Film och experiment om kemi - varje månad
Kalendern består av tolv inspirationsfilmer med tolv tolv tillhörande laborationsfilmer. Samtliga knyter an till LGR 11. Filmerna är cirka 5 minuter långa och visar olika exempel på kemi i vår omgivning, sett genom en nyfiken och utforskande persons ögon. I kemikalendern ingår även ett undervisningsmaterial med fakta och laborationsinstruktioner per tema. På den här sidan hittar du alla filmer och skolinstruktioner, månad för månad. Undervisningsmaterialet är utformat med utgångspunkt för lärare och deras elever på mellanstadiet och uppåt.
Kemikalendern är framtagen av Chalmers, Göteborgs universitet, Universeum och Molecular Frontiers för att ge roliga och användbara upplevelser till lärare och elever i olika åldrar. Vi har arbetat tillsammans med filmbolaget Untamed Science under det Internationella Kemiåret 2011.
Här hittar du spellistan på YouTube med alla filmer.
Vill du ha hela kalendern samlad på en DVD kan du beställa den gratis här. Beställ gärna fler om ni är många på skolan som vill använda den.
Kontaktpersoner: Frida Andersson.
TIPS! Spana även in det nya filmprojektet från 2021 av Molecular Frontiers och Chalmers: Kemins grunder
Inom konst och kultur har kemin avgörande betydelse för tillverkning av färg, papper och andra material, som skapar förutsättningar för kreativa och konstnärliga uttryck.
I alla tider har människan använt sig av kemi för att klä upp sig och att göra sig fin. Kemi ligger bakom produkter som smink, hudkrämer, dofter och textlier med olika egenskaper.
Här kan du se på februarifilmen om mode
Här kan du se på februarifilmen om mode i engelsk version
Här kan du ladda ner skolmaterialet med laborationerna på tema mode
Kemi har stor betydelse för att förklara många frågor inom energi och klimat. Kemin är också central i att lösa de utmaningar, som finns inom området.
Här kan du se marsfilmen om energi och klimat
Här kan du se marsfilmen om energi och klimat i engelsk version
Här kan du ladda ner skolmaterialet med laborationerna på tema energi och klimat
Från träd till papper - hur går det till? Och vad är det för skillnad på toalettpapper och hushållspapper? I den fjärde filmen i Kemikalendern utforskar Louise och Jonas skogsindustrin. Skogsindustrin omfattar massa‐, pappers‐ och trämekanisk industri och är en av de viktigaste näringarna i vårt land – inte minst då tillgången på råvara är så stor.
Här kan du se aprilfilmen om skogsindustrin
Här kan du se aprilfilmen om skogsindustrin i engelsk version

Här kan du ladda ner skolmaterialet med laborationerna på tema industri
Sökandet efter kärleken är en av människans allra starkaste drivkrafter. Vi pratar om den, analyserar den, sjunger om den och tänker ofta på den. Ett uttryck som flitigt används när man diskuterar sin nyfunna kärlek är att man ”har den rätta kemin”. Vad har då egentligen kärlek med molekyler att göra? En hel del, visar det sig! Filmen fokuserar på tre kemikalier i hjärnan som spelar stor roll i det här sammanhanget: adrenalin, dopamin och serotonin.
Här kan du se majfilmen om kärlek
Här kan du se majfilmen om kärlek i engelsk version
Här kan du ladda ner skolmaterialet med laborationerna på tema kärlek
Alla känner vi till vatten, den vanligaste molekylen vi har på jorden. Hela 71 % av jordens yta är täckt av vatten och anledningen till varför den kallas den blå planeten. Historiskt sett har vatten inte bara haft en betydande roll för att liv skall kunna existera på jorden, utan det är och kommer att fortsätta vara en viktig del av vår mänskliga utveckling.
Här kan du se junifilmen om vattenmolekylernas resor genom hav och luft
Här kan du se junifilmen om vattenmolekylernas resor genom hav och luft i engelsk version
Här kan du ladda ner skolmaterialet med laborationerna på tema vatten och luft
Att vi mår bra av att träna vet de flesta. Men vad händer i kroppen när vi använder våra muskler, och hur kan vi omvandla energi från maten vi äter till energi att lyfta tunga saker eller
springa snabbt? Genom att vara aktiva eller passiva gör vi av med olika mängder energi, och med hjälp av kemi kan detta mätas och analyseras och bidra till mer kunskap om hälsa, idrottsmaterial och effektivare träningsmetoder.
Här kan du ladda skolmaterialet med laborationerna på tema idrott
Vad tänker du på när du hör ordet kommunikation? Mobiltelefoner? TV-apparater? Datorer? Brev? Samtal? Det finns många olika sätt att kommunicera och sättet som vi kommunicerar på utvecklas hela tiden. Kommunikation är en av grundpelarna i alla samhällen, både i växt- och djurrikena. För oss människor har sätten vi kommunicerar på idag i många fall blivit tekniskt mycket avancerade. Mycket av detta är tack vare kemisk kunskap. I den nionde filmen i Kemikalendern undersöker vi varför Silicon Valley, världens centrum för modern teknologi, är uppkallat efter ett av grundämnena i Periodiska Systemet.
Här kan se septemberfilmen om kommunikation
Här kan se septemberfilmen om kommunikation i engelsk version
Här kan du ladda ner skolmaterialet med laborationerna på tema kommunikation
Så här på höstkanten duggar förkylningarna tätt, och vad kunde då vara mer passande som månadstema än hälsa? Kemi spelar en stor roll för människors hälsa, och kanske associerar vi ordet kemi i detta sammanhang främst med läkemedel, och långa rader av små vita piller. Men kopplingen mellan kemi och hälsa finns in många fler perspektiv - i den mat vi äter, i kroppen när vi tränar och sover, och hur vi påverkas av vår omgivning. Den här filmen fokuserar på antibiotika – hur det fungerar och hur vi kan vidareutveckla det i framtiden.
Äter gör vi varje dag. Men vi kanske inte reflekterar så ofta över att matlagning är ganska likt ett kemiskt experiment. Hur vi bevarar ingredienserna, hur vi blandar dem i rätt proportioner och hur vi värmer eller kyler våra blandningar till rätt temperatur. I den elfte filmen i Kemikalendern undersöker vi vilka likheter kemi och mat har. Hur maten påverkas kemiskt vid tillagning och kontakt med syre. Vi lär oss också mer om hur näring tas upp av kroppen.
Kunskap inom kemi kan även hjälpa oss förstå många andra saker om mat.
Både vad som händer vid tillagningen av maten och vad som händer i kroppen när vi äter den. Bland annat ser vi på jästens betydelse i vardagsmaten och inom forskningen.
Här kan du se film om matens kemi
Här kan du se film om matens kemi i engelsk version
Här kan du ladda ner skolmaterialet med laborationerna på tema mat
Människor har använt kemi i alla tider, även innan vi kallade det för kemi. Många av de tidiga vetenskapliga upptäckterna har haft stor betydelse för dagens forskning, vars resultat bygger på tidigare insikter. Det görs en summering av årets kemikalender med några nedslag och ges exempel på Nobelpris som gjort skillnad. Vi tittar också närmare på innehållet i Alfred Nobels testamente och får svar på varför Nobel inrättade sina Nobelpris, som började delas ut för 110 år sedan. Kemikalenderns tolfte film har kemins historia och Nobel i fokus - bland annat lär vi oss mer om historiska kemiska upptäckter och uppkomsten av Nobelpriset.
Här kan se filmen om kemins historia
Här kan se filmen om kemins historia i engelsk version