Vetenskapsfestivalen logo

Vetenskapsfestivalen 2018


Koppla upp dig mot morgondagen – öppna labb på Lindholmen

Lördag 21 april öppnar vi upp tre mötesplatser med aktiviteter för hela familjen inom området framtidens digitala teknik. Här kommer du att få se och prova robotar, smarta fabriker, virtuell verklighet, samt bygga och lära dig mer om Sakernas Internet. Här listar vi alla aktiviteter, samtliga har öppet mellan 10.00-15.00:
 

Smarta Fabriker, Utställning
Tillsammans med 50 företag har 80 studenter byggt en demonstrator av en smart fabrik. I anslutning till demonstratorn finns en utställning med åtta upplevelsebaserade workshops där du får prova på den senaste tekniken.
Plats: Chalmers Campus Lindholmen, hus Patricia, Forskningsgången 6
I Vetenskapsfestivalens program >

Samarbetet mellan robot och människa, Workshop
Hur ser samarbetet mellan människa och robot ut i framtiden? Och hur ser själva robotarna ut? Prova på att programmera olika typer av robotar, dels sådana som används inom industrin och dels några mindre som används inom utbildning och programmering.
Plats: Chalmers Campus Lindholmen, hus Patricia, Forskningsgången 6
I Vetenskapsfestivalens program >
 
Programmera din egen robotjournalist
Inom nyhetsmedia skrivs allt fler nyheter med hjälp av algoritmer. För att lära oss mer om detta kommer deltagarna i en praktisk workshop att programmera sin egen robotjournalist. Kommer det att bli en neutral och faktabaserad reporter eller en sensationell rubriksättare? Det är upp till er!
Plats: Chalmers bibliotek, Kuggen, Lindholmsplatsen 1
I Vetenskapsfestivalens program >

Att skapa utifrån passion
Att lära sig programmera har ett värde i sig för en del, men att lösa problem eller möta behov inom sin passion har det för desto fler. Hur får vi fler att uppleva att progammering är något för alla? Nu är det viktigare än någonsin att få in fler behovsägare i framtidens IT och innovation.
Plats: Chalmers bibliotek, Kuggen, Lindholmsplatsen 1
I Vetenskapsfestivalens program >

Citizen science med miljösensorer för luftkvalitet
Var med och kartlägg Göteborgs luftkvalitet! Vi bygger ihop och programmerar sensorer som mäter luftkvalitet. De placeras utomhus runt om i staden och skickar mätdata i realtid via internet. Mätvärdena visas sedan på Universeum och på webben. Vi berättar också om projektet LoV-IoT och Luftdata.se.
Inspireras av videon här >
Mer information i video här>
Och här >
Plats: Chalmers bibliotek, Kuggen, Lindholmsplatsen 1
I Vetenskapsfestivalens program >

Internet of Things: Sakernas internet byggs nu, Föreläsningar
Allt fler fysiska prylar och varelser kopplas till internet vilket gör det möjligt att skicka data, styra och kontrollera händelser och kommunicera. Hur funkar det, och hur kommer det att påverka vårt samhälle – och oss?
Inom programmet för Vetenskapsfestivalen 2018 arrangerar vi en heldag om Internet of Things. Kom och lyssna till forskare från olika discipliner berätta om sin forskning, och testa vår hands-on aktivitet i källaren!
Plats: Chalmers bibliotek, Kuggen, Lindholmsplatsen 1
Programmet 
11.20 | How does a self-driving car know where it is?
              Canan Aydogdu, Chalmers
11.40 | Making robots usable in everyday life
              Patrizio Pelliccione, Chalmers och Göteborgs universitet
12.00 | Open source culture in Internet of Things
              Tilak Lakshmana, Alten Sverige AB
12.20 | Internet of things and blockchain technology
               Juho Lindman, Göteborgs universitet
12.40 | “Googling” the Internet of Things
               Emily Xu, Göteborgs universitet
PAUS 20 MIN
13.20 | 5G – för Sakernas internet
              Tommy Svensson, Chalmers
13.40 | En uppkopplad bils dagbok: Jag vet vad du gjorde förra sommaren
               Magnus Almgren, Chalmers
14.00 | IoTguiden: kunskap och erfarenheter från svenska företag
              Ted Saarikko, Göteborgs universitet
14.20 | Mer än hälften av Sveriges kommuner använder Internet of Things*
              Ted Saarikko, Göteborgs universitet
 

Internet of Things verkstad - gör det själv

Kom och se exempel på några Internet of Things tillämpningar och hur de är byggda och testa att bygga själv i vår verkstad i källarplan. Passa på att ställa dina frågor till våra experter. Aktiviteten passar alla från ca 10 år. Barn är välkomna i vuxens sällskap.

I vår Internet of Things-verkstad har vi två interaktiva stationer och två montrar på plats.

Sätt på/av belysningen med din mobil – och vinn en IoT-komponent
Styr belysningen, mät temperaturen och kontrollera om du kom ihåg att stänga fönstret – allt med hjälp av din mobil. Vid den här stationen kommer du få se och testa hur man bygger, programmerar och använder en IoT-tillämpning med hjälp av olika gratisprogram som finns tillgängliga att ladda ner från internet.

För den lite mer införstådda kommer här en beskrivning: vi programmerar en inbyggd IoT-enhet såsom NodeMcu – ett mönsterkort (PCB) med WiFi-modul, med gott om in-/utgångar (GPIO) som kontrolleras genom en mikrokontroller (MCU). För kommunikationen mellan komponenterna och mobiltelefonen använder vi MQTT kommunikationsprotokoll.

Vid den här stationen har du möjlighet att vinna just ett sådant mönsterkort (PCB) och för att lyckas ska du skriva ett par rader med enkel programmering för att kunna sätta på/av belysningen med hjälp av din mobiltelefon. Vi har ett begränsat antal att dela ut, först till kvarn. Välkomna!

Radioorientering
Vad får du om du kombinerar radioutrustning, en joggingtur (eller promenad) i den vackra svenska naturen och – lösningen på ”snabbaste-vägen-utmaningen”? Det är radioorientering! Allt du behöver är en radiomottagare, en karta och en kompass. Din uppgift är att hitta radiosändare som är gömda i skogen. Se http://en.wikipedia.org/wiki/Radio_orienteering och http://pejla.se för mer information.

Epilepsiarmband (monter)
Mer än 60 000 svenskar har epilepsi. Ett epilepsianfall kan orsaka livshotande skador om det pågår för länge och det är därför nödvändigt att ha ett system för att upptäcka och larma vid anfall. I det här exjobbet från Högskolan i Halmstad har Linus Arvidsson och Anton Hägg utvecklat en lösning i form av ett armband som kan detektera ett anfall och sedan, via Bluetooth till en mobil-app, larma med information om patientens position.

Växthuset (monter)
Det självförsörjande växthuset, som automatiskt sköter vatten, belysning, ventilation, med mera.
 
Plats: Chalmers bibliotek, Kuggen, bottenplan, Lindholmsplatsen 1Hitta hit


Skriv ut karta (pdf)

Arrangörer: Chalmers, RISE, Göteborgs Tekniska College, Alten Sverige AB

Sidansvarig Publicerad: fr 20 apr 2018.