Wireless

Digitala resurser for lärare och elever

Chalmers har samlat ihop några länktips till digitala och virtuella resurser för lärare och elever i grund- och gymnasieskolan. Vi hoppas att de kommer till nytta. Hör av dig om du vill fylla på listan ytterligare, till Chalmers skolsamverkan.

Studiestöd


Mattecoach på nätet - Hos Mattecoach på nätet får man läxhjälp i matematik av lärarstudenter.

Pluggakuten – här diskuteras lösningar på alla frågor som kan tänkas dyka upp när man pluggar.

Skola hemma - Ett stöd för skolor att hantera konsekvenser av Coronapandemin

UR Skola hemma - Här har UR samlat serier som passar bra för att lära sig saker hemifrån.

Edtechkartan - Stor samling lärverktyg och läromedel från hela svenska edtech-branschen som öppnat upp stora mängder material för skolan.

Matematik

Få hjälp i matte - Gratis hjälp och vägledning i matematik via Intize. Mentorer, drop-in, Intizedagen och kreativ sommarmatte
 
Modellering av Corona - Tom Britton i Stockholm jobbar med matematiska modeller för smittspridning och har nyligen spelat in en videoföreläsning på svenska om modellering av Corona som kan passa gymnasieelever

Sommarmatte - Sommarmattekurs som repeterar hela gymnasiematematiken.
 
Numberphile - YouTube kanal med filmer som utforskar matematik
 
Looking glass universe - Om matematikens och fysikens märkliga värld (speciellt senaste videon om virusspridning och effekten av att minska umgänge).
 
3 blue 1 brown - Grant Sanderson kombinerar matte och underhållning med målet är att skapa enkla animerade förklaringar av svåra problem.

Kemi

Resurscentrum för kemi i skolan - Sammanställning av material som syftar till att hjälpa yrkesverksamma lärare att i skolans kemiundervisning
 
Kemikalendern - Tolv inspirationsfilmer med laborationer
 
Svenska kemisamfundet - Kemi i skolan
 
Grym kemi - Bekantskap med kemins värld bortom ämnesbeteckningar och det periodiska systemet

Fysik

Strålningslära - Strålningsvetenskap för nyfikna är ett kunskapspaket för lärare och gymnasieelever med filmer, laborationer och elevuppgifter.

Skypa med en astronomiforskare - Onsala rymdobservatorium och astronomerna på Institutionen för rymd-, geo och miljövetenskap erbjuder forskarmöten med elever via länk. Eleverna har möjlighet att ställa frågor (gärna förberedda) relaterade till astronomi. En del forskare pratar engelska - vi hjälper till med översättning.

Programmering

Kodcentrum - Digitala barnhack, webinarier för lärare och en kodbok live

Allmänt


Junior Academy – via Junior Academy har New York skapat en öppen corona-utmaning för världens unga. Alla får vara med att jobba fram teknologi som kan bromsa spridningen.

Chalmers massive open online courses - Mooc eller öppna nätbaserade kurser ger möjligheter till ny kunskap för alla som har tillgång till en uppkopplad dator.

Online lurser - 190 universitet lanserar 600 gratis online kurser. Länken går till hela listan!

Ted Talk – inspirerande och kreativa föreläsningar med experter, forskare, lärare, näringsliv mm

Fritt material från förlag och databaser - Flera förlag och databaser släpper nu mycket material fritt i samband med Corona krisen. Chalmers bibliotek har gjort en lista över detta material. Finns på följande länk och kan även användas av externa. Listan kommer fyllas på allteftersom. Tips är att kryssa i rutan för icke-Chalmersanknutna så blir det tydligare vad som är tillgängligt för lärare och elever.

Vatten

DRICKS - Centrumet DRICKS på ACE-institutionen har tagit fram en informativ film om dricksvattenframställning som riktar sig till skolelever. På samma webbplats finns även en länksamling med länkar till skolmaterial om vatten från andra organisationer.

Sidansvarig Publicerad: to 15 jul 2021.