Fotocollage

För journalister: Forskningen som ger svar på sommarens frågor

Under sommaren stannar mycket av, men på Chalmers finns forskningen och experterna som kan ge svar på många av sommarens frågor. Här bjuder vi på nyhetsuppslag och kommentarer av ledande forskare och experter. 

Behöver du komma i kontakt med andra forskare och experter för ditt nyhetsarbete? Besök Chalmers forskningsdatabas och vår tematiskt ordnade lista med Chalmersforskare: Hitta experten. Chalmers pressmeddelanden med tillhörande bilder och illustrationer hittar du i vårt pressrum.

Alla medarbetare på Chalmers har personliga profilsidor som hittas genom att namnet skrivs i sökrutan i sidhuvudet. Under veckorna 28-30 håller presstjänsten​ stängt och under vecka 31 är bemanningen på avdelningen mycket begränsad. 

Chalmers experter ger svar på sommarens frågor


Fantasieggande sommarsurf i framtiden 
Allt snabbare datakommunikation och ett utbyggt 4G-nät räddar regniga sommardagar, med spel och strömmad film även i husvagnen eller sommarstugan. Men runt hörnet väntar inget mindre än en digital revolution. Inom en 10-årsperiod kommer 6G att på ett genomgripande sätt kunna förändra vår vardag. Med enorm överföringskapacitet, låg energianvändning och detaljerad positionering och orientering möjliggörs fantasieggande tillämpningar: kommunikation genom hologram, interaktiva kartor i tre dimensioner, sinnenas internet som involverar mer än syn och hörsel. 6G kan också bidra till att lösa svåra samhällsutmaningar. Men vad krävs för att 6G ska bli verklighet och var går gränsen för teknikens påverkan på våra liv? 
Kontakta Tommy Svensson, professor på avdelningen kommunikationssystem.

Klimatoptimerad skolmat – succé i bamba?
Produktion av livsmedel orsakar 25–30 procent av utsläppen av växthusgaser. Genom att klimatoptimera den skolmat som Sveriges 1,3 miljoner barn och unga äter varje dag kan de svenska utsläppen minska. Fyra skolor i Lund deltog i en studie där utsläppen av växthusgaser minskades med 20 procent genom att menyn klimatoptimerades. Men vad tyckte barnen? Hur påverkades måltidsverksamheten och är det realistiskt att genomföra samma program i alla skolor? 
Kontakta Erik André, kommundoktorand på institutionen för rymd-, geo-, och miljövetenskap. Tel: 0736-66 09 31. 

Kan man utvinna energi ur blixtar? 
Under sommaren brukar vi få uppleva rejäla åskoväder i olika delar av landet. Åska och blixtar är fascinerande fenomen som både bjuder på visuella skådespel och påtagliga risker för bränder och till och med dödsfall på grund av blixtnedslag. Så hur ska vi skydda oss mot blixtar? Vad orsakar åskans enorma kraft och skulle vi kunna utvinna energi ur blixtar?  
Kontakta Jörgen Blennow, docent i högspänningsteknik. 

När blir båtlivet hållbart?
I Sveriges hav och sjöar finns mängder med båtar som har äldre tvåtaktsmotorer. Hur miljöskadliga är sådana motorer, hur ser det hållbara alternativet ut och när ställer båtlivet om från fossila bränslen till eldrift?
Kontakta Jonas Ringsberg, professor på avdelningen för marin teknik.

Bekämpa havstulpaner på ett hållbart sätt – går det? 
Sjögräs och havstulpaner är ett ständigt bekymmer för båtägare. På marknaden finns ett stort antal båtbottenfärger men hur ska man tänka som konsument – är det möjligt att slippa påväxt och samtidigt göra val som är skonsamma för havsmiljön?

Så gör du för att undvika olyckor i sommartrafiken
Under sommaren inträffar en stor del av de allvarliga trafikolyckorna. Juni, juli och augusti ligger som regel i topp när det gäller omkomna i trafiken. Vad kan man som förare göra för att minska risken för olyckor och vad innebär ny fordonsteknik och innovationer för framtidens trafiksäkerhet?
Kontakta Jonas Bärgman, biträdande professor på avdelningen för trafiksäkerhet.

Så gör du semestern till ett flygfritt äventyr
Snart inleds semestern för miljoner svenskar. Men flygets klimatbelastning och långvariga passproblem talar för att vi bör hålla oss på marken i sommar. Men vilka semesteralternativ återstår då? Åtskilliga, enligt Chalmersforskaren Jörgen Larsson, som tillsammans med forskarkollegor, turistindustrin och offentliga organ har tagit fram hemsidan klimatsmartsemester.se.​ Här kan man beräkna den klimatbelastning som olika transportsätt innebär och man får klimatberäknade semestertips. Men vad rekommenderar forskarna själva och hur bör vårt resande förändras för att bli mer hållbart?
Kontakta Jörgen Larsson, senior forskare på institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap. 

Back to school – här är strategierna som hjälper gymnasieelever att lyckas i skolan
Studiestrategier är avgörande för ett effektivt lärande och därmed också för skolresultat och välmående. På sikt bidrar de också till bättre förutsättningarna för högre studier. 
 Genom att förse gymnasieelever med en verktygslåda med strategier som stödjer dem i att planera, organisera och utveckla den analytiska förmågan så ökar möjligheterna att klara av gymnasiearbete och examen, säger Heidi Wåxberg, Chalmers samordnare för studenter med funktionsvariationer. Hon är aktuell med en ny bok, riktad mot gymnasielärare och andra verksamma inom gymnasieskolan.  
Men vilka strategier är effektivast? Finns det evidens för metoderna och vad tycker eleverna själva?
Kontakta Heidi Wåxberg, samordnare vid Studentstöd

Maxa kylan i sommar – och i framtiden 
Behovet att kyla bostäder under sommaren kan förväntas öka i takt med klimatförändringarna. Vad kan man göra själv för att få ett svalare hem under en värmebölja och hur behöver våra bostäder anpassas för ett drägligt inomhusklimat i framtiden? 
Kontakta Jan-Olof Dalenbäck​, professor på arkitektur och samhällsbyggnadsteknik


Forskningsbaserade nyhetsuppslag med sommarkoppling


Här är roboten som upptäcker farliga solkurvor och skador på tågrälsen
Autonoma järnvägsrobotar som på egen hand upptäcker och åtgärdar skador på rälsen kan snart bli verklighet. Nu är en Chalmersutvecklad underhållsrobot av den här typen först i Europa med att testas på riktig järnväg. Innovationen förväntas kunna leda till stora besparingar för samhället och öka säkerheten och tillgängligheten i tågtrafiken. 
– Idag åtgärdar man ofta problem på spåren först efter att de har inträffat och det blir dyrt för samhället att stänga av sträckor under långa perioder. Med hjälp av den här roboten kan man snabbt upptäcka och åtgärda problem innan en olycka eller urspårning sker, samtidigt som man ökar tillgängligheten för resenärer och godstrafik och sparar pengar för samhället, säger Krister Wolff, projektledare för utvecklandet av järnvägsroboten. 
Kontakta Krister Wolff, docent på avdelningen för fordonsteknik och autonoma system

Ny forskning kan leda till färre lastbilsolyckor 
Sommartrafiken kan vara intensiv och riskfylld. Inte minst när många semesterfirare och tung lastbilstrafik samsas på vägarna. Varje år är lastbilar inblandade i över 40 000 trafikolyckor i Europa. Jämfört med andra krockar är det tre gånger så vanligt att lastbilsolyckorna slutar med dödlig utgång. 
– Om vi vill uppnå nollvisionen – inga fler dödsfall i trafiken – måste vi ta itu med överrepresentationen av tunga lastbilar i dödsolyckor, säger Ron Schindler, som nyligen disputerat inom trafiksäkerhetsanalys och olycksprevention på Chalmers. 
I sin avhandling har han analyserat data från lastbilskrockar i hela Europa och utvecklat ett ramverk för att ta fram bättre säkerhetssystem för lastbilar. Läs mer här.
Kontakta Ron Schindler på avdelningen för fordonssäkerhet

Extremt tysta fläktar kan göra oss friskare
Surrande fläktar kan ge svalka – men har visat sig öka risken för högt blodtryck, psykisk ohälsa och hörselskador. Bruset i våra inomhusmiljöer kan till och med ha en skadlig inverkan på barns kognitiva utveckling. Nu är en doktorand vid Chalmers först i världen med att identifiera och eliminera källan till ett av problemen – det skadliga ljud som uppstår i ventilationssystemens fläktar. Resultatet är en extremt tyst fläkt som på sikt kan förbättra vår hälsa betydligt. Läs mer här
Kontakta Martin Ottersten, industridoktorand på avdelningen för strömningslära.

Klimatvänlig sjöfart när båtar kan ”flyga” fram över ytan
Snart kan eldrivna passagerarfärjor som färdas ovanför vattenytan bli verklighet. På Chalmers har ett forskarlag skapat en unik metod för att vidareutveckla bärplan som kan öka eldrivna fartygs räckvidd betydligt och minska fossildrivna fartygs bränsleförbrukning med 80 procent. Läs mer här.​
Kontakta Arash Eslamdoost, docent på avdelningen för marin teknik.

Medelhavskosten som kan ge hälsofördelar och förebygga diabetes
Antalet personer som insjuknar i typ 2-diabetes ökar över hela jorden − och personer med sjukdomen har också en påvisat ökad risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom.
En aktuell studie från livsmedelsforskare på bland annat Chalmers visar att konsumtion av medelhavskost med lågt glykemiskt index (GI) skulle kunna leda till hälsofördelar som kan hjälpa till att förebygga typ 2-diabetes. 

Ny metod kan avslöja antibiotikaresistens
Chalmersforskare har utvecklat en metod där enkla mikroskop, som redan finns på plats i många låginkomstländer för att diagnostisera tuberkulos, kan hitta specifika gener som orsakar resistenta bakterier. Upptäckten underlättar för labb världen över att undersöka bakteriell antibiotikaresistens.

Chalmersstudenter har undersökt årets sommarplåga
Racketsporten padel har snabbt blivit mycket populär och på många platser har utomhustennisbanor kompletterats med eller helt ersatts av padelbanor. Men i takt med den nya sportens utbredning har klagomålen från närboende ökat. Ljudet från utomhusbanorna stör, men frågan är varför padelspel upplevs som mer störande än tennis? Det har studenter på programmet samhällsbyggnadsteknik på Chalmers tagit reda på i sin kandidatuppsats. En viktig förklaring är att padel är ett intensivt och snabbt spel med en oförutsägbar ljudbild. Dessutom omges padelbanan av en bur med metallnät och glas vilket i sig ger upphov till impulsljud och ekon. 
För kontaktuppgifter: press@chalmers.se ​

Sidansvarig Publicerad: må 22 aug 2022.