​Över 100 elever gnuggade geniknölarna tillsammans!


Torsdagen den 11 april möttes 6 lag från Mölndal, Kungsbacka och Göteborg för semi- och regionfinal i Teknikåttan 2019. Tävlingen hölls på Chalmers och bestod av både av teoretiska och praktiska uppgifter. Som vanligt rörde sig frågorna inom ämnesområdena teknik, biologi, fysik, kemi och matematik. Det handlade om egenkonstruerade timers, uppfinningsrika koder och egenskrivna hejarramsor. 

Tävlingsdagen startade tidigt på morgonen med redovisning av klassuppgiften – en egenkonstruerad timer som skulle välta en Lokaburk naturell, på 5 minuter prick! Förutom timern hade eleverna konstruerat egna koder med hjälp av spelkort och schackpjäser. Allt arbete dokumenterades i bloggform på teknikåttans hemsida

- Det är superhäftigt att följa elevernas arbeten och resonemang via deras bloggar. Under tävlingsdagen får man se den färdiga konstruktionen. Men bloggen ger en möjlighet för domarna och andra att få en glimt av ungdomarnas hårda arbete, säger Dorotea Blank, projektledare för Teknikåttan på Chalmers. 

Uppgifterna är riktigt kluriga och framtagna av en vetenskaplig grupp. Allt testas noggrant och kopplas till skolans kursplaner. I år deltog totalt 1962 åttondeklassare i Chalmers kvalificeringstävling i Teknikåttan, vilket är över 400 fler än föregående år. 

6 klasser fick gnugga geniknölarna lite extra. Tävlingarna var svettiga och utmanande – man skulle kunna tro att det var ett avancerat gympapass. Och det var det också på många sätt fast med fokus på hjärnan. Klasserna gjorde upp om prispengar, ära och en plats i riksfinalen den 23 maj i Lund. I år gick 1:a pris till Centrina Lindholmen 8c.

Resultat: 
1: a pris: Centrina Lindholmen 8c, Göteborg
2: a pris: Varlaskolan södra 8T1, Kungsbacka
3:e pris: Kålltorpsskolan 8e, Göteborg 
4:e – 5.e pris: Kvarnbyskolan 8e och 8a, Mölndal
6:e pris Sörgårdsskolan NOP, Mölndal 

Designpriset kammades hem av Kålltorpsskolan - för sin timer i form av Gothia Towers.
STORT GRATTIS ALLA!

Teknikåttan är en riksomfattande tävling för elever i årskurs åtta, arrangerad av universitet och högskolor i Sverige. Genom att relatera till vardagsnära teknik och lyfta fram nya synsätt på naturvetenskapliga fenomen lockas eleverna att testa sin kreativitet. Läs mer om Teknikåttan.

För mer information, kontakta gärna:
Dorotea Blank, skolsamverkan på Chalmers
 E-post: dorotea.blank@chalmers.se

Sidansvarig Publicerad: må 15 apr 2019.