2011 – Afrika

Hållbarhetsdag med Afrika i fokus​

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Den 15 december 2011 bjöd Chalmers in till en inspirationsdag och mötesplats om hållbar utveckling. I år med temat Afrika.

Deltagarna fick bland annat lyssna till Sue Edwards, en av mottagarna av Göteborgspriset för hållbar utveckling. Under dagen var ambitionen att visa vilka utmaningar mänskligheten står inför och lyfta fram vad som görs inom forskning och utbildning för att bidra till lösningar.

– Göteborgspriset för hållbar utveckling delas i år ut till Kofi Annan och Sue Edwards. För att följa upp det har vi valt Afrika som tema för Hållbarhetsdagen eftersom Chalmers har många spännande saker med koppling till Afrika. Dagen hade fyra perspektiv – Mat och hälsa, Energi, Material och Utbildning. Ur alla de fyra perspektiven vill vi visa spännande verksamheter både från grundvetenskap och tillämpad forskning, för att kunna ta sig an de här utmaningarna. Det är det mötet vi hoppas ska ge dagen spänst, berättar John Holmberg som är initiativtagare till Hållbarhetsdagen, och dessutom ordförande i juryn för Göteborgspriset för hållbar utveckling.

Vad kommer dagen att ge de lärare, forskare och studenter som deltar?
– Det här är verkligen en dag för alla. En sak jag hoppas alla som deltar får med sig är en fördjupad bild av vilka utmaningar vi står inför och därmed få nya idéer till verksamheten inom forskning, utbildning, innovation och samverkan kopplat till dessa utmaningar. Det andra är man ska bli inspirerad av det som görs på Chalmers genom att lära av positiva exempel. Man ska känna en viss stolthet över det vi gör på Chalmers och en känsla av att vi menar allvar – att vi faktiskt gör saker över hela verksamhetsfältet. Från den djupaste grundvetenskapen till den mest tillämpade verksamheten finns det exempel som är spännande.

Man hör ofta att Chalmers ligger långt framme när det gäller hållbar utveckling. Håller du med om att det är så?
– Ja, det gör jag och det kommer dagen att ge flera spännande exempel på. Vi har sedan 80-talet arbetat målmedvetet över hela Chalmers verksamhet med hållbarhetsfrågan och nu ser vi resultaten av det.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Publicerad: to 29 aug 2013. Ändrad: ti 03 sep 2013