Hallå där ...

… Göran Berndes, professor vid avdelningen för fysisk resursteori på Chalmers. Det händer mycket när det gäller frågor om klimatet och vår markanvändning. Nyligen var det en utfrågning om skogen hos riksdagens miljö- och jordbruksutskott. I juli fortsätter diskussionerna i Almedalen och nu är du också med och organiserar ett seminarium om en ny IPCC-rapport, 2 september i Stockholm.
Göran Berndes. Foto Anna-Lena Lundqvist– Ja, det stämmer. IPCC publicerar snart en rapport med en rejäl titel: "Climate Change and Land - An IPCC special report on climate change, desertification, land degradation, sustainable land management, food security, and greenhouse gas fluxes in terrestrial ecosystems”. Akronymen - SRCCL - ligger inte heller så bra i munnen, så vi kan väl kalla den IPCCs landrapport kanske. 

 
– Hursomhelst, seminariet om rapporten arrangeras av Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA, tillsammans med SMHI, Chalmers styrkeområde energi och några ytterligare organisationer. Vi kommer att ha två eller tre rapportförfattare på plats som dels redogör för rapportens innehåll övergripande, och dels går djupare in i några viktiga frågeställningar. Utifrån detta så hoppas vi på en bra diskussion om hur vi, globalt och i Sverige, kan ta oss an de utmaningar som lyfts i rapporten. Efter seminariet planeras ett mindre rundabordsmöte som syftar till att ta diskussionen vidare till ett mer konkret plan. Exempelvis möjliga initiativ kopplat till Svenskt utvecklingsbistånd och finansiering av fortsatt forskning kring frågor som rapporten identifierar som viktiga att reda ut. 

 
Är du en av rapportförfattarna?
– Nej, jag är författare av nästföljande IPCC-rapport som publiceras 2021. Men jag har varit med som granskare av landrapporten och behöver vara insatt i innehållet eftersom den nästföljande rapporten bygger vidare på landrapporten och även på IPCCs 1,5-gradersrapport som publicerades förra året.
 
Det här låter väldigt spännande. Vem får vara med? 
– Seminariet om IPCCs landrapport kommer att annonseras på KSLAs hemsida. Eftersom det finns platsbegränsningar är det bra att anmäla sig via KSLAs hemsida så snart seminariet annonseras. Men vi kommer att streama seminariet på nätet så det går att följa på distans och även att se det efteråt.
 
RELATERAT:

 
Av: Ann-Christine Nordin, Foto: Anna-Lena Lundqvist

Publicerad: må 24 jun 2019.