Dieter, larm och myter – varför är det så svårt att få tydliga svar om mat och hälsa?

​Dieter och larmrapporter duggar tätt, men väldigt lite är faktaunderbyggt. Varför är det så? Vilken forskning behövs? På Chalmers finns nya verktyg för att mäta vad du ätit och vad just du faktiskt mår bäst av. Kan nya mätmetoder bana väg för pålitliga, skräddarsydda kostråd – och bättre mat?

 
Mat engagerar. Därför introduceras den ena dieten efter den andra, och medierna hänger gärna på. Men få av de senaste årens dieter bygger på vetenskaplig grund; tillräcklig forskning är inte gjord.
Att forska på mat är svårt. Vi kan inte veta vad folk ätit. När de tillfrågas minns de inte, eller förskönar sanningen. Kostinnehållet påverkar oss också olika. Det är därför viktigt att skapa en bättre bild av hur en optimal kost bör se ut, i allmänhet och anpassat efter individer och grupper. Nya tekniker utvecklas nu på Chalmers där blodanalys visar kostintag på ett mer objektivt sätt än tidigare. Detta kan leda till säkrare och mer rättvisande svar i studier kring matens betydelse för hälsan. Här ligger Sverige i framkant. Vad krävs för att sen skapa innovation och nya lösningar som leder till hälsosamt ätande?
Regeringen storsatsar på life science och hållbar livsmedelsproduktion, och talar varmt om folkhälsa. Men vem tar ansvar för forskningen kring mat och hälsa? Vad kan och bör industrin bidra med?
 
Panel:
Rikard Landberg, professor i mat och hälsa, Chalmers
Anna-Karin Quetel, nutritionist, Livsmedelsverket
Elisabet Rytter, forskare, Livsmedelsföretagen och Uppsala universitet
Peter Rotschild, koncernchef, Biogaia
Moderator: Mats-Eric Nilsson, matskribent och journalist, Hemlige kocken
 
Medverkar dessutom:
Ann-Sofie Sandberg, professor i livsmedelsvetenskap; Chalmers
Alastair Ross, docent, Chalmers
 
Chalmers i Almedalen
Västsvenska Arenan
5 juli, kl 10:30-11:30
 
 
Läs intervjuer med forskarna i Chalmers magasin:
Ny forskning öppnar för skräddarsydda kostråd och spännande innovation

Publicerad: må 08 maj 2017. Ändrad: to 29 jun 2017