​Sofie Alle​rt driver ett eget mångmiljonbolag tack vare att hon fick testa sin egen idé i ett riktigt bolag som startades i Entreprenörsskolan​ på Chalmers. ​​​

Chalmers blev språngbrädan till ett eget mångmiljonbolag

När Sofie Allert började plugga på Chalmers var hon övertygad om att hon skulle forska inom läkemedelsindustrin, men i slutet av utbildningen började hon tänka om. Nu är hon vd för ett växande bolag som hon själv var med och grundade i slutet av studierna.

Fröet till det egna bolaget Swedish Algae Factory​ såddes när Sofie Allert utforskade algers användningsområden i sitt kandidatarbete i Bioteknik. 

– Det är en hållbar råvara med stor potential. Med alger skulle man kunna få till en klimatpositiv produktion redan från grunden. Det lockade mig jättemycket, säger hon.

Hon såg att egenskaper i algernas skal skulle kunna vara nyttiga för en hel rad verksamheter. En annan insikt var att det hade forskats mycket på alger som växte och frodades i varma och soliga klimat, men det fanns inte så mycket forskning på alger som växer i mörka och kalla klimat som här i Norden.  

Inget bolag utan Chalmers

I slutet av utbildningen på Chalmers mötte hon GU-professorn Angela Wulff som senare skulle bli bolagets medgrundare. Det var hon som fick henne att inse att det var möjligt att skapa en algindustri även i Sverige. 

– Vi fann varandra direkt. Vi var två nördar som nördade ihop oss totalt. Visionen var att rädda världen med alger. När de tekniska resultaten visade att materialet kunde öka produktiviteten i solpaneler visste vi att det fanns en affär där.

Idén fick hon möjlighet att testa i ett riktigt bolag som startades i Entreprenörsskolan under slutet av studierna i masterprogrammet Entrepreneurship and Business Design.

– Utan Chalmers hade bolaget inte funnits. Jag fick starta med ”lön” från CSN och kunde under studieperioden skapa en bra finansiell grund för bolaget. 

80 miljoner i investeringar

Nu samarbetar Swedish Algae Factory med fem stora aktörer inom solpanelsområdet och har totalt elva anställda. Efter en investeringsrunda på 53 miljoner samt bidrag från EU och Energimyndigheten är man redo att skala upp produktionen med totalt 80 miljoner i investeringar. Den första stora anläggningen i Kungshamn kommer att stå klar i slutet av nästa år. 

– Det känns såklart jättekul. Förutom målet att bidra till en mer hållbar utveckling hoppas vi kunna skala upp snabbt med tio färdigställda anläggningar fram till 2030.

Bolaget samarbetar också med skönhetsindustrin. Algernas skals unika egenskaper innebär att de bland annat kan ersätta mikroplaster i kosmetikaprodukter och på så vis förhindra farliga havsutsläpp.

– Jag har inte främst blivit en entreprenör bara för att bygga affärer och tjäna pengar. Jag drivs av andra saker som att få ut forskningen och applicera den i samhället för att få resultat som kan göra skillnad på riktigt, säger hon.

Det var också den insikten som gjorde att den stora drömmen om att bli forskare inom läkemedelsindustrin gick i kras under utbildningens gång.

– Jag hade inte världens bästa tålamod och insåg att det var just i gränslandet mellan teknik och kommersialisering som jag trivdes bäst. Jag tycker om när saker och ting går snabbt. Så det var under mitt masterprogram som jag kände att jag hittade hem. Kombinationen av teknisk utbildning plus affärsutveckling var klockren och har öppnat många dörrar för mig. 

Blev bra på snabb problemlösning​​

Blir man ingenjör i slutändan behöver man inte oroa sig så mycket över vilket programval man gör från början, menar hon. 

– Jag blev absolut inte det som jag trodde jag skulle bli, men jag fick tid att utvecklas, lära känna mig själv och ta reda på vad jag ville bli under utbildningens gång. Framför allt blev jag bra på att snabbt lösa problem. Det är något man har nytta av vad man än jobbar med. 

Det är mycket som har hänt sedan hon började på Chalmers för över tio år sedan och ibland känns det surrealistiskt att se tillbaka på den tiden och förstå var man har hamnat.

– Jag trodde aldrig att det var det här jag skulle göra, vara vd för ett algföretag som jag hade kommit på själv. Men det visar också att om man bara följer sin passion och vågar tro på sin idé så kan man gå hela vägen. 


Text: Vedrana Sivac
Foto: Swedish Algae Factory/Sofie Allert​​


Läs mer om programmet Bioteknik 
Läs mer om masterprogrammet Entrepreneurship and Business Design
Läs mer om bolaget Swedish Algea Factory  ​

Sidansvarig Publicerad: må 13 apr 2020.