Syntolkning: Presentation på scen framför publik

Framtidens entreprenör – skapar värden och räddar världen

Alla ropar efter snabbväxande bolag med banbrytande idéer som tar världen med storm. Lider vi brist på detta? Eller är det tränade entreprenörer vi behöver – personer som kan tänka nytt i grupp, och fokuserar på att skapa värde för andra? Ska vi inte betona färdigheter, hellre än färdiga idéer?
 
Sverige har många tävlingar och priser för bästa affärsidé och snabbast växande bolag. Men kanske läggs för mycket förhoppningar och fokus på bolagen som har fått investerare på kroken, där aktievärdet redan stiger. Hur stort värde har egentligen born globals och unicorns för svensk konkurrenskraft och sysselsättning? Missar vi samhällsvärdet här?
 
Entreprenörskapsmiljön på Chalmers är topprankad internationellt, och centrerad kring teknikbaserade lösningar som kan skalas upp. Hur odlar Chalmers de förmågor som entreprenörer behöver utveckla?
 
Vilken effekt kan det få på svensk ekonomi om vi fokuserade mindre på färdiga idéer, och mer på entreprenöriell förmåga – hos fler än bara nyföretagare? Kan vi stimulera fler att våga ge sig i kast med samhällets stora utmaningar på allvar, och samtidigt tjäna pengar? Forskare, politiker och investerare diskuterar framtidens entreprenör.

Medverkande:

Fredrik Hörstedt, vicerektor för nyttiggörande och hållbarhet, Chalmers
Pontus Braunerhjelm, professor i entreprenörskap, KTH
Jane Walerud, investerare
Sam Manaberi, entreprenör Trine
Stina Linge, Head of Encubation, Chalmers Ventures
Fredrik Christensson, riksdagsledamot, Centern
Marie Wall, startupansvarig, Regeringskansliet

Moderator:
Eva Krutmeijer
 

Plats: Västsvenska Arenan vid Kruttornet, Almedalen
Tid: måndag 2 juli kl 13.30-14.30
Arrangörer: Chalmers

Se hela seminariet som video!

Publicerad: on 25 apr 2018. Ändrad: må 09 jul 2018