Arkitektstudenter bygger för Barncancerfonden

​Under tio dagar har 80 studenter på arkitekturprogrammet byggt en friggebod som del av en kurs under sitt första år på högskolan. Boden, som är ritad av studenter i högre årskurser, har nu auktionerats ut till förmån för välgörande ändamål och drog in 90 000 kronor.
​Friggeboden är ett resultat av samarbete mellan två olika kurser på arkitekturprogrammet. I en kurs ritar studenter i högre årskurser själva boden, och sedan får förstaårseleverna den praktiska erfarenheten av att bygga och realisera byggnaden från ritningens två dimensioner till verklighetens tre dimensioner. Det är ett återkommande projekt på arkitekturprogrammet.

Under varje projektdag bygger sex till åtta studenter på friggeboden, och efter en dags arbete byts de ut och en ny grupp tar sig an den fortsatta byggnationen. Efter cirka tio dagar står huset färdigt. Den 21 april kommer årets friggebod att auktioneras ut på byggvaruhuset Bauhaus i Bäckebol. Vinsten går till Barncancerfonden.

– Det är roligt att så tidigt i utbildningen få jobba med händerna och läsa ritningar. Praktisk kunskap om isolering, bjälklag och husets alla delar är väldigt nyttigt och ger stor kontrast till de teoretiska inslagen i utbildningen, säger Peter Wiking.

Han läser första året på arkitekturprogrammet och var en av de 80 studenter som byggde årets friggebod.

– Många av oss har varit förbi byggplatsen både innan och efter våra egna byggdagar, alla har varit väldigt engagerade. Och sedan känns det ju bra att vinsten går till ett välgörande ändamål!

Lördagen den 21 april auktionerades friggeboden ut i samarbete med Bauhaus, och drog in 90 000 kronor.

Text: Sofia Larsson-Stern
Foto: Peter Lindblom

För mer information om friggebodsprojektet:
Peter Lindblom
Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik
pl@chalmers.se

Publicerad: to 12 apr 2018. Ändrad: må 23 apr 2018