Teknikåttan - kunskapstävling för alla Sveriges åttor!

Teknikåttan är en tävling i teknik, matematik och naturvetenskap för åttondeklassare i grundskolor i hela Sverige. Alla elever i årskurs åtta kan delta - Teknikåttan är både en resurs för lärare och stimulerande för elever.

I Teknikåttans årliga regionfinal fylls Chalmers med förväntansfulla elever från hela Västra Götalandsregionen. De sex tävlande lagen ska bli tre innan det till slut koras en vinnande klass som får åka till riksfinalen. Även om det bara är tre elever från varje klass som tävlar, får hela klassen åka med och heja på samt delta i frågesport, hjärngympa och en kemishow med experiment. Regionfinalen 2022 blev en jämn kamp mellan lagen, Paradisskolan från Trollhättan tog ledningen och vann med några poängs marginal. Emma Jaeger från det vinnande laget säger glatt:

– Det känns riktigt bra. Det roligaste med att tävla är spänningen, adrenalinet och att få vara här!

Erik Wadman och Simon Lindgren var också med i det vinnande laget, Simon berättar att teknik och fysik är bland de roligaste ämnena i skolan och han har funderingar på att välja en teknisk inriktning på gymnasiet.

Även lärarna är positivt inställda till tävlingen och säger att det skapar en särskild känsla i klassen att få göra detta tillsammans. 

– Teknikåttan skapar samhörighet där eleverna får lyfta varandra. Det blir en vinst för hela klassen som får jobba mot ett gemensamt mål, säger Maria Lindvall, lärare på Paradisskolan.

Regionfinalens vinnare 2022

1:a plats: Paradisskolan, Trollhättan
2:a plats: Sandgärdsskolan 8B, Borås
3:e plats: Silvertärnan, Vänersborg
4:e plats: Sandgärdsskolan 8F
5:e plats: Stora Högaskolan
6:e plats: Freinetskolan Bild och Form​

Fakta om Teknikåttan

​Tävlingen startade i Linköping 1993 och är nu rikstäckande. Den är upplagd ungefär som Vi i femman, med uttagstävlingar, regionfinaler och riksfinal.

Syftet med Teknikåttan är att öka och bibehålla intresset för teknik och naturvetenskap hos ungdomar. Frågorna och de praktiska uppgifterna i Teknikåttan följer läroplanen och syftar till att möta de förmågor som beskrivs där. Svaren hittar man inte bara i böcker - frågorna har ofta en vardagsförankring och det gäller att använda sitt sunda förnuft. Teknikåttan delar in Sverige i elva regioner, alla knutna till en högskola eller ett universitet. Se vilka kommuner som ingår i Chalmers region​.

 

Du hittar frågor från tidigare år på Teknikåttans webbplats​där du också hittar ytterligare information om hur tävlingen går till och hur du anmäler din klass. Mycket av innehållet kan du också använda i undervisningen. 

Har du frågor om Teknikåttan på Chalmers, kontakta gärna dorotea.blank@chalmers.se​​.


Testa dina kunskaper i kvalfrågorna

Klassuppgiften 2022​​
Visa ▼

Så här går det till

1. ​Kvaltävling

Teknikåttan inleds med en uttagstävling i februari, som genomförs på skolorna samtidigt över hela landet. Frågorna i årets kvaltävling kommer presenteras i en film som du som lärare visar för klassen under lektionen. Eleverna svarar separat och klassens sammanlagda poäng räknas sedan samman. Anmälan till tävlingen gör du via Teknikåttans webb. Kvaltävlingen tar max en timme. 

2. Regionfinal
Regionens sex bästa klasser går vidare till regionfinal. Till denna utser klassen ett tremannalag bestående av både killar och tjejer som representerar sin klass. Hela klassen deltar. 

3. Riksfinal
Vinnarna från respektive region går vidare till en riksfinal, som ansvariga högskolor och universitet turas om att anordna. Hela klassen får åka med som hejaklack.

Klassuppgiften
Klassuppgiften är en separat tävling där klassen utmanas i kreativitet och innovationsförmåga. Uppdraget är att tillsammans i klassen konstruera en praktisk lösning på teknisk utmaning. Med klassuppgiften kommer en pedagogisk planering anpassad efter Lgr11.
Källa: www.teknikattan.se

Sidansvarig Publicerad: to 21 apr 2022.