Utbildningar som kombinerar ingenjörs och lärarstudier finns endast på ett fåtal universitet i världen. Lärande och ledarskap har funnits sedan 2011 och alumner från utbildningen har varit mycket eftertraktade på arbetsmarknaden både inom skola, högskola och industri.
Masterprogrammet Lärande och ledarskap - innehåll och struktur
Masterprogrammet pågår i två år och är sammanlagt på 120 hp. Alla kurser på programmet är obligatoriska och delas in in i teoretiska kurser som ges på Chalmers och praktiska kurser som är förlagda till gymnasieskola och företag. Under år 2 genomför du ett masterexamensarbete om 30 hp.
Obligatoriska kurser år 1
Matematik, undervisning och bedömning, 7,5 hp
I denna kurs lär du dig att planera och genomföra undervisning/presentation samt att ge och ta återkoppling. Du övar din förmåga genom att undervisa för dina studiekamrater om det matematiska innehållet i denna kurs. Dessutom finns också moment om bedömning, röst, kroppsspråk och IKT.
Utbildningens uppgift och ramar, 7,5 hp
Detta är den kurs i programmet som har enbart lärarrollen i fokus. Kursen tar sin utgångpunkt från hur teknikutvecklingen påverkat vår bild av människans lärande och minne. Kursen sätter sedan läraren i en organisatorisk och historisk position genom att behandla utbildningssystemets historia och den politiska styrningen av skolan. Dessutom finns inslag om specialpedagogik.
Leda individ och grupp, 7,5 hp
Kursens syfte är att fördjupa studenternas kunskaper om och förmåga att generellt leda personer och grupper, såväl klassrumsledarskap som ledarskap i näringslivet. Studenten skall kunna analysera, utveckla och utvärdera processer för att skapa god kultur inom organisationer så att alla medarbetare och elever kan närma sig sin fulla potential.
Problemlösning och lärande, 7,5 hp
Problemlösning är centralt både i ingenjörsverksamhet och i gymnasieskolans undervisning. I denna kurs studeras problemlösning som objekt och som verktyg för lärande. Genom att fördjupa dina egna kunskaper i geometri får du praktisera och öva din problemlösningsförmåga. Du får arbeta med hur man kan använda problemlösning som ett verktyg för lärande.
Naturvetenskapligt och tekniskt lärande, 7,5 hp
Kursen behandlar fysik-, kemi- eller teknikdidaktik beroende vilken ämnesbakgrund man har. Stort fokus på att planera en kurs övergripande och mer i detalj utifrån arbetsområden och att planera utifrån man skall bedöma elevers lärande och slutligen sätta betyg. I den aktuella ämnesfördjupningen arbetas med didaktiska frågor som rör ämnet utifrån ämnesplanerna. I denna kurs ingår även lärande för hållbar utveckling som en del.
Modeller för förståelse, 7,5 hp
Det centrala objektet i denna kurs är modellbegreppet och hur synen på det kan skilja sig mellan olika vetenskaper. Med detta som utgångspunkt studeras en del klassiska lärandeteorier på sociokulturell-, kognitiv och psykologisk- samt på neurodidaktisk nivå. Detta kontrasteras med studier av naturvetenskapliga och matematiska modeller. Du kommer att få göra två egna modelleringsprojekt.
Praktikkurs: Lärande och ledarskap i praktiken 1, 7,5 hp
Denna kurs innebär verksamhetsförlagd/arbetsintegrerat lärande (VFU) på en gymnasieskola. Huvudsakligt fokus ligger på gruppdynamiken i klassrummet och i lärarkollegiet, men omfattar även IKT och formativ bedömning. Vidare utvecklas dina kunskaper i undervisning, både genom auskultation och genom egen undervisning i matematik.
Praktikkurs: Utvecklingsprojekt i praktiken, 7,5 hp
Kursen inleds med en intensiv duvning i projektstyrning och ledarskap, som du tillämpar direkt i uppstart och planering av ditt projekt tillsammans med dina lagkamrater. Huvuddelen av kursen innebär att ditt lag genomför ert projekt i samverkan med berörda aktörer och intressenter, där ni utvecklar eller utvärderar lärande eller ledarskap i skola, näringsliv eller annan organisation i samhället. Kursen avslutas med, förutom avrapportering av projektet, även ett antal reflektioner kring både projektstyrning, ledarskap och lagarbete. Målet är att du skall fördjupa dina kunskaper om lärande och ledarskap för att du ska kunna driva olika utvecklingsprojekt i olika konstellationer av människor.
Obligatoriska kurser år 2
Humanvetenskapliga perspektiv på naturvetenskap och teknik, 7,5 hp
I denna kurs studerar man olika modernare lärandeteorier samt moderna perspektiv på lärande, dessutom ingår teknikhistoria och vetenskapsteori som del av kursen. Kursen går parallellt med Lärande och ledarskap i praktiken 2 och didaktiska perspektiv kopplas till denna.
Lärande och ledande i dysfunktionella organisationer, 7,5 hp
Behandlar organisationen som arena för samarbete och konkurrens. Du kommer att utifrån dina erfarenheter och lärdomar av att driva utvecklingsprojekt i kursen Utvecklingsprojekt i praktiken få vidareutveckla dina insikter om projektledning. Vidare kommer du att få studera områden som relationen mellan ledarskap och makt, vad en organisation är och hur kan jag medverka och leda i den för att nå de önskade målen och vad projekt spelar för roll i organisationer. Kursen ges på engelska.
Praktikkurs: Lärande och ledarskap i praktiken 2, 7,5 hp
Kursen innebär verksamhetsförlagd/arbetsintegrerat lärande (VFU) på en gymnasieskola, men i denna kurs sker övningsundervisning huvudsakligen i fördjupningsämnet fysik, kemi eller teknik. Fokus ligger denna gång på undervisning och omfattar även specialpedagogiska perspektiv, IKT och summativ bedömning. Kursen innebär både auskultation och egen undervisning.
Praktikkurs: Lärande och ledarskap i praktiken, breddning, 7,5 hp
I denna kurs skall man bredda sin erfarenhet genom att delta i verksamhetsförlagd/arbetsintegrerat lärande i en annan organisation än den man hittills stött på i sina praktikkurser. Organisationen kan tex vara en utbildningsavdelningen eller annan relevant avdelning på ett företag, eller på ett science center eller kanske på en högstadieskola eller annat skolstadie, eller kanske en skola med en annan social sammansättning bland eleverna.
Masterexamensarbete vid Lärande och ledarskap, 30 hp
Masterprogrammet avslutas med ett examensarbete som har en ingenjörsmässig och ämnesmässig utgångpunkt men som också innehåller en didaktisk komponent. Arbete får mycket gärna göras i samarbete med en extern organisation, tex ett företag eller en gymnasieskola.