2012 – Västsverige som hållbarhetslabb

"The Chalmers Day for a Sustainable Future" den 30 november var en heldag fylld av goda exempel på hur högskolan på olika sätt försöker leva upp till sin vision - att bidra till en hållbar framtid.
Det var också det som John Holmberg, vicerektor med ansvar för hållbar utveckling, fokuserade på i sin välkomsthälsning:
 Dagen är till för att alla ska få chansen att uppleva hur Chalmers gör skillnad för en hållbar framtid. I dag riktar vi blickarna mot vår region och försöker visa hur Chalmers bidrar, sa han.

Historisk tillbakablick
Holmberg gjorde också en historisk tillbakablick och visade att hållbarhet stått högt upp på Chalmers dagordning i många år.
 Redan 1972 genomfördes det som kanske än i dag är Sveriges största doktorandkurs med 150 doktorander från Chalmers och Göteborgs universitet. Kursen utmynnade i ett upprop i Dagens Nyheter om att det är dags att ta ansvar för en hållbar framtid, berättade John Holmberg.

Vass och orädd talare
1972 var även året för FN:s första klimatkonferens. Bland sponsorerna fanns Volvo, och härifrån till att kalla in dåvarande chefen PG Gyllenhammar på scenen i Chalmers kårhus var steget inte långt.
Och PG var en vass och orädd talare, som inte drog sig för att göra rubrikvänliga uttalanden och kommentera tillståndet i världen.
 Underlåtenhet och passivitet är tyvärr regel för politiker och chefer i näringslivet. Undvik att vara avvikande, undvik att ta initiativ, allt nytt är riskabelt, undvik det. Det har blivit en sanning för mig att underlåtenhet och att vika bort från det besvärliga är mest lönsamt. Den som åstadkommer lite sitter säkert, sa han från scenen.

Vill lägga ner FN
PG satte sedan ner foten och sa att han ville lägga ner FN:
 FN är en av de mer misslyckade organisationerna jag vet - så dysfunktionell att den inte går att rädda. Byråkratin är utbredd, fegheten så etablerad, egentligen borde man stänga FN. De kan inte driva frågor, det måste andra göra. Det är en överbemannad organisation som inte kan fungera, dundrade han.

Ungdomsarbetslösheten kan lösas
Den gamle näringslivsprofilen utstrålade pondus och talade med skärpa om hur han ville lösa ett av samtidens stora samhällsproblem:
 Den höga ungdomsarbetslösheten är en tragedi, och kan leda till en farlig utveckling om ungdomarna ger upp hoppet om sig själva och sin framtid. Därför vill jag starta ett heltäckande europeiskt projekt där man tar hand om de ungdomar som har gnista genom ett lärlingssystem delvis efter tysk modell. Systemet ska lotsa ungdomarna in i industrin på rimliga villkor, erbjuda vidareutbildning och kanske fast anställning. Jag tror att det är möjligt att engagera flera miljoner unga människor och genom detta rädda framtidens sociala klimat, menade PG.

Fullspäckat program
"The Chalmers Day for a Sustainable Future" hade ett fullspäckat schema med en lång rad anföranden och presentationer. Huvudtalare på eftermiddagen var Tysklands Sverigeambassadör Harald Kindermann, som även intervjuas i nr 3 2012 av Chalmers magasin.
Parallellt med huvudprogrammet i hörsalen RunAn i Chalmers kårhus pågick workshopar och utfrågningar på teman som kärnkraft och hållbart tänkande.
Det fanns också gott om tillfällen att mingla och diskutera under de pauser som lagts in i programmet. I kårhuset visade utställare som Ingenjörer utan gränser, Halo Sweden och Mistra Urban Futures upp sin verksamhet.

Nöjd rektor
Chalmers rektor och vd, Karin Markides, var mycket nöjd när hon summerade "The Chalmers Day for a Sustainable Future" efteråt:
Jag och många med mig kunde glädjas åt en mycket välorganiserad dag med varierat och intressant innehåll. Vi fick många exempel på hur hållbarhetsbegreppet kommer in i Chalmers verksamhet och på olika sätt breddar och berikar forskning och undervisning. Dessutom bidrog både inbjudna talare och våra egna forskare med en del oväntade infallsvinklar som säkert fick fler än mig att reflektera lite extra. Jag hoppas att de som inte kunde vara med och lyssna den här gången verkligen tar chansen att delta nästa år! säger Karin Markides.

Hållbarhetsdagen samordnades av Emma Brink, projektledare och nytillträdd kommunikatör för hållbarhetsfrågor på Chalmers, i samverkan med en mängd krafter.

Text: Michael Nystås
Foto: Jan-Olof Yxell

Läs en längre artikel i Chalmeristbloggen >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2012/12/05/pg-dragplaster-pa-hallbarhetsdag

Se fler bilder från Chalmers hållbarhetsdag >>>
www.flickr.com/photos/chalmersuniversityoftechnology/sets/72157632184301104/show

Läs mer om Chalmers hållbarhetsdag >>>
www.chalmers.se/hallbar_framtid​​​​​​
​​​

Utställare

• Ingenjörer utan gränser
• Hur bidrar din forskning till hållbar utveckling?
• Five Clusters – Chalmers, Göteborgs Stad, Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, Västsvenska Handelskammaren
• Chalmers Students for Sustainability
• Mistra Urban Future
• Miljöforskningsrapporten
• Livsmedelsproduktion (PIPE och PH-skiftprocessen)
• Mät din hållbarhet?
• Halo/Solar Declathon
• Chalmers bibliotek, forskningssamarbeten om sustainability i Västra Sverige
• Miljösystemanalys, System perspective, e-bok
• Evisto, e-tjänst
• GMV
• From Ghana to Magnum Ice Cream
• Co-Act Car
• Wastewater treatment for the future
• Small devices big savings
• Formula Student
• Chalmers elbilspool​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​_______​​​​​​​

Publicerad: to 29 aug 2013. Ändrad: fr 11 mar 2016