Syntolkning: Bild på Dennis Norman och Mikael Enelund vid Chalmersplatsen.
Dennis Norman​ och Mikael Enelund​ vid Chalmers entré. ​​
​Foto: ​Johan Bodell.

Gör dig redo för din studietid på Chalmers

​Ett nytt läsår närmar sig och med det börjar tusentals nya studenter på Chalmers. Professorn Mikael Enelund och nyvalde kårordföranden Dennis Norman delar med sig av sina tips för att få en så givande studietid som möjligt.​
– Jag började på Chalmers som student, det var skolans goda rykte och staden Göteborg som lockade mig hit, säger Mikael Enelund.

Nu är han professor och utbildningsområdesledare för maskinteknik, automation & mekatronik, teknisk design samt sjöfart och marin teknik. Dennis Norman är ny kårordförande för Chalmers studentkår. De möttes dock för första gången i klassrummet för sju år sedan, Mikael som lärare och Dennis som student.

– Att nu bli kårordförande är en fantastisk möjlighet, man får vara studenternas röst gentemot högskolan och omvärlden, säger Dennis Norman. Jag tycker om bredden av engagemang inom kåren och vill ge tillbaka till studenterna så att varje teknolog får ett grymt studieliv.

Mottagningen kickar igång livet på högskolan

I augusti samlas alla nya studenter på Götaplatsen, där de får träffa äldre studenter från sin sektion. Därifrån bildas ett långt tåg upp till Chalmers campus Johanneberg. Det är starten på en hel månad av aktiviteter som studerandesektionerna anordnar för de nya chalmeristerna.

– Under min mottagning minns jag att jag blev förvånad över allt liv på Götaplatsen och att man fick ett så varmt välkomnande. Tåget upp till Chalmers är ett minne för livet. Det är där allting börjar, säger Dennis.

Mikael håller med om att det är givande att ta del av mottagningen som ny student på Chalmers.

– Det är en möjlighet att lära känna skolan och staden Göteborg, samtidigt som man får en bra start på sin studietid på Chalmers, säger han. Förmiddagarna ägnas åt studier och resten av tiden ägnas åt att du ska få lära känna dina nya medstudenter.

Chalmers är en plats för alla

– För nya studenter är det också viktigt att komma ihåg att det alltid finns stöd att få, vi har en inkluderande
filosofi på Chalmers. Många känner sig vilsna i början men det finns studievägledare och lärare som kan hjälpa till, fortsätter Mikael.

Studenterna har även en stor möjlighet att påverka sin utbildning. På Chalmers ska det nämligen finnas studentrepresentation i alla beslutande organ. Kårordföranden sitter exempelvis i styrelsen för högskolan och det finns studentrepresentation i styrelsen för stiftelsen som äger Chalmers. Dennis har varit aktiv i olika föreningar under hela sin studietid och lyfter den gemenskap man blir en del av på Chalmers.

– Vi är alla olika och det värnar vi om här, studentkårens vision är att alla medlemmar ska trivas och utvecklas under hela sin chalmerstid. En stor skillnad från tidigare studier är att här pluggar man alltid tillsammans och det blir en gemensam insats. Det är en utmaning att studera på Chalmers, men det görs under gemensam flagg.

Glöm inte att förbereda dig

– Högskolan skiljer sig en del från gymnasiet, man behöver ta mer eget ansvar här. Det är ett högt tempo från början så det är bra att förbereda sig med sommarkursen i matte och utnyttja repetitionskurserna under mottagningen, säger Mikael.

Mikael leder även Tracks, en satsning på Chalmers som erbjuder utbildnings- och ämnesöverskridande projekt från läsåret 2019/2020, för studenter som läser sitt andra år och uppåt. Tracks består av utmaningsdrivna kurser och projekt, där studenter från olika program tillsammans breddar sina kunskaper utanför sitt valda huvudområde.

– Kurserna väljer man efter intresse och de behandlar framtidens samhällsutmaningar, som energiförsörjning, transporter och effektivare resursanvändning och aktuell forskning. Det är en möjlighet att göra utbildningen mer individualiserad och flexibel.

Mikael och Dennis fem tips till nya chalmerister

• Missa inte mottagningen. Med mottagningen, som börjar den 20 augusti, får du en bra grund både för studierna och för det sociala livet på Chalmers.
  • Testa något nytt. På Chalmers finns mängder av sätt att engagera sig som både är utvecklande och en möjlighet att träffa nya människor.
  • Våga be om hjälp. Från lärare och studievägledare, men även från dina studiekamrater. Alla studenter är i samma sits och ni utvecklas som mest om ni hjälper varandra.
  • Utnyttja den internationella miljön. Att studera utomlands är en stor möjlighet och Chalmers har även ett globalt campus, med människor från hela världen som samlats i Göteborg.
  • Kom ihåg det egna ansvaret. Högskolan skiljer sig mycket från gymnasiet, men så länge du förbereder dig och är redo för att bli utmanad så kommer du få en smidig start på dina studier.

Ny student 2019 Här hittar du all info om studiestarten.

Text: Sophia Kristensson
Foto: Johan Bodell