​Foto: Oscar Mattsson

2015: Ilmenit – materialet som kan revolutionera förbränningsindustrin

Det var en ren tillfällighet. Men utan ett långvarigt och långsiktigt industriellt samarbete som resulterat i flera hundra manårs forskning hade den knappast kunnat uppstå. Välkommen till ett lunchseminarium om upptäckten som kan revolutionera el- och värmeproduktionen från biomassa och sopor! Seminariet hålls på svenska.

Nu drar Chalmers Styrkeområde Energi igång en serie lunchseminarier i sina nya lokaler. Först ut är ett seminarium om ett av Chalmers senaste forskningsgenombrott – att använda sand av det svarta mineralet ilmenit som bäddmaterial i kraftvärmepannor. Upptäckten innebär stora ekonomiska och klimatmässiga vinster. För att snabbt föra ut tekniken i verkligheten har Chalmers tagit hjälp av Eon som visat att konceptet fungerar i en av sina kommersiella pannor. Kom och hör hur det gick till – lunchmacka ingår!

Datum: 8 december 2015
Tid: 12:00–13:00
Plats: Chalmersvåningsplanet i nya Johanneberg Science Park, Sven Hultins plats 1–2, (samling i receptionen i guldhuset)

Program

  • Introduktion
    Tomas Kåberger, professor i industriell energipolicy, Chalmers
  • En tillfällighet, men ändå inte – så kom upptäckten till
    Henrik Thunman, professor i energiteknik, Chalmers
  • Så tar Eon forskningsresultaten ut i verkligheten
    Bengt-Åke Andersson, teknisk specialist, Eon

Anmälan

Seminariet är kostnadsfritt och inkluderar lunchsmörgås och dryck. Antalet platser är begränsat. Anmälan är stängd då datumet för seminariet redan passerat.


Seminariet arrangeras av Chalmers Styrkeområde Energi. Vid frågor, kontakta energy@chalmers.se.

Publicerad: må 01 okt 2018.