Chalmers forskare finns på plats innan föreställningen och ger en 25-30 minuter lång introduktion utifrån olika perspektiv på klimat och hållbarhet. Introduktionerna startar 45 min innan dansföreställningen.
24 september

Forskarintroduktion kl 17.45 följt av invigningstal från Göteborgs kulturdirektör Anna Rosengren, samt teaterchef Martin Hansson och Twisted Feet. Dansföreställningen startar kl. 19.00.
“Who's trash was it anyway?" (in English)
Isabel Ordonez Pizarro, doktorand, Avd. Design & Human Factors/ Institutionen för produkt- och produktionsutveckling
We all make trash and we all get rid of it. What happens to it today? What should happen to it tomorrow? Are we burning our future material sources? Should I bother with the plastic bit of the envelope? This presentation will look into some of the challenges of waste management and the barriers we all have when confronted with a smelly trash bag.
25 september

Forskarintroduktion kl 18.00. Dansföreställningen startar kl. 19.00.
”Rädda världen - bli ingenjör!”
Aleksandar Matic, professor, Avd. Kondenserade materiens fysik/Institutionen för Teknisk fysik. Han är också styrkeområdesledare för Material och drivande bakom projektet Chalmers Sport & Teknologi.
Alla har vi någon gång drömt om att få bli en superhjälte och avvärja en global katastrof. Det kanske inte behöver vara så svårt, man kan ju bli ingenjör! Med ny teknik kan vi angripa många av de problem som nu leder till global uppvärmning och miljöförstöring. Den här föreläsningen handlar om hur vi genom att kombinera nyfikenhet, kreativitet och ingenjörskunskap kan bidra till att rädda världen.
26 september

Forskarintroduktion kl 18.00. Dansföreställningen startar kl. 19.00.
”Korna, maten och klimatet”
Emma Jonson, doktorand, Institutionen för energi och miljö
För att nå rimliga klimatmål behöver utsläppen av växthusgaser minska kraftigt över de närmaste 50 åren. Den största delen av dagens utsläpp kommer från industrin, transportsektor och byggnader. Här finns det goda möjligheter att minska utsläppen på teknisk väg, genom en omställning till koldioxidneutrala energikällor, elektrifiering av transportsektorn och infångning och lagring av koldioxid under marken. Den resterande delen av växthusgasutsläppen (20-25 procent), är relaterade till den globala matproduktionen. Utsläppen från denna sektor är svåra att minska kraftigt med enbart tekniska innovationer.
De största utsläppen kommer från idisslande djurs matsmältning, konstgödsel och avskogning för att bereda plats åt betesmarker eller foderproduktion. Kött,
och särskilt nötkött, är alltså en stor bov i dramat om matens klimatpåverkan.
Lösningen blir att göra ett bättre val av vad vi lägger på tallriken. Detta kan bli
avgörande för om vi når 2-gradersmålet.