Teknikåttan - kunskapstävling för alla Sveriges åttor!

Teknikåttan är en tävling i teknik, matematik och naturvetenskap för åttondeklassare i grundskolor i hela Sverige. Alla elever i årskurs åtta kan delta - Teknikåttan har ambition att vara både en resurs för lärare och en stimulans för elever.

Syftet med Teknikåttan är att öka intresset för teknik och naturvetenskap hos ungdomar, genom att visa hur intressant och roligt teknik kan vara. Frågorna och de praktiska uppgifterna i Teknikåttan följer läroplanen och syftar till att möta de förmågor som beskrivs där. Svaren hittar man inte bara i böcker - frågorna har ofta med vardagen att göra och det gäller att använda sitt sunda förnuft. Frågorna från tidigare år sparas på Teknikåttans webbplats och kan mycket väl användas i undervisning. 

Träna på Kunskapsnätet

Kunskapsnätet är en fantastisk databas där eleverna kan arbeta med att fördjupa sig inom flera olika teman inom teknik och naturvetenskap inför tävlingen.

Viktiga datum 2018-19
  • Anmälan till Teknikåttan 2019 är öppen från september 2018. Du som är lärare anmäler din klass och din skola. Instruktioner hittar du här​.
  • Kvaltävlingen genomförs någongång mellan 31 januari - 6 februari 2019.  Det tar högst en timme.
  • Regiontävling 11 april 2019
  • Rikstävlingen är 23 maj 2019 i Lund
Hämta tidplan

Teknikåttan och Chalmers

Tävlingen startade i Linköping 1993 och är nu rikstäckande. Den är upplagd ungefär som Vi i femman, med uttagstävlingar, regionfinaler och riksfinal. Teknikåttan delar in Sverige i tolv regioner, alla knutna till en högskola eller ett universitet. Chalmers ansvarar för regionen södra Västra Götaland.

Teknikåttans nationella webbplats

Publicerad: to 14 okt 2010. Ändrad: to 15 nov 2018