​​​​​​

Forskning för bättre hästliv

​Den 24 mars öppnar portarna för Gothenburg Horse Show och Eurohorse mässan i Göteborg. En stor nyhet på årets mässa är Innovationstorget där Chalmers presenterar banbrytande forskning som underlättar för såväl hästar, ryttare, hovslagare och veterinärer. 
Totalt forskas det på ett 20-tal olika projekt på temat häst. Allt från exaktare metoder att diagnostisera hovbölder och miljövänligare omhändertagande av hästgödsel till bättre tillpassning av sadlar med hjälp av 3D-skanning.
Att översätta forskning från en värld av stål, mekanik och hårdvara, som fysiker och ingenjörer ofta befinner sig i, till mjukvaran häst kan ge nyskapande resultat. 
På Eurohorse mässan kommer de olika projekten finnas representerade samt studenter och forskare finnas till hands för att berätta om studier och forskningen kring hästars välbefinnande. 
Läs mer om mässan på Eurohorse hemsida​>>​

Har du vägarna förbi caféet "Twentyfourseven" i Gothia lobby kan du lyssna på några av de projekt nämnda ovan. Se programinfo för speakers stage på twentyfourseven>>​

Programpunkterna för Chalmers monter kommande vecka.  


Chalmers bidrar med ett tekniskt hinder
Gothenburg Horse Show (24-28 mars) är ett årligen återkommande evenemang och en av världens tre största inomhustävlingar för ridsport. Under just världscupen för hästhoppning kommer ett hinder designat och skapat av Chalmers studenter att användas för att mäta hur högt hästarna egentligen hoppar. Resultatet av varje hopp kommer redovisas live under tävlingarna. Tekniken ger ryttare och tränare möjlighet att utvärdera varje hopp, med konkreta mätvärden. Ska hästen hoppa så högt som möjligt eller så nära bommen som möjligt utan att riva? Den bästa hästen behöver inte vara den som hoppar högst. Tekniken är unik i detta sammanhang. Det är första gången ryttare och publik får se exakt hur högt hästarna hoppar. 

Vill du se hindret men inte möjlighet att ta dig till Scandinavium i Göteborg? Svt sänder live från de olika deltävlingarna och finalen. 

Sportrelaterad forskning på Chalmers
Sport och teknologi är en satsning på Chalmers är där idrottare, tränare och företag möter forskare, ingenjörer och studenter för att genomföra avancerad sportrelaterad forskning.

Sportrelaterad forskning leder inte bara till bättre prestanda för idrottare, såväl amatör som professionell - utan även till ökad säkerhet. Skador och säkerhet är två av de viktigaste aspekterna av forskningen på alla nivåer. En skadad muskel med otillräcklig återhämtning kan innebära en betydande ekonomisk och personlig förlust för en amatör med begränsade medel för sjukgymnastik. En OS-deltagare, å andra sidan, kan ha professionell sjukvårdspersonal till hands, men insatserna är höga om en allvarlig skada uppstår.

Samtidigt är sport en katalysator för utvecklingen av nya och förbättrade material, med tanke på det stora antal idrottare som är villiga att prova nya lösningar i sin strävan efter bättre resultat och den betydande kommersiella potentialen hos framgångsrika sportmaterial.

Sportsteknologi är ett tvärvetenskapligt initiativ, där Styrkeområde Material​ står som värd.

  


Publicerad: on 09 mar 2016. Ändrad: må 29 maj 2017