Femteklassare tar emot pris av Nobelpristagare

​Närmare 2 500 elever deltog i tävlingen Rädda ägget tidigare i höst och i samband med årets Nobelföreläsning i Göteborg fick eleverna bakom de vinnande bidragen ta emot sina pris av en av årets Nobelpristagare i kemi.

Rädda ägget, tävlingen för femteklassare som går ut på att konstruera en lösning som gör det möjligt att släppa ett vanligt ägg från 15 meters höjd utan att det spricker, lockade många elever till Chalmers tidigare i höst. I samband med årets Nobelföreläsning fick eleverna med de vinnande bidragen komma tillbaka till Chalmers för att ta emot sina pris av en av årets pristagare i kemi, Frances Arnold. Inför en fullsatt hörsal fick femteklassarna komma upp på scen och ta emot sina diplom. 

P
riserna delades ut i tre kategorier; den tekniskt smartaste lösningen, den roligaste konstruktionen och den bästa presentationen.

Efter prisutdelningen fick eleverna även chans att ställa frågor till Nobelpristagaren. Eleverna hade många funderingar och undrade allt ifrån vad hennes nästa vetenskapliga projekt är till vad som är hennes favoritsport och om hon har några husdjur.

Läs mer om årets upplaga av Rädda ägget.

Läs mer om de tre vinnande bidragen.​


Text: Sophia Kristensson


Publicerad: ti 18 dec 2018. Ändrad: on 19 dec 2018