Bild med texten Strålningsvetenskap för nyfikna

Satsning på unga ska hejda kompetenskrisen i framtidsbransch

​​Sverige behöver fler strålningsvetare. Nu satsar forskning och industri tillsammans och erbjuder ett kunskapspaket för gymnasiet: Strålningsvetenskap för nyfikna.
Strålningsvetarnas spetskompetens krävs för att utveckla nya lösningar inom centrala samhällsområden som energi, medicin, industri och forskning. Bättre behandlingsformer i vården, klimatsmarta energisystem och strålskydd i rymden är några exempel på den nytta som strålningsvetenskapen bidrar till.

Forskning och industri har nu gått ihop och skapat ett kunskapspaket för gymnasiet: Strålningsvetenskap för nyfikna. Förhoppningen är att eleverna ska upptäcka kunskapsområdets alla sidor och få upp ögonen för en framtidsbransch med stort behov av ny kompetens.
Klara Insulander Björk

– Om inget görs väntar en kompetenskris, något som även Strålsäkerhetsmyndigheten varnat för, säger Klara Insulander Björk, doktor i fysik och kärnenergiforskare vid Chalmers.
– Vi som tagit fram kunskapspaketet vill stimulera tillströmningen av studenter och stärka kompetensförsörjningen för medicinska miljöer, forskningslaboratorier och inom strålskydd.

Kunskapspaketet är framtaget av SAINT, ett akademiskt kompetenscentrum för strålningsvetenskap, tillsammans med forskare vid Chalmers, Uppsala universitet och Göteborgs universitet. Satsningen är finansierad av Svenskt Kärntekniskt Centrum, SKC.

Strålningsvetenskap för nyfikna gör det enklare för gymnasiets fysiklärare att undervisa initierat och intresseväckande om strålning – allt från jordens minsta beståndsdelar till solens mest kraftfulla processer. Kunskapspaketet innehåller filmer, laborationer och elevuppgifter, som kopplar till gymnasiet ämnesplan i fysik.

SAINT

SAINT​​ är ett akademiskt kompetenscentrum för strålningsvetenskap med mål att skapa goda förutsättningar för en livskraftig miljö för forskning och utbildning i Sverige.

Svenskt Kärntekniskt Centrum, SKC

Svenskt Kärntekniskt Centrum​ är en centrumbildning som stödjer utbildning, forskning och utveckling inom kärntekniska tillämpningar vid högskolor och universitet i Sverige.

För mer information, kontakta gärna:

SAINT, Klara Insulander Björk

Publicerad: ti 22 okt 2019.