Ta med en vän: en kampanj för ökad cellprovtagning

Startdatum 2011-04-01
Slutdatum Projektet är avslutat: 2012-03-31

​I projektet, som genomfördes i nordöstra Göteborg, kom olika aktörer och professioner inom hälso- och sjukvården samt det civila samhället att samarbeta för att öka cellprovstagningen i syfte att förhindra livmodershalscancer. I projektet utreddes dels hinder för cellprovstagning i det lokala området där en betydande del av befolkningen var utlandsfödd, dels insatser för att få fler kvinnor att ta cellprov.

I april 2011 startade en kampanj som bland annat fokuserade på att involvera lokala nyckelpersoner och muntlig information på olika språk. Projektet ökade cellprovstagningen med 42 procent jämfört med föregående år och tilldelades Guldskalpellen 2012, Dagens Medicins pris för årets förnyare av hälso- och sjukvård. Under våren 2013 påbörjades förberedelserna för spridning av erfarenheterna till andra geografiska delar och screeningprogram.

Forskningen har bedrivits vid forskningscentrumet Centre for Healthcare Improvement - CHI

Involverade organisationer
​Angereds Närsjukhus, Barnmorskemottagningarna i Angered, Bergsjön och Gamlestaden, Föreningen Födelsehuset, Kunskapscentrum för Jämlik vård, Regionalt Cancercentrum Väst, Västra Götalandsregionen, Sveriges Kommuner och Landsting samt organisationen Ung Cancer
Chalmers styrkeområde
​Livsvetenskaper och teknik
​Malena Lau

Sidansvarig Publicerad: må 28 okt 2013.