Genom Australien på bara solceller

​En bil som ska köra 300 mil med solen som enda energikälla, det är vad 18 studenter har byggt det senaste läsåret. Bilen är nu redo att sättas på prov i en tävling där de ska korsa Australien.
Projektet Chalmers Solar Team består av studenter från de flesta av Chalmers utbildningsprogram, både högskoleingenjörer och civilingenjörer, som tillsammans byggt en helt solcellsdriven bil. Den färdiga bilen ska delta i världens största solbilstävling, Bridgestone World Solar Challenge i Australien.

– Vi blev inspirerade av att se andra universitet i Sverige delta i tävlingen, och ville utforska möjligheterna att transportera en människa på bara solens energi, säger Olle Andersson, maskinteknikstudent och projektledare för Chalmers Solar Team.

Projektet är inte en del av någon kurs på högskolan, utan studenterna startade projektet på sin fritid som ett sätt att få nya kunskaper och utvecklas ännu mer tillsammans.

Ska korsa kontinenten på under en vecka

Tävlingen i Australien sträcker sig från Darwin till Adelaide och deltagarna är studenter från över 30 länder, Chalmers deltar för första gången. De tävlande kan välja att delta i tre olika klasser och studenterna från Chalmers kommer tävla om att vara snabbast i mål, totalt har lagen en vecka på sig att komma till slutdestinationen.

Alla tävlande kommer köra åtta timmar om dagen, från åtta på morgonen till fem på eftermiddagen, och övernattningarna sker i tält vid sidan av vägen. Utöver själva solcellsbilen kommer det finnas följebilar där projektmedlemmar håller koll så att allt flyter på som det ska. Josefin Svensson studerar mekatronik på Chalmers och är en av de tre förarna som kommer köra solcellsbilen under tävlingen.

– Varje förare byts av kontinuerligt. Utrymmet i bilen är väldigt litet och dessutom kommer vi ha hjälm på oss, så det kommer krävas en del övning för att vi ska vara förberedda, både för det lilla utrymmet i bilen och för den otroliga värmen i Australien, säger hon.

Projektet kickstartades med stipendium

Studentprojektet var ett av sex projekt som fick Göteborg Energis hållbarhetsstipendium Tänk Om 2018. Stipendiet delas ut till projekt med nytänkande idéer för en mer hållbar vardag och Chalmers Solar Team fick stipendiet för att inspirera till hållbar teknikutveckling inom fordonsbranschen.

– Det är en bransch som ofta går ganska långsamt och i dagsläget använder vi väldigt gamla typer av drivmedel. Det känns häftigt att kunna bidra till något så banbrytande där man vågar tänka om, säger Gustaf Blomberg, datateknikstudent och ansvarig för programmering i projektet.

Bridgestone World Solar Challenge äger rum 13–20 oktober 2019.

Text: Sophia Kristensson
Film: Johan Bodell