Tekniktävlingen
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Tekniktävlingen 2022-23​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
Illustration: Chalmers

Framtidens hållplats

TEKNIKTÄVLINGEN 2022-23 FÖR ÅK 6

Hur ser den framtida resenären ut och när börjar en resa egentligen? Att stå vid en hållplats och vänta på bussen kan ibland kännas väldigt långtråkigt. Vi vill ha din hjälp att förvandla dagens hållplatser till lustfyllda mötesplatser och locka fler till att åka kollektivt och lämna bilen hemma. Frågan är vad som ska finnas i och runtomkring hållplatsen, var ska den vara placerad och hur ska den vara designad för att det ska bli roligare och mer givande att stå och vänta? Var med och forma framtidens innovativa hållplats! 

I takt med att städerna växer höjs även kraven på moderna lösningar inom kollektivtrafiken. För att människor skall bidra till minskade utsläpp behöver fler lämna bilen hemma och välja att åka kollektivt till, från och inom städerna. Ett steg i denna riktning är utveckling av infrastrukturen där vi snabbt, smidigt, bekvämt och tryggt kan röra oss obehindrat mellan arbete, skola och fritid. 

En viktig del i det arbetet är att skapa hållplatser som är välkomnande, smarta samt underhållande och är mer än bara ett skydd åt de som väntar på att gå ombord. Kanske är det en social träffpunkt utrustad med laddningsmöjligheter, smarta ljud och ljusspel som informerar om när transporten är på väg? Eller kanske en plats som ger de som reser en möjlighet att ”bara vara” en stund.

Vi vill att ni blickar framåt i tiden då ni själva blivit vuxna och reser mellan arbete, hem och fritid, och designar en innovativ hållplats som ännu inte finns.

Uppdrag

Uppdraget är att ta fram en idé och designa en fysisk modell av en framtida hållplats i er närmiljö. Det kan till exempel vara en buss- eller spårvagnshållplats. Den ska vara klimatsmart, tilltala alla målgrupper, vara en trygg plats och underhållande i väntan på kollektivtrafiken.

Se alla bidrag i den digitala utställningen. Den 2/2 sammanträder juryn. Finalister och hedersomnämnda informeras.
Innehåll, kriterier ​och tidplan​​​​.pdf​​ ​

Framtidens hållplats syftar till att stimulera elevernas nyfikenhet till teknik och hållbara samhällslösningar och är ett samarbete mellan  Chalmers, Göteborgs stad, Västtrafik, Periskop och Tekniska Samfundet.​ För frågor​ kontakta Dorotea Blank​, skolsamverkan på Chalmers. 


Visa ▼

Tekniktävlingen

Tävlingen startades år 1993 på Tekniska Samfundet och syftar till stimulera intresse för teknik och hållbara samhällslösningar genom att eleverna prövar på hur en ingenjör arbetar och genomför ett projekt från idé till prototyp.
Tekniktävlingen är en lagtävling som riktar sig till åk 6. Alla elever i klassen är med och bidrar i arbetet. Innehållet är kopplat till kursplaner och kan vara ett stöd i  tex teknikundervisningen.
Källa: https://www.tekniskasamfundet.se/

Sidansvarig Publicerad: ti 24 jan 2023.