetar med ledning och management inom miljö och samhällsbyggnad. Karakteristiskt är att arbetsuppgifterna ofta ligger i gränslanden mellan idag arkitektur och teknik.

Matematik- och fysikprovet

En del studenter tas in på betyg och en del av platserna tillsätts på grundval av ett särskilt
antagningsprov. Alla sökande till Arkitektur och teknik är välkomna att göra provet, läs mer på:
 
 

Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)

För arkitektexamen:

Architecture and Urban Design
Design for Sustainable Development


För civilingenjörsexamen:

Design and Construction Project Management
Industrial Ecology
Lärande och ledarskap
Structural Engineering and Building Technology​
Sound and Vibration​

 
 

​Fråga en student

Namn Teresia Forsman
Ålder 22
Läser Arkitektur och teknik
Kommer från Stockholm
Det var bara några veckor innan antagningen skulle stänga som jag hittade detta program men redan samma dag hade jag bestämt mig för att det var det här jag skulle läsa. Jag lämnade allt och flyttade till en stad där jag knappt hittade hem från centralstationen, där jag inte kände en enda person och blev kär direkt. I utbildningen, i skolan, i staden och i kompisarna jag fick. Arkitektur och teknik är den perfekta blandningen mellan teori och praktik för den som älskar matematik och fysik men som också har en kärlek till design och kreativitet. För den som älskar att skapa men som också vill förstå varför huset, byggnaden eller bron håller och hur man ska göra för att få allting att fungera.

Till dig som läser detta, våga ta steget och sök till Chalmers! Det är helt klart ett av de bästa besluten jag har gjort i mitt liv. Det kommer bli en tid fylld av äventyr, utmaningar och sena kvällar, och det kommer bli helt fantastiskt. Chalmers är en skola som har allt, oavsett vad du är intresserad av, och Göteborg är en underbar stad som växer i mina ögon för varje dag som går.

Tveka inte att höra av dig om du undrar hur det är att läsa på mitt program!

 

Publicerad: to 06 feb 2014. Ändrad: ti 04 apr 2017