De utmanade Nasa

​Ifrågasättandet av en luftmotståndskonstant på Nasas webb tog Simon Fors och Carl Nord både till tv:s morgonsoffa och världens största vetenskapstävling för ungdomar. Den 14 november berättar de båda nyblivna chalmeristerna om sin resa på talarforumet Tedx-Göteborg.
The Devil is in the detail, brukar det heta, och många hade nog aldrig fäst någon större uppmärksamhet vid påståendet att ”ett typiskt värde för en modellrakets luftmotståndskonstant är 0,75”. Det dyker upp längst ner på en av de enormt många faktasidor för modellraketbyggare som tillhandahålls av den amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

För Carl Nord och Simon Fors som klurade på uppslag till projektarbete sista året på Aranäsgymnasiets naturvetenskapsprogram blev det annorlunda. Den där detaljen kunde bara inte stämma. Hade det gällt en tvärt avslutad cylinder kanske den vore rimlig, men för en modellraket med spetsig kon i nosen: nej, knappast.

Slutsatsen kändes så självklar att handledaren tyckte att det där med att motbevisa uppgiften på Nasas webb nästan var lite klent som innehåll i projektarbetet. Man fick i så fall komplettera och bredda ansatsen något.

– Fast vi trodde nog inte att det skulle bli så enkelt, säger Carl Nord. Och det visade sig stämma.

För att ta sig an problemet tvingades de dåvarande gymnasisterna bland annat konstruera och tillverka en ”typisk” modellraket, ta fram en mätmetod och dessutom konstruera och tillverka ett elektroniskt mätverktyg.

Någon spikrak resa blev det inte. En mängd misslyckanden hinder har fått övervinnas längs vägen, men framåt vårkanten började det lossna och efter ett besök i morgonsoffan hos tv4 fick man åka med förbundet Unga forskare till Phoenix, Arizona som deltagare i ISEF, världens största forskningstävling för unga. Roligt, inte minst för att ett antal av tävlingens domare kommer just från Nasa.

I en monter med den uppseendeväckande rubriken ”Could Nasa be wrong?” presenterade duon resultatet av sina undersökningar och via Nasas folk på plats fick man även kontaktuppgifter till den person som enligt uppgift ska vara ansvarig för uppgifterna om modellraketer på hemsidan.

Där skulle historien ha kunnat få en naturlig slutpunkt, men trots upprepade försök har man ännu inte fått kontakt med Nasas ansvarige. Och nu finslipar alltså kamraterna framförandet av en historia med ett ännu så länge öppet slut.

– Vårt budskap handlar en del om att inte ge upp och om att vägen till framgång, om det nu är det vi har nått, inte är rak, säger Simon Fors.

Text och bild: Jonas Bergroth

Fotnot: Simon Fors läser första året på Teknisk fysik och Carl Nord på Teknisk design. En filmad version av deras TedX-talk finns tillgängligt på Youtube.

Sidansvarig Publicerad: må 16 jan 2017.