Stralningsvetenskap

Strålningsvetenskap för lärare och elever på gymnasiet

Strålningsvetarnas spetskompetens krävs för att utveckla nya lösningar inom centrala samhällsområden som energi, medicin, industri och forskning. Bättre behandlingsformer i vården, klimatsmarta energisystem och strålskydd i rymden är några exempel på den nytta som strålningsvetenskapen bidrar till.

Det här kunskapspaketet är framtaget för dig som är gymnasielärare i fysik. Vi vill göra det enkelt för dig att väcka intresse för strålningsvetenskap och ge dina elever den senaste kunskapen. Paketet omfattar nio moduler som består av en eller flera föreläsningsfilmer. Många av filmerna kompletteras av filmklipp från relevanta forskningsmiljöer och laborationer. Till samtliga moduler hör quizfrågor och inlämningsuppgifter.

Använd materialet på valfritt sätt. Filmerna kan antingen ses i klassrummet eller som hemläxa. Quizfrågorna till varje föreläsning är till för att testa och befästa kunskaperna. Vi hoppas att dina elever ska upptäcka en framtidsbransch som behöver kompetenta medarbetare inom energi, medicin, industri och forskning. Kunskapspaketet är framtaget av SAINT, ett akademiskt kompetenscentrum för strålningsvetenskap, tillsammans med forskare vid Chalmers, Uppsala universitet och Göteborgs universitet. Satsningen är finansierad av Svenskt Kärntekniskt Centrum, SKC. 

SAINT 
Ett akademiskt kompetenscentrum för strålningsvetenskap med mål att skapa goda förutsättningar för en livskraftig miljö för forskning och utbildning i Sverige. saint.nu

Svenskt Kärntekniskt Centrum, SKC
En centrumbildning som stödjer utbildning, forskning och utveckling inom kärntekniska tillämpningar vid högskolor och universitet i Sverige. skc.kth.se

För mer information, kontakta gärna:
SAINT, Klara Insulander Björk
0735-939862​ ​

Sidansvarig Publicerad: må 07 feb 2022.