Spännande studentprojekt fick stöd av Chalmers MasterCard

En tävling som går ut på att komma så långt som möjligt på 1 liter bensin, studera effekten av datorers inverkan på elevers lärande i landsbygdsskolor i Afrika, eller en körsimulator som utvecklats av studenter och används nu i undervisningen på Chalmers - det är bara några av projekten som presenterades under Chalmers MasterCards stipendieutdelning.
Tisdag den 17 maj uppmärksammades några av de spännande studentprojekten genom en stipendieceremoni på Chalmersska Huset i Göteborg. Många av stipendiaterna är just nu ute i världen och genomför sina projekt därmed kunde inte alla närvara men de som hade möjlighet fick en minnesvärd ceremoni med traditionsenlig stipendieutdelning och Afternoon the.

Tillsammans med stipendiater och representanter från Chalmers och Ecster, var även kortinnehavare inbjudna till stipendieutdelningen. Det intressanta är att ju mer kortet används desto fler stipendier kan Chalmers dela ut. Chalmers Mastercard är nämligen ett betalkort där varje gång den används skänker företaget Ecster 0,5% av beloppet till Chalmers. De insamlade pengarna går oavkortat till högskolans studenter i form av stipendier. I år delades 470 000 kronor åt till 22 studentprojekt tack vare flitiga kortanvändare. 

Intressanta projekt fångade publiken
Chalmers Vicerektor, Maria Knutsson Wedel delade ut stipendierna till de förtjänstfulla stipendiaterna. De fick även möjlighet att under eftermiddagen presentera sina intressanta projekt. 

Först ut fick Sofia Andersson och Ellinor Wennberg att presentera sitt examensarbete, som handlar om att studera effekten av att tillföra datorer till landsbygdsskolor i Sydafrika. Ett spännande projekt som också kan ge en uppfattning om hur datorerna påverkar lärandet här i Sverige. Vill du veta mer om deras arbete i skolorna i Sydafrika så kan ni läsa mer på deras blogg sofiaellinor.wordpress.com eller besöka deras examensarbetepresentation den 8 juni.
 
Fredrik Larsson och Eivar Örn Jonsson och deras examensarbete handlade om att titta på en råmaterialstrategi till batterier. Arbetet tog dem till Kalifornien och San Fransisco, där Fredrik Larsson tidigare bott och fått kontakter inom branschen. Deras arbete imponerade och de fick presentera sin strategi för ledningen av företaget där de gjorde sitt examensarbete.

Anton från Chalmers VERA team berättade om utvecklingen av deras senaste bil och deltagandet i Shell ECO MARATON. En tävling som går ut på att köra längst med så lite bensin som möjligt. De har stora förhoppningar inför tävlingarna i Rotterdam och Nokia, ni kan följa dem på deras hemsida chalmersverateam.se/ eller på deras Facebooksida>> .

Sist med inte minst fick Håkan Richardsson chansen att presentera CASTER, ett spinoff projekt till VERA teamet. CASTER, är en simulator som har använts för att simulera tävlingsloppen för Shell Eco Maraton, men som nu har lyfts till att simulera många olika körförlopp och test för fysikaliska egenskaper. Genom CASTER kan man ändra olika parametrar vilket idag även används vid undervisning på kurser på Chalmers. Missa inte att deras häftiga Youtube film>>

Se alla bilder från eftermiddagen på Chalmers Flickr konto>>​

Text: Peter Hellqvist och Martina Mofidi
Bild: Martina Mofidi 


Publicerad: må 30 maj 2016. Ändrad: ti 31 maj 2016