Nobelpristagarföreläsning

​Ser cellen på atomnivå - Möt årets Nobelpristagare i kemi Richard Henderson

Om man inte vet hur något ser ut, hur ska man då kunna förstå dess mekanismer? Lyssna till årets Nobelpristagare i kemi Richard Henderson, som utvecklat kryoelektronmikroskopi och därmed gjort det möjligt att fånga varje skrymsle av cellen i atomupplösning på bild.
Det tog Richard Henderson 15 år och många resor till världens bästa elektronmikroskop för att 1990 kunna presentera en struktur av det lilafärgade proteinet bakterierodopsin i atomupplösning. Hans upptäckt utvecklades sedan av Jacques Dubochet och Joachim Frank, med vilka Richard Henderson delar årets Nobelpris ”för utveckling av kryoelektronmikroskopi för högupplösande strukturbestämning av biomolekyler i lösning”.
​Salmonellabakteriens injektionsnål

Det har varit svårt att ta fram bilder av biomolekylära mekanismer med de tekniker som funnits till hands. Biokemins karta har därför länge varit full av outforskade områden. Med kryoelektronmikroskopi kan forskare frysa ner biomolekyler mitt i deras rörelser och därmed skapa bilder av skeenden som man tidigare aldrig sett, vilket är viktigt för utvecklingen av nya läkemedel.

Till exempel är det nu lättare än någonsin att avbilda membranbundna proteiner, som ofta fungerar som mottagare för läkemedel, eller att se Salmonellabakteriens injektionsnål för att angripa celler.


Föreläsningen är kostnadsfri. Begränsat antal platser.

Prisutdelningen gällande Rädda Ägget kommer att ske i samband med föreläsningen.

Från kl 15.00 kommer det att finnas luciafika för anmälda.

Anmäl dig här

Kategori Föreläsning; Öppen föreläsning
Plats: RunAn, Kårhuset, Campus Johanneberg
Tid: 2017-12-14 15:30
Sluttid: 2017-12-14 17:10

Publicerad: må 27 nov 2017. Ändrad: to 30 nov 2017