Maskiningenjör seglar för pallplats i OS

​Kombinera elitsegling med studier på Chalmers, går det? Jodå, Hanna Klinga har läst tre år på civilingenjörsprogrammet Maskinteknik, planerar för att påbörja ett masterprogram och siktar samtidigt mot en pallplats i OS i Tokyo 2020.
– Känslan av att jag ville satsa på seglingen kom under gymnasiet. Jag seglade med min tvillingbror och hans vänner när jag var yngre och sedan sökte jag till ett seglargymnasium. Där började jag blicka mer framåt och tänkte att ”detta vill jag verkligen hålla på med”, säger Hanna Klinga.

Hon började segla sin brors båt när hon var 13 år gammal och fastnade snabbt för sporten. På vägen har hon hunnit vinna ett individuellt VM silver, flera medaljer på världscuper och hon representerade Sverige i OS i Rio de Janeiro 2016. Hanna Klinga ingår även i Sveriges olympiska kommittés topp- och talangprogram.

49erFX – seglingens Formel 1

Seglingsformen 49erFX som Hanna Klinga tävlar i är en relativt ny klass, för kvinnor har den bara funnits som OS-klass sedan 2016. För män har klassen dock funnits sedan 2000. 49erFX är en tvåmansjolle med trapets, där besättningen använder sin kroppsvikt för att balansera jollen. Klassen kallas också för seglingens Formel 1.

– Det är väldigt snabba båtar och just den här varianten är instabil och tekniskt svår. Om någon av oss gör något litet fel så välter båten direkt. I tävlingarna när klassen just introducerats, när det var starka vindar, så vann helt enkelt den båt som inte välte. Nivån har höjts väldigt mycket sedan dess, tidigare var det främst teknik och fart som krävdes men nu handlar det lika mycket om taktik och strategi för att bli riktigt bra.

Studier och segling gynnar varandra

Hanna började studera på Chalmers 2010 och det som lockade var utmaningen med en ingenjörsutbildning och intresset för matematik. Hon läste först två år av civilingenjörsutbildningen Maskinteknik på heltid, tog därefter en paus på fyra år där hon satsade helhjärtat på seglingen och kom sedan tillbaka till Chalmers för att läsa det tredje året. Hon läser på Chalmers som riksidrottsuniversitetsstudent, vilket betyder att hon får hjälp med att anpassa studierna efter sporten.

– För mig har det fungerat bra att fokusera helt på antingen seglingen eller studierna, i och med att vi seglare är bortresta så mycket under satsningarna och sporten tar lika mycket tid som ett heltidsjobb. Jag har fått väldigt mycket hjälp både från Riksidrottsuniversitetet och från lärare på Chalmers med att kunna ta studieuppehåll och med att sedan komma tillbaka in i studierna.

Att kombinera elitsport och studier är inte alltid lätt menar Hanna. Hon trycker dock på hur mycket hjälp man kan få av Riksidrottsuniversitetet, bland annat med förmåner som gymkort och med stöd som att få göra tentamen på annan plats om man är iväg på tävling.

– Kombinationen av studier och segling gör mig även mycket mer effektiv och fokuserad. Efter att ha haft en period av heltidsstudier blir jag mer effektiv i seglingen och när jag kommer tillbaka från det känner jag mig mycket bättre på att strukturera upp mina studier.

Har siktet inställt på OS i Tokyo

Tankarna om OS i Tokyo började snurra kort efter OS i Rio de Janeiro 2016. Hanna Klinga gör satsningen tillsammans med kollegan Julia Gross som hon har tränat ihop med länge. I augusti 2019 stötte elitseglarna dock på komplikationer när Julia bröt ett ben i foten under en intensiv tävling.

– Det var väldigt stormiga förhållanden som slutade med en krasch. Vi kommer inte kunna segla tillsammans nu under en period så klart, men satsningen går ändå vidare. Det finns mycket annat vi kan göra hemma under rehabiliteringstiden som att fokusera mycket på fysisk och mental träning och planera arbetet framåt. Vi är hoppfulla och siktar fortfarande på att kvala in till OS.

Nästa gång som Sverige som nation kan kvala in till OS är under VM i december 2019, och därefter återstår det för Hanna Klinga och Julia Gross att kvala in som lag. Enligt Hanna har Sverige flera väldigt starka lag som tävlar om att få representera landet.

– Det är väldigt spännande. I och med att vi har haft lite motgångar så är målet för mig och Julia just nu att vi ska ta oss till Tokyo, men väl på OS är målet definitivt pallplats!

Efter OS-satsningen planerar Hanna Klinga att börja läsa masterprogrammet Lärande och ledarskap. Framåt vill hon gärna fortsätta arbeta med seglingen och gärna kombinera det med studierna på Chalmers.

– Masterprogrammet lockar eftersom det innehåller en del ämnen som jag redan mött i seglingen och som jag vill utveckla, som teamsammanhållning och ledarskap. Jag tror även att det kan vara personligt utvecklande att studera pedagogik, och det skulle vara väldigt användbart om jag vill börja coacha andra seglare.

Program på grundnivå
 Masterprogram
 Riksidrottsuniversitetet på Chalmers
 Team Gross & Klinga – om Hanna Klinga och Julia Gross OS-satsning​ (Facebook-sida) ​

Text: Sophia Kristensson
Foto: Johan Bodell

Publicerad: on 02 okt 2019.