Projektet har via två demonstrationer visat både hur mobil automation kan fungera men även kommunikationen på stationerna och mellan stationer och andra system. De två mobila stationerna består av så kallade kollaborativa robotar, olika mjuk och hårdvara för kommunikation och olika automationsgrad, från helt manuella uppgifter till uppgifter som sker med hjälp av robot. Även andra typer av mobil automation har testats, som till exempel snabbkopplingar för robotar för att kunna programmera och montera i skrivbordsmiljö. Även olika typer av informationsbärare har testats och validerats under projektet. Projektresultatet har presenterats på nationella konferenser (Monteringsforum och Underhållsmässan) samt kommer presenteras på internationell konferens i maj (Cirp Assembly Technologies).
Demonstratorerna har gjorts i två steg. I steg 1 ingick projektet som en del av kursen LMT108 Automatiseringsteknik för studenter som läser tredje året maskin, högskoleingenjör på Chalmers. Studenterna skulle utvärdera dagens automationslösningar på ett företag och fick sedan tilsammans med AH-automation, B&R Automation och lärare i kursen komma fram till automationslösningar som skulle vara billiga och mobila. Olika utvärderingsmetoder användes, bland annat HTA, DFAA, Dynamo++, Avixanalys och mätning av automationsnivåer.
I Steg 2 gjordes ytterligare modifieringar på vagnarna för ett riktiga produkter skulle kunna monteras.Målet med projektet är att testa lösningarna i verklig industrimiljö hos CEJN AB under sommaren.
BIld 1: Studenternas slutredovisning, då även representanter från industrin var med och utvärderade lösningarna.
Bild 2: CEJNS ledningsgrupp hälsar på i montern på underhållsmässan.