Martin Lorentzon - Chalmersalumnen med många bollar i luften

​En tidig onsdagsmorgon träffar vi entreprenören, Chalmeristen, hedersdoktorn och grundaren till ett av världens idag mest omtalade företag inom musikbranschen. Företaget heter Spotify och mannen i fråga heter Martin Lorentzon.

Det är mitten på juli månad. Martin Lorentzons och Daniel Eks gamla LP-skivor står på display i receptionen för att undervisa dagens unga om en tid då att lyssna på musik var en form av lyx i vardagen och som ofta endast kunde utföras från en fast punkt via något man kallade ”vinylspelare”. De få som inte är på semester sitter vid sina skrivbord på Spotifys färgrika och kreativa Stockholmskontor och arbetar flitigt. Också Martin finns på plats. I en tidigare intervju med IVA (Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien) har han nämnt att ”folk gör inte vad du säger till dom, utan som man själv gör”, vilket vi gissar ligger till grund för att han istället för att unna sig en välförtjänt semester känner vikten av att ständigt vara en utvecklande förebild och därmed också gör sig tillgänglig och synlig för sina medarbetare. Han ser sig själv som en självlärd, nyfiken, galen och upplivande person och tror att detta är vad som gett honom goda resultat i karriären. 

 

– Jag läser mycket, snappar upp mycket, testar mig fram och uppmuntrar även andra till att vara ganska lösningsinriktade. Jag brukar också säga att problem är inget problem och värdet på bolaget är summan av alla problem som man löser – ett annat mantra jag har.

 

Receptionen samt ett av lunchrummen på Spotifys kontor i Stockholm.

Mycket av denna målinriktade och viljestarka attityd kom tidigt och detta under hans tid på Chalmers. Året var 1990 då Martin först satte sin fot på Chalmers Campus Johanneberg för att starta sin utbildning inom Väg- och Vatten och trots att det har gått ett antal år sedan starten på hans entreprenörliga resa har han många minnen kvar från skoltiden.

– Studentlivet var fantastiskt! Jag minns att vi hade en väldigt engagerad rektor, Anders Sjöberg, han var känd för att vara involverad i studenternas vardag och ansågs till och med som lite festlig. Man pluggade och gjorde det man skulle men det var ju också mycket bus och festande. Jag var ju bland annat med i CCC och förstod inte varför grannar klagade och rektorn var arg när vi smällde fyrverkerier mitt i natten men nu när man är äldre och förhoppningsvis lite klokare så förstår man att det är klart att folk blir förbannade när man en torsdag klockan två på natten skjuter med raketer. Det är viktigt med balans och regler helt enkelt.

Chalmers Cortège Committé var en av flera föreningar som Martin var med i under sin tid som student och att vara engagerad i det sociala livet på skolan är något som han starkt uppmuntrar andra att ta del av under sin studietid. Han håller fortfarande kontakten med många av sina gamla vänner från tiden på högskolan och menar på att utbildningen är det primära men det man lär sig i föreningarna; att skapa nätverk, bygga relationer och det sociala är minst lika viktigt.

– Ju längre man kommer desto viktigare blir det att ha en kombination av politik, kontakter, nätverk och relationer. Ska man få till ett avtal är relationer allt, ta Kina som exempel. Kina är lätt att få avtal med men du har ingen direkt relation. I Japan däremot är det svårare att få igenom en överenskommelse, man måste först bygga upp en relation men när avtalet sedan är på plats så har man ju också redan en väl grundad affärsrelation. Det är absolut en fördel att vara aktiv i föreningar under sin skoltid och också viktigt för skolan med en rektor som är engagerad och satsar på dessa saker.

Att skolan också samarbetar med företag är något som gynnar både skolan, individen och näringslivet. Sverige har gjort många framgångsrika sådana kollaborationer de senaste åren men ligger ändå inte på samma nivå som USA där många skolor lägger stort fokus på relationen de har med företag och därmed också förlitar sig starkt på donationer genom detta. Martin anser att alla tekniska högskolor bör agera mer i nuet, ge plats för fler föreläsningar och prata om praktiska problem så att det vävs in med arbetslivet och man får sig en mer realistisk bild av hur världen utanför skolans gränser ser ut.

 

– Tekniska högskolor blir oftast en isolerad ö, de måste vara engagerade mycket tidigare. Chalmers är väldigt bra men vad gäller alla högskolor så bör man implementera en mer generell utbildning som studenterna kommer att ha nytta av livet ut, exempelvis hur man nätverkar, hur man skapar snygga presentationer, retorik m.m. Britter och Amerikaner är exempelvis bättre på det där med presentationer. Anglosaxiska länder är generellt bättre på att lära ut det praktiska som sedan är en fördel ute i arbetslivet.


En annan fördel för alla med en entreprenöriell inställning och stora mål är att ha någon som lyckats lika väl som man själv en dag hoppas på att göra och se upp till. Idag kanske det ses som en självklarhet att ha många förebilder och mentorer runtom sig eftersom vi ständigt exponeras av kommunikation från alla håll och inte minst digitalt, men på 90-talet var det inte riktigt samma sak. Enligt Martin var det då ganska fult med entreprenörskap och att tjäna pengar och det lyftes därför inte heller fram många framgångsrika människor som man egentligen tycker borde ha uppmärksammats. Istället var det mest idrottsstjärnor som stod i fokus och det att man kan ha olika typer av idoler är en viktig del av det Spotify-grundaren vill få fram när han åker landet runt med Prins Daniels Fellowship som han blev medlem i 2013, med avsikt att inspirera unga människor till entreprenörskap.

– Jag själv har inga direkta mentorer men detta är något jag trycker in i andra. Jag tror det är viktigt med olika förebilder men inte helt nyttigt att alla har en och samma förebild och som också alla sedan tror att man kan bli exakt som denna.

Martin anser det viktigt att inte heller fokusera alltför mycket på så kallade ”drop-outs”. Det är enligt honom orealistiskt och tro att man efter årskurs nio skulle kunna starta något själv och att den bästa satsningen istället är att studera.

-Att studera, läsa så mycket man kan, lära sig ekonomi, teknik, retorik, ta språkkurser, nätverka – allt detta är bland de bästa investeringarna man kan göra. Jag brukar alltid säga att jag inte vill lyfta fram success stories om drop-outs utan att det istället är bättre att lyfta fram de som gått den långa vägen, de som studerat, det blir rimligare så. Daniels (Ek) story är rolig men så osannolik. Sannolikheten att lyckas ökar så dramatiskt mycket om du har någon bakgrund så som utbildning i bagaget. Det är helt enkelt farligt att tro att man lyckas om man hoppar av.

Vidare tycker Chalmersalumnen att utvecklingen som skett vad gäller ideal de senaste två årtiondena är en positiv sådan eftersom man nu kan ha förebilder inom många olika branscher vilket gör att du ofta har någon du kan identifiera dig med.

– För 25 år sedan var det ingen som hade en konstnär eller kock som förebild eller idol. Denna nya trend är något som kommit i takt med de stora förändringarna; digitalisering, globalisering och urbanisering. Digitalisering och globalisering är bara positivt. Urbanisering likaså men det går att debattera. Nu är det som det är och folk vill oftast flytta till större städer. Jag säger inte att man skall motverka urbanisering men politiskt tycker jag att man skall hjälpa till så att det går att bo på olika ställen i landet.

Man förstår rätt fort att Martin har en del åsikter vad gäller samhället. Tankarna kring dagens skolsystem, skattesatserna och miljötänket är många och vävs på ett eller annat sätt ihop under samtalet vi har. Bland annat pratar han om träningsbidrag och frustrationen över hur Spotify, som en av Sveriges modernaste arbetsgivare, inte har möjligheten att stötta många av aktiviteterna som dagens unga utövar så som ridning, yoga, etc. då detta inte är avdragsgillt.

En annan känslig punkt och som påverkar mycket av det dagliga arbetet är skillnaden på momsbeskattning vad gäller tryckt och digitalt material. Idén bakom att man tar 6 % på tryckt och 25 % på digitalt bedömer han som helt ologiskt då träden är det som skapar syre på jorden och därmed bör då alltså tryckt material ha en högre skattesats.

– Det är helt galet men också svårt för jag har tagit upp detta med politiker i fem-sex år och reaktionerna är oftast förvånande och sen händer det ingenting.

Det är just frustrationerna kring detta som gör att Martin känner så starkt för just utbildning i olika avseenden. Förutom engagemang i den så kallade ”Kodcentrum” brinner han även starkt för nytänkande i grundskolan. Han tror att det skulle gynna många universitet och högskolor om man redan på låg-och mellanstadiet informerar barn och ungdomar om möjligheterna de senare kommer att ha och på vilket sätt de måste utveckla sig själva kunskapsmässigt samt vilka ämnen de måste läsa för att uppnå de eventuella målen att komma in på de specifika skolorna efter gymnasiet. En annan uppfattning som Martin har och som är baserat på information han läst är att tekniska högskolor måste skapa ett intresse för ämnet för tjejer redan innan de når 12-års ålder.

– Om vi nu ska få in fler kvinnliga programmerare efter det är det redan kört, de börjar fokusera på allt annat som kommer med tonåren och därför blir det bara färre och färre tjejer som sedan läser teknisk linje.

Ett annat problem är läroplanen. I takt med dagens digitala framåtskridning kan det ses som alldeles för långsamt att se över läroplanen endast vart 20e år.

 

– Titta på smartphonen, den kom ut 2007 och se hur mycket som har hänt sen dess, vad gäller utvecklingen i grundskolan så går det just nu alldeles för långsamt och det räcker inte så som tekniken idag  går framåt. Man måste bredda valmöjligheterna samt börja inkludera mer nutida ämnen så som programmering, företagsekonomi och vanlig ekonomi så att när ungdomar flyttar hemifrån vet vad skatteavdrag, rut/rot och allt annat är för något, säger Martin.

 

 

Alla Spotifys kontor pryds av tavlor med text som skall inspirera de anställda.

Man börjar ana ett samband mellan Martins självlärda persona och hur han med sina erfarenheter vill bidra till framtidens omgivning. Utbildningen finns alltid kvar som en viktig grund men i övrigt har han levt och lärt och på så sätt också hittat och till stor del också skapat sina egna möjligheter. Därför tycker han just att läsa på Chalmers är av stor fördel från ett entreprenöriellt perspektiv eftersom man tidigt lär sig inställningen till lösa problem. 

– Ta exempelvis matematik, det är ju alltid ett problem man skall lösa. Lär man sig och lösa matematiska gåtor man blir ganska pragmatisk och inte rädd för problem.

Om man ska skapa något värdefullt är det egentligen bra att man sköljs med problem för löser du problemen ökar ju värdet på bolaget (hänvisning till ett av Martins tidigare nämnda mantra om hur värdet på bolaget är summan av alla problem som man löser).

Utöver kunnandet man får från skolan tycker Martin också att man som person måste vara intresserad av sin omgivning och på så sätt skapas det automatiskt tankar och vidare situationer vilka du kan nyttja till din fördel. Så gick det till både när Martin, tillsammans med Felix Hagnö, startade upp sitt första företag Tradedoubler 1999 och likaså när Spotify 7 år senare grundades.

– Vanligen börjar det med ett paradigmskifte. Eftersom jag är ganska nyfiken, allmänbildad och läser mycket tidningar ser man ofta ett skifte i kristallkulan.  Runt 98/99 såg man ett skifte från analogt till digitalt, Google startade men ingen visste hur man skulle tjäna pengar på nätet och det var så och då digital annonsering kom till. Till skillnad från en annons i en busskur kan man med en digital annons göra så mycket mer, du kan interagera, klicka på länk, mäta, se resultat.

På samma sätt uppfann man Spotify; genom ett paradigmskifte där det handlade om att ägandemodellen går över till en accessmöjlighet och där tillgänglighet är en prioritering. AirBnb och Uber, två bolag där man egentligen inte äger någon av produkterna eller tjänsterna man säljer, är exempel som använder samma typ av modell. Likaså påstår Martin det att dessa företag, som Spotifys existens, också har en positiv påverkan på vår miljö.

– Från ett miljöperspektiv använder vi jordens resurser på ett mycket bättre sätt. Tänk på det, istället för att använda en massa energi och trycka upp en skiva, tillverka den i plast, hugga ner träd för papper som skall bli artist covers, sedan släppa ut avgaser genom att man flyger och transportera skivorna till dess slutdestination så kan vi istället lägga upp låtar digitalt så kan vem som helst var som helst plocka upp dem miljövänligt.

Det öppna tänket och initiativtagande sinnet främjas starkt och öppet i all media Martin uttalar sig i. Han själv tror att han under åren har utvecklats till att ha blivit en lite klokare, mer balanserad och politisk intresserad människa som tror på entreprenörskap och liberala tankar á la Moderaterna men också följer de traditionella Socialdemokratiska värderingarna. Enligt Martin handlar det om rent sunt förnuft både inom politiken men också i sina råd till unga entreprenörer.

– Man skall inte starta något själv. Du behöver ett bollplank, någon att dela idéer och kunskap med och lära av. Visst, kanske du då äger hela bolaget, men vad händer om du blir sjuk? Det optimala är att man skall vara två, inte tre, för då skapas lätt konflikter.

Ha inte heller så stort fokus på affärsidén. Det är bara 3 % medan genomförandet är 97%. Man måste vara uthållig, testa, kämpa, vrida, vända och ta allt i små steg.

 Något som kanske inte är ett direkt fel men som Martin idag ångrar att han inte tog tag i under tidigare dagar och som skulle gynnat honom idag är att han inte lärde sig fler språk.

– Språk är ju ett sätt att bygga kontakter och relationer och prata med människor. Jag kan tyska och engelska som är det officiella affärsspråket men det skulle varit kul att kunna spanska eller mandarin när man har samarbete med exempelvis Kina.

Kina kommer också upp på tal då vi diskuterar vilka länder han rekommenderar om man idag vill starta ett bolag. 

– Om man tittar på städer så skulle jag säga Stockholm, Göteborg och Berlin även om det i Berlin kan finnas lite mer Copycats medan man ser mer nytänkande i de svenska städerna och i det avseendet är Chalmers och KTH bra skolor eftersom det skapar hubbar. Sverige är fantastiskt i det avseendet att vi har lagar, regler, patent, bredband, hög internetpenetration och äganderätten är stark.

Nästa år firar Spotify 10 år och även om Martin inte vill uttala sig om några direkt mål så lovar man att fortsatta växa och fira ordentligt.

 

– Det blir nog ett stort kalas i riktig Chalmersanda, säger han och ler stort.


Text: Anna Plaza

 

Bilder: Sara Arnald, Anna Plaza 

Publicerad: ti 01 sep 2015. Ändrad: ti 20 okt 2015