Soup & Science - en lunch av passion, nyfikenhet och modChalmers satsar på att bli världsbäst inom innovation och entreprenörskap – men vad innebär det i praktiken, hur gör man och vad är egentligen nyttiggörande och inkubatorer?
Med löven gulnande utanför fönstren och höstlig kantarellsoppa i tallrikarna redde Linnéa Lindau
(Z02) ut begreppen och målade en entusiasmerande bild av Chalmers ambitioner och planer för nyttiggörande i världsklass vid höstens första Soup & Science i Chalmersska Huset. Uppdraget, menade Linnéa, är att öka den entreprenöriella andan – eller helt enkelt ”smitta Chalmers med entreprenörskap”.
 
Linnéa är ett välrenommerat namn inom entreprenörskap, hon har tidigare bl a varit VD för Layerlab,  Encubator och dess portföljbolag Acosense samt även drivit arbetet att utveckla nya och framtida tillväxtbolag inom inkubatorn Chalmers Innovation. Linnéa lutar sig mot en lång erfarenhet av styrelsearbete med ett antal poster som styrelseledamot och som ordförande i nystartade företag. Idag är hon ledamot i fem styrelser. 2012 tilldelades Linnéa det som ibland kallas Nobelpriset inom innovation, SKAPA-priset, för arbetet i Acosense.
 
Linnéa är nu rekryterad som VD för nylanserade Chalmers Ventures med uppdraget att leda verksamheten att bli världsledande inom universitetskopplad venture creation. Introduktionen av Chalmers Ventures skapar en tydlighet i de olika aktörerna och möjligheterna till nyttiggörande och innovation. Inte alla som har en idé är en entreprenör och inte alla forskare vill starta företag. Linnéa förklarade därför istället om de olika möjligheterna och hur Chalmers Ventures kan bidra till nyttiggörande i de olika formerna.
 
Ett tufft uppdrag, men Linnéa ser det bara som en positiv utmaning som skapar nya möjligheter, inte minst eftersom det skapar en tydlig kraftsamling från Chalmers att stärka entreprenörsandan i regionen. En nyhet är till exempel att alla studenter vid Chalmers, inte bara entreprenörsskolans elever, ska kunna ges entreprenöriella erfarenheter under sin utbildning.
Linnéa skapade en koppling till den entreprenörsandan som genomsyrat Chalmers sedan starten, från William Chalmers egna entreprenörskap till Vera Sandberg, chalmeristen som var Sveriges första kvinnliga ingenjör, och inte minst Chalmers första Nobelpristagare Gustaf Dalén. Från dåtiden kopplade Linnéa raskt vidare till några av nutidens entreprenörer från Chalmers – Martin Lorentzon (Spotify), Niklas Berg (Avinode) och Alexander Hars (Let’s Deal).
 
Nästa steg är framtidens entreprenörer och i den imponerande listan över företag som Chalmers Ventures just nu arbetar med finns både bredd och höjd. Linnéa förklarade processerna som möjliggör hur man lyckas i det komplexa arbetet att arbeta med så många olika idéer, i så många olika parallella faser och med så många olika intressenter.
 
Chalmers Ventures innebär en mängd nya frågeställningar. Att ”bygga företag”, menade Linnéa som svar på en fråga från publiken, har man erfarenhet men nu kommer aspekterna att integrera arbetet som en naturlig del av Chalmers verksamhet. Men det är viktigt att också framhålla att verksamheten i Chalmers Ventures inte bara är öppen för forskare, studenter, företag och personer med koppling till Chalmers utan för alla som har en idé som man tror kan nyttiggöras och medföra skillnad.
 
För innovation handlar om att våga. Att skapa ”action”, inte minst i en värld med starka ingenjörsmässiga influenser, det måste vara rätt och klart innan man kan släppa det vidare. För, menar Linnéa, ”It will go wrong – a lot of times - and it’s OK!”
 
Den känsla som levde kvar när vi begav oss ut i fredagsmyllret utanför Chalmersska Huset denna oktoberfredag var inspiration men framför allt Linnéas brinnande engagemang och outmanade kompetens. De två sista meningarna i Chalmers Ventures mission statement lyder: ”Supported by world leading competence and knowledge. Powered by true passion, curiosity and courage.”
 
Linnéa Lindau lyckades på en lunchtimme personifiera just detta. Sällan har ett företags vision känts så äkta och levande. Vi ser fram emot att höra mer framöver men under tiden:
 
 
Good luck on your ventures, Chalmers Ventures!

 

 

Text: Marianne Gyllensten
Bild: Martina Mofidi


 

Publicerad: fr 09 okt 2015.