Functional DNA-based nanotechnology

Startdatum 2013-01-01
Slutdatum Projektet är avslutat: 2017-12-31
En banbrytande plattform för lägesreglering i molekylär skala där vi använder det framväxande området DNA-nanoteknik, inkluderat metoder som använder nano-mönster.
 
DNA är en molekyl utöver det vanliga, med en rigid struktur och förmåga att molekylärt identifiera eller matcha andra strukturer. DNA har linjär informationsavläsning med extremt hög kapacitet. Det är på detta sätt som DNA används biologiskt för att skapa livets proteiner. Dessa egenskaper gör också att DNA kan programmeras för olika mönster på nanometerskala! Dessa mönster kommer att användas för att positionera DNA-strukturer, som modifierats med molekyler, och som kan användas för att utbyta elektroner med eller känna igen andra molekyler i nanometer precision. Detta kommer leda till utveckling av en ny högupplöst bildteknik: DNA elektronöverföring Litografi, för att göra högupplösta mönster ner till 1-nm storlek. Detta innebär en nästan 100-faldig förbättring jämfört med nuvarande metoder.
 
Vidare kommer arbetet med denna teknik att få stor betydelse för utvecklingen nya nanostrukturer, som kan användas i en mängd olika experiment inom nanoteknik. Här föreslår vi särskilt metoder för kemisk fotografering mellan celler och nya tillvägagångssätt inom solenergi.

Sidansvarig Publicerad: må 28 okt 2013.