Arkitektur och teknik

300 hp (civilingenjör/arkitekt)

​Arkitekt, ingenjör eller både och

Inom samhällsbyggnad samverkar arkitekter och ingenjörer. Det är två starka yrkesidentiteter som möts för att bidra till utformningen av funktionella och hållbara helheter. Ibland ger specialisering en effektiv process. För utmaningar där gängse arkitektur och teknik inte räcker till behöver samspelen mellan arkitekter och ingenjörer utvecklas. Det kan vara; byggnadsverk med stora spännvidder som broar och arenor, utformning av nya klimatkloka byggnader, konsertsalar med höga krav på god akustik, eller framtidens materialegenskaper och materialuttryck.

Utbildningens innehåll

Arkitektur och teknik‐programmet förenar gestaltning med naturvetenskap och teknik. Du tränar din förmåga att iaktta och att leva dig in i människors, verksamheters och samhällens behov, och du utvecklar din förmåga att utforma och kommunicera förslag till byggnader och rum. Programmet vänder sig till dig som är intresserad av såväl matematik och teknik som rumsgestaltning och byggnadskonst. Arkitektur och teknik behandlar både ingenjörskonstens och arkitekturens teorier, metoder och verktyg.

Ingenjörsutbildningarnas kultur med ämnesvisa kurser vävs kontinuerligt samman med arkitektutbildningarnas tradition med gestaltande projekt. Projektens syfte är att utifrån både en teknisk/naturvetenskaplig och en estetisk/humanistisk grund träna ett undersökande, skapande och reflekterande förhållningssätt. De tre första åren ger en teknisk/naturvetenskaplig bas med matematik, mekanik, byggnadsfysik och materiallära. Här finns också grundläggande arkitekturkurser som behandlar form, färg, skissteknik och arkitektur‐historia. Parallellt med kurserna löper en serie arkitekturprojekt. Genom skisser, modeller och fysiska experiment växer förslag till utformningar fram. Under handledning och genom kritik prövas dessa så att funktion, hållbarhet och uttryck utvecklas till en helhet.
 Arbetsområden

Intresset för Arkitektur och teknik‐studenter är stort både i Sverige och internationellt. Det finns endast ett fåtal motsvarande utbildningar i världen och idag finns studenter från utbildningen på flera av världens ledande arkitekt och ingenjörskontor. Arbetsuppgifterna sträcker sig från arkitektur och utformning av byggnadsverk till design av material, tekniska lösningar och produktionsprocesser. Några arbetar med ledning och management inom miljö och samhällsbyggnad. Karakteristiskt är att arbetsuppgifterna ofta ligger i gränslanden mellan idag

 

Matematik- och fysikprovet

En del studenter tas in på betyg och en del av platserna tillsätts på grundval av ett särskilt
antagningsprov. Alla sökande till Arkitektur och teknik är välkomna att göra provet, läs mer på:
 
 

Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)

För arkitektexamen:

Architecture and Urban Design
Design for Sustainable Development


För civilingenjörsexamen:

Design and Construction Project Management
Industrial Ecology
Lärande och ledarskap
Structural Engineering and Building Technology​
Sound and Vibration​

 
 

​Fråga en studentNamn
Medeina Urbonaviciute
Ålder 21
Läser Arkitektur och teknik
Kommer från Umeå
Jag har så länge jag minns gillat matte och naturämnena. Samtidigt har jag alltid älskat att vara kreativ och skapa saker. Viljan att skapa något som skulle stå kvar i många år, som till exempel ett hus, gjorde att jag fick upp ögonen för arkitektyrket. Jag fick sedan på högstadiet höra talas om Arkitektur och teknikprogrammet och det lät perfekt. Här får man både rita byggnader, leva sig in i hur människor vill leva, och räkna på att det man ritar faktiskt kommer hålla! Mitt mål sedan dess har varit den här utbildningen som är unik för Chalmers.

Chalmers har förutom bra rykte och fantastiska lärare även ett rikt studentliv. Här finns många olika föreningar och aktiviteter att sysselsätta sig med på fritiden. Vare sig man är intresserad av dans, sång, skidåkning, dykning eller något helt annat kan man hitta en förening för det, eller starta en egen. Om man vill ge sig ut utanför högskolevärlden så erbjuder Göteborg det mesta man kan önska sig av en storstad.

Hör gärna av dig om du undrar hur det är att läsa på mitt program!
  

 

Publicerad: to 06 feb 2014. Ändrad: må 14 mar 2016