Framtida transporter prisutdelning

Vinnare i Framtida transporter är Friskolan Kärna!

Switch är framtidens transportmedel om vi ska tro Friskolan Kärna, som är vinnare av Framtida transporter 2016. Prisutdelningen hölls på Universeum som var smockfullt av högstadieelever denna dag.

​Framtida transporter är en tävling för högstadieelever i årskurs 7 och 8. Uppdraget är att ta fram ett förslag för hur vi ska transportera människor och gods på ett hållbart sätt i framtiden. Universeum står för arrangemanget tillsammans med Chalmers, DB Schenker, Göteborgs Hamn, Trafikkontoret Göteborgs Stad, Göteborgs Universitet, Hogia, Preem, SJ, Svensk Sjöfart och Volvo. I år deltog 23 klasser och nästan 600 elever.

Chalmersforskaren Per-Olof Arnäs var jurymedlem och prisutdelare på Universeum den 31 januari. Han meddelade att juryn haft ett mycket tufft jobb i att välja vinnare bland många kvalificerade bidrag. Vinsten gick dock till Friskolan Kärna Tampen/Trossen med motiveringen:

"Framtidens fordon äger vi tillsammans. Med vätgas som bränsle och supraledande vägar svävar de fram under och ovan jord. Stora ytor frigörs, vilket ger många spännande möjligheter för framtiden.
Det vinnande bidraget har visat på en väldesignad modell, en proffsig samspelt presentation och ett genomtänkt helhetskoncept. Vi bokar gärna en resa i appen, och vips så står det en Switch och väntar utanför dörren."

Andrapris delades också ut, till Victoriaskolan 8B. Motiveringen löd:
"En innovativ tjänst där användaren tränar sig i nya attityder och vanor. Med appen som verktyg är jag med och förändrar världen samtidigt som jag har roligt och mår bra. Förslaget har en potential att på ett kraftfullt sätt bidra till ett mer ekonomiskt och ekologiskt hållbart samhälle. Att alla kan delta på sin nivå gör det möjligt för olika människor att mötas på den Gröna Vägen."

Chalmers hederspris gick i år till Johannebergsskolan Montessori
"Genom luft och vatten på fyra olika sätt. Ett spännande arbete som förbättrar och kompletterar dagens resmöjligheter. Kul att ni även tänkt på att skapa upplevelser för alla typer av resenärer. Att glida fram i en såpbubbleliknande Bubbleway lockar nog både gammal och ung. Ett kreativt och genomtänkt arbete!"

Prisutdelare Per-Olof Arnäs med Johannebergsskolan Montessori.

Foto: Chalmers

Publicerad: ti 31 jan 2017. Ändrad: on 01 feb 2017