Niklas Lundberg i NY

Niklas landade ett drömjobb på Spotify

​​Niklas Lundberg läste till civilingenjör i industriell ekonomi med en master i Innovation and Entrepreneurship på Chalmers. Efter examen 2009 lyckades han efter endast ett par månader få sitt drömjobb på Spotify på den tiden då det fortfarande var ett snabbväxande startup. I dag är han chef för nya marknader och arbetar på bolagets kontor i New York.

Han berättar här med egna ord om hur hans studenttid på Chalmers förberedde honom för en dynamisk och intressant karriär i musikindustrin. 
 
Hur jag hamnade på Spotify är en spännande historia. 2007 var jag på Berkeley-utbytet och pluggade därför under några månader i Kalifornien. En kompis fick tidigt ett konto på Spotify då det fortfarande endast var öppet för inbjudna. Jag kommer ihåg att även då vi hade en fruktansvärt dålig uppkoppling så funkade det så grymt bra. Det var enkelt att streama precis vad man ville. Jag pekade på skärmen och sa till min vän, ”Det företaget vill jag arbeta på” Han sa då, ”Du vet väl att de är från Stockholm?” Jag trodde knappt att det var sant!

När jag kom tillbaka till Sverige skickade jag dem ett mejl. Jag ville inte skicka ett standardmeddelande, så jag försökte sälja in flera projekt som jag trodde de skulle kunna göra, och som jag kunde hjälpa dem med. Jag skrev: Hej, jag heter Niklas, jag tycker er tjänst är väldigt inspirerande. Det här kan jag hjälpa er med. Och tänk, jag fick svar!
Jag fick komma till ett möte på deras kontor i Stockholm, och de satte mig i kontakt med flera personer som arbetade i Göteborg. Vi höll kontakt under ett par år, jag hörde av mig till dem då och då samtidigt som jag avslutade mina studier på Chalmers. 

2009 tog jag examen. Det var precis efter finanskrisen, och när jag tittar tillbaka på det, så hade jag en fantastisk tur. Många av de stora företagen rekryterade inte så som de brukade. Därför gick jag utan jobb för en tid. Plötsligt hörde Spotify av sig. De hade en ledig tjänst som de vill intervjua mig för. Två veckor senare började jag arbeta där. 

Det enda riktiga arbete jag haft hittills har varit på Spotify. Men å andra sidan har jag haft flera olika roller här nu. Jag började arbeta som ”content manager” sedan gick jag över till skivbolagsrelationer. 2011 släpptes Spotify i USA och jag kom till New York för att lära amerikanska skivbolag om vårt företag. Det vill säga visa hur man kunde arbeta med oss, sälja via data och analyser för att visa hur streaming funkar ur ett affärsperspektiv.  Sedan frågade Spotify om jag skulle vara intresserad av att flytta till New York permanent. Självklart tackade jag ja! Eftersom jag alltid hade drömt om att bo i den staden.

Jag flyttade dit på riktigt och började arbeta som företagsanalytiker, med fokus på hur vi skulle kunna skapa nytta för artister och industrin. På den tiden ändrades villkoren hastigt för industrin, streamingen ökade snabbt. Innan dess hade musikindustrin upplevt en fruktansvärd tillbakagång.

 Nu är jag chef för nya marknader. Spotify har för närvarande verksamhet inom 79 olika regioner, men vi vill finnas överallt. Mitt jobb går ut på att ta reda på och utveckla strategier för var vi skulle kunna växa någonstans. Det är en riktigt bra företagskultur hos oss. Vi anställer riktigt begåvade personer och ger dem ett mål, sedan får de fundera ut hur de skall uppnå dessa. Du har en stor frihet att hitta på dina egna idéer vilket är väldigt tillfredställande. Och processen att starta upp verksamhet i nya länder är ett stort äventyr.
 
Att bo i New York är helt fantastiskt. Allt är ständigt öppet, och det finns så mycket att göra, energin här är så grym. Min flickvän och jag har ett sommarställe på Long Island som vi älskar att besöka. Vi åker dit på helgerna, är ute i naturen och tar det lugnt tillsammans med vår hund!

Det jag framförallt tar med mig från min Chalmerstid är vännerna som jag mötte där. Kurserna som jag läste var riktigt bra, men att vara omgiven av så många smarta och ambitiösa människor var riktigt inspirerande. Det fick även mig att vilja prestera något, att lyckas! Jag är riktigt glad att jag fått lära känna dem alla.  

 
Jag pluggade industriell ekonomi för att jag inte bara ville läsa ekonomi eller företagande. Jag ville även bli ingenjör, för jag har alltid varit intresserad av naturvetenskap.  Jag kände därför att programmet skulle ha en bra blandning mellan ekonomi och ingenjörsvetenskap – och så visade det sig att vara.  Under min karriär, där jag har behövt möta människor inom olika områden av musikindustrin har min utbildning varit värdefull.

Detta var en speciellt viktig del av min masterutbildning som är en del av civilingenjörsutbildningen i Industriell ekonomi. Vi arbetade ofta grupper med personer från olika bakgrunden. Det kunde vara ingenjörer, marknadsfolk och även jurister som pluggade på Göteborgs Universitet. Det gav mig en bra grund för min fortsatta karriär, där man ofta behöver kunna prata olika typer av språk.
  
Exempelvis, hur pratar man med en tekniskt driven organisation jämfört med en konstnärlig? Hur definierar man sina problem? Det är verkligen ett måste att kunna se det ur olika perspektiv. 

Den internationella miljön på Chalmers ger definitivt viktiga erfarenheter också. På större företag måste du kunna kommunicera och göra affärer på engelska.  Att studera med folk från olika kulturer och bakgrunder ger dig en bra grund för att kunna arbeta på ett internationellt företag. 

Chalmers gav mig förutsättningarna för att kunna göra det jag ville. Mina klasskompisar från den tiden gör många olika saker i dag. Några har gått till stora internationella företag, några till mindre och andra har startat eget. En av mina gamla klasskamrater är till och med professionell fotograf nu. Han tog med sig det han lärde sig från programmet och kan nu använda det i sin nya karriär som fotograf. 

Chalmersstudier begränsar dig inte till att bara arbeta på klassiska ingenjörsföretag efter din examen. Jag skulle vilja säga att Chalmers ger dig ett speciellt tankesätt. Du lär dig att skapa dina egna förutsättningar.


Text: Joshua Worth
Foto: Spotify / Pixabay

Sidansvarig Publicerad: må 06 apr 2020.