Kollage med bild på student med dator, studenter vid vattnet på Lindholmen och studenter framför en whiteboardtavla.

Chalmers ger en fantastisk start på karriären

​​Att utbilda sig på Chalmers är en riktigt god investering i sin framtida karriär. Det visar bland annat QS Graduate Employability Rankings 2020, som rankar Chalmers på plats 81 i världen, fem platser högre än i fjol.
Kommer jag att få ett bra jobb? Vilka arbetsgivare får jag kontakt med genom det universitet jag väljer? Anställer de internationella studenter? Frågor som de här väger tungt när man väljer att studera utomlands. I praktiken kokar de ner till en faktor: Hur anställningsbar blir jag?

När QS utvärderar hur pass anställningsbara studenter från olika universitet är hamnar Chalmers näst högst i Norden, strax efter KTH. QS följer fem faktorer, och rankar Chalmers på plats 81 i världen totalt sett.

Chalmers är starkast i Norden och sjua i Europa när det gäller hur många arbetsgivare studenterna möter på campus. Sådana relationer bygger nätverk och kan leda till praktikplatser och projektmöjligheter. Det finns gott om sådana tillfällen varje år på Chalmers.

En annan framgångsfaktor är hur nära industrin samarbetar med Chalmers forskare och lärare. Chalmers når här plats 17 i Europa, och tvåa i Norden efter Universitetet i Aarhus i QS rankning. Andra mätningar (från bland annat THE och Leiden) visar att Chalmers tillhör absoluta världstoppen inom sampublicering med industrin. De visar även att Chalmers har täta relationer med aktörer i fler branscher än övriga universitet i toppen på samma listor, till exempel världsledande företag inom fordonsindustrin, Life Science, telekom och kraftindustrin.

Rykte är också viktigt. I QS employer survey bland arbetsgivare hamnar Chalmers näst högst i Norden, endast slagna av KTH. I svenska mätningar bland allmänheten har Chalmers varit Sveriges högst ansedda lärosäte åtta år i rad. Alla i Sverige vet att en utbildning på Chalmers i regel följs av en god karriär.

Över hälften av studenterna på Chalmers får sin första anställning innan examen, visar Chalmers egna undersökningar. Över 90 procent har ett relevant jobb inom ett halvår.

Många får även toppjobb senare i karriären. Alumnen Jesper Brodin är vd för Ikea, Martin Lorentzon och Ludwig Strigeus tillhör Spotifys grundare och ägare. Martin Lundstedt är vd för Volvokoncernen, och Alexandra Hagen vd för arkitektkoncernen White.

Allt detta kopplar till faktorer som vägs in i QS employability index, där Chalmers hamnar topp-100 globalt för fjärde året i rad.

Text: Christian Borg

Publicerad: fr 04 okt 2019. Ändrad: må 07 okt 2019