Öppnar dörren till Kina

– Jag vågar inte längre säga två år. Det brukade jag säga, men det blev hela tiden mer. Så kanske fem år, vi får se, skrattar Van Hoang som svar på frågan hur länge han stannar i Asien, på sitt nya arbete. Han har just flyttat till Hongkong för att hjälpa svenska företag in på den kinesiska marknaden.
Vi pratar med varandra via Skype och Van Hoang visar utsikten från sitt kontorsfönster. Skyskrapa efter skyskrapa. Själv sitter han på nittonde våningen, ungefär halvvägs upp i en av dem.
– I andra städer ser du i alla fall träd eller berg någonstans, men här är otroligt tättbebyggt, säger han och börjar berätta om sitt nya arbete som handelssekreterare på Business Sweden. Hans uppgift är att hjälpa svenska bolag som vill komma in på den stora och snabbt expanderande marknad som Asien erbjuder. Hongkong är för många Van Hoang
företag 
inkörsporten.

En bra startpunkt
– En hub mellan väst och öst, kan man säga. Här finns den friaste ekonomin i världen, berättar Van Hoang. Det är billigt och lätt att sätta upp bolag i Hongkong. Eftersom det är en gammal brittisk koloni påminner lagstiftningen om väst. Man kan säga att det är väst i en kinesisk kontext. Det gör det till ett bra ställe att börja på. Hongkong är också en logistisk hub. Mycket frakt går via Hongkong eller Shanghai. Men hur kommer det sig att han som Chalmerist har hamnat där? Med ett arbete som mest innehåller marknadsföring.
– Mycket slump faktiskt, skrattar Van Hoang.

Ville till Kina
– Mina föräldrar har rötter i Kina och eftersom jag pratade kantonesiska och hakka, tänkte jag att jag någon gång skulle dit. Så när många av de andra chalmersstudenterna sökte utbytesprogram i USA eller Frankrike och liknande länder under det fjärde studieåret, försökte Van Hoang hitta utbytesprogram på engelska i Kina. Det visade sig att det inte fanns några sådana ​alternativ, men Chalmers råkade vid samma tidpunkt få besök från Taiwan.
– De hade egentligen inte heller några, men sa ”vi kan skapa ett och erbjuda dej – men bara inom management”. Och så började det. Ett halvår blev ett år till. Van Hoang lärde sig mandarin som de talar i Taiwan och tog sin masterexamen och en MBA där. Sedan fick han frågan om han kunde tänka sig att stanna i ytterligare ett halvår och hjälpa Chalmers att bygga ett lokalkontor i Taiwan.
– När det halvåret tog slut hade jag träffat min flickvän och ville inte lämna henne.
Jag fick chansen att arbeta på Exportrådet i två år. Jag tog den och tänkte sedan åka tillbaka till Göteborg. Men två år blev två till. Kina lockade fortfarande, så när chansen att få arbeta för Exportrådet i Shanghai dök upp gick flytten självklart dit.
– Efter ett år blev jag chef. Så då var det bara att stanna kvar … Nu har jag bott här i snart femton år.

Svårare med barn 
Van Hoangs flickvän har under tiden hunnit bli fru och de har fått två döttrar, som nu är fem respektive två år. Det gör förstås livssituationen mer komplicerad.
– Den här gången var det jobbigt att flytta. Det är en helt annan sak nu när jag har barn. Från november ska familjen i alla fall vara helt på plats i Hongkong. Familjen bor i ett område kallat Discovery Bay, ett bilfritt område långt ifrån centrum med stränder och lite parker. Någonting som annars är svårt att hitta i det tättbefolkade Hongkong.
– Det tar mig en timme med färja, buss och tunnelbana till jobbet. Det får det vara värt. Barnen går i internationell montessoriskola, men Van Hoang är noga med att prata svenska med dem hemma.
– Jag vill att de ska känna sig svenska, som jag, även om de har dubbla medborgarskap och pratar mandarin med sin mamma. 

Kontakt med Sverige och Chalmers 
För att inte tappa kontakten med vänner, deras barn och framför allt med sina syskon och föräldrar, besöker Van Hoang och hans familj Sverige varje sommar.
– Det är lätt att tappa fotfästet. Jag har vänner som är expat-barn, uppvuxna lite överallt och så vill jag inte att det ska bli. För barnens skull vill jag tillbaka till Sverige om inte allt för lång tid. En viktig kontakt med Sverige har också Chalmers alumninätverk varit.
– Jag gick med i alumninätverket i Kina 2009 och blev ordförande två år senare. Chalmers ligger nära hjärtat. Jag försöker promota Chalmers här och också hjälpa kineser som är i Göteborg.
Förhoppningen är att kunna starta ett alumninätverk även i Hongkong.
– Jag måste bara kolla upp hur många det finns här.

Ingenjör ändå bäst
Trots att Van Hoang mest arbetar med affärer och företagsetablering så är yrkesidentiteten som ingenjör stark. Han drömde redan som barn om att bli ingenjör.
– Jag ville skapa någonting som man kan bli stolt över. Bygga. Som göteborgare såg jag Chalmerscortégen varje vår och det var självklart på något sätt. 
Att arbeta som han gör idag känns ändå inte helt fel. Det finns många fördelar med att ha en ingenjörsutbildning i botten, anser han, och pekar på förståelsen för hur industrin fungerar, sätt att tänka.
– Ingenjörer är snabba och rakt på sak. Bra på struktur.
Van Hoangs egen utbildning började på Väg och vatten, men han bytte efter ett år till Maskin och har även läst Industriell ekonomi.
– Det kom en professor och sa ”ni ingenjörer, ni vet ingenting, ni kan bygga saker, men ni vet ingenting om marknaden”.
Det uttalandet blev uppenbarligen en vändpunkt och nu kan knappast någon påstå att Van Hoang inte längre vet någonting om marknaden, särskilt inte om vi talar om den i Asien.

 FAKTA BUSINESS SWEDEN
Ägs gemensamt av stat och näringsliv. Bildades 2013 genom en sammanslagnig av Exportrådet och Invest Sweden.
Erbjuder nätverk, kontakter och kunskap om lokala spelregler i 57 länder runt om i världen.

Text: Siri Reuterstrand
Foto: Privat

Ur Chalmers magasin, nr3 2016

Publicerad: fr 28 okt 2016. Ändrad: on 11 jan 2017