Sverige behöver 700 000 nya bostäder – ska vi bygga som vanligt eller bygga på riktigt?

Hur bor du i morgon? Var och med vem? Det bostadsbyggande vi står inför blir en av vår tids största samhällsinvesteringar och handlar om mycket mer än att snabbt bygga bostäder. Tar inte bygg- och bostadsföretagen ett ansvar och gemensamt hittar lösningar är risken stor att vi inte lyckas.

På Chalmers har nu hyresgästerna flyttat in i ett forskningslabb där forskning och näringsliv tillsammans testar möjligheter för framtidens boende. Vad kan branschen lära av HSB Living Lab, där vi labbar med samverkan och materialval lika mycket som hur vi ska kunna leva tillsammans? Med låsningar inom byggbranschen är risken stor att vi inte lyckas lösa bostadskrisen. Vad är det då som gjorde att HSB Living Lab blev av, och inte stannade vid en trevlig diskussionsgrupp? Samtidigt ställer sig NASA frågan om vi kan skapa ett samhälle på Mars, där olikheter i fråga om kön, tankar och etnicitet är en förutsättning snarare än ett hinder. Är det i frågan om att bo på en annan planet som vi kan vi hitta svaret på hur vi bygger ett hållbart samhälle i Sverige? Engelskt introduktion 10 min.


Medverkande: 

Larry Toups, utvecklingschef, ansvarig för bemannade rymdfärder till andra planeter, NASA, adjungerad professor, Chalmers
Shea Hagy, föreståndare och projektledare, HSB Living Lab, Chalmers
Peter Elfstrand, ansvarig arkitekt och projektledare, HSB Living Lab och Tengbom arkitekter
Rebecca Eurenius, boende, HSB Living Lab
Erik Mattsson, moderator

​​

Tid: Fredag 8 juli 10:45-11:30 ​

Publicerad: to 26 maj 2016. Ändrad: on 13 jul 2016