Energiforskning lockade kungen till Chalmers

På ett kallt men soligt tak på Chalmers kunde forskaren Kasper Moth-Poulsen idag för första gången visa att hans specialdesignade molekyler kan omvandla solljus till blått ljus – något som kan ha stor betydelse för framtidens solceller. Bland åskådarna fanns kung Carl XVI Gustaf som idag hedrade Chalmers med ett besök.

​Med siktet inställt på energiforskning gästade idag kung Carl XVI Gustaf Chalmers i sällskap med landshövdingen Lars Bäckström. Chalmers energiforskning är nyligen utvärderad med toppresultat och Chalmers ena campus fungerar som ett levande laboratorium för energiforskning.

– Människan har låst in sig i ett fossilt energisystem och för klimatets skull börjar det bli bråttom att ställa om. Det är svåra, komplexa frågor som kräver tvärvetenskapliga kompetenser. Vi vinnlägger oss mycket om att samverka med industrin för att nya, hållbara tekniker snabbare ska komma ut i samhället, förklarade Anders Ådahl, ledare för Chalmers styrkeområde Energi, i en introduktion av Chalmers energiforskning.

Besöket fortsatte med en energiupptäcksfärd på campus. Första stoppet var på taket på MC2-huset dit Kasper Moth-Poulsen och hans kollegor flyttat ut en del av sin forskning för att fortsätta under verkliga förhållande. Målet är att göra solceller betydligt effektivare genom att utnyttja större andel av solljuset.

Väl nere på marken igen transporterades sällskapet vidare av eldrivna mopedbilar, så kallade Zbees, som utvecklats av ett företag i Lerum. Under sommarhalvåret har en flotta av sådan eldrivna mopedbilar Chalmers campus som bas för en taxiverksamhet. Konceptet väcker många frågor som forskare är intresserade av.
– Vi forskar till exempel kring batterifrågor, säkerhetsfrågor och ruttoptimering. När fordonen kört passagerare till en viss destination kan de kanske passa på att leverera paket på vägen tillbaka, berättade vice rektor Alf-Erik Almstedt.

Nästa stopp var Chalmers kraftcentral som erbjuder fullskalig förbrännings- och förgasningsforskning samtidigt som den förser Chalmers campus med värme. Kraftcentralen har till exempel spelat en stor roll i förverkligandet av Gobigas – Göteborg Energis världsunika anläggning för produktion av biogas från skogsavfall.

Professor Henrik Thunman visade runt i kraftcentralen och berättade bland annat om det senaste forskningsgenombrottet – att använda sand av det svarta mineralet ilmenit som bäddmaterial i kraftvärmepannor. Upptäckten innebär stora ekonomiska vinster och gör det möjligt att även bränna ”svårare” avfall och biomassa.

– För att snabbt föra ut tekniken i verkligheten har vi tagit hjälp av Eon som visat att konceptet fungerar i kommersiella pannor, berättade Tomas Kåberger.

Kungen visade sig alltigenom besöket intresserad och vetgirig och flikade in många kommentarer och frågor.

Utanför kraftcentralen väntade sedan, förutom en överraskningskonsert av studenternas Allianceorchestret, ytterligare ett elfordon – en av de ljusgröna ElectriCity-elbussar som trafikerar sträckan mellan Chalmers två campus. Ombord på bussen berättade chalmersforskaren Frances Sprei om elfordons betydelse i omställningen till ett hållbart samhälle och poängterade att stadsbussar med sina bestämda rutter i tätbebyggda områden är extremt lämpliga att elektrifiera. Ulf Östermark, programledare för Energi på campus, berättade om forskningen som bedrivs kring elbusslinjen.
– Jag har verkligen längtat efter elbussar. Nu har vi en elbusslinje, men jag vill ha tio, utbrast landshövdingen Lars Bäckström.
Martin Lundstedt, vd för AB Volvo som tillverkat ElectriCity-bussarna, var helt enig med landshövdingen och bekräftade att de har kapacitet för tio busslinjer.

Vid Chalmersplatsen var åkturen slut och kungen med sällskap klev av.

Hur har Kungen upplevt sitt besök på Chalmers idag?
– Det var trevligt att vara tillbaka. Jag har varit här flera gånger förut, men det händer nytt hela tiden och det gäller att hålla sig à jour. Idag har det handlat om energifrågor vilket alltid är högst relevant och aktuellt.

Läs mer om det som visades upp för kungen:

Foto: Jan-Olof Yxell, Ingela Roos
Text: Ingela Roos