Syntolkning: Serietecknad bild från Costellazione Manga av Yvette Gustafson
​Årets Aha-festival bjuder på föreställningar, föreläsningar, workshops, utställningar och paneldiskussioner. Festivalen har nyfikenhet som röd tråd och hyllar både vetenskapen och konsten. Festivalen är gratis och välkomnar alla till kårhuset på Chalmers campus Johanneberg den 19–21 november. En av många höjdpunkter i programmet är Costellazione Manga.
Bild: Yvette Gustafsson.

Spelintelligens och kvantbiologi på Aha-festivalen 2018

​Kreativ teknologi, grottmålningar, spelintelligens, historiska genier och utforskande workshops. På Chalmers Aha-festival möts forskare, studenter, musiker och konstnärer för att hitta nya vägar i gränslandet mellan vetenskap och konst  –  tillsammans med publiken.
​I år är festivalens tema Play Everything och festivalen hålls i kårhuset på Chalmers campus Johanneberg den 19–21 november. Programmet bjuder på olika typer av föreställningar, föreläsningar, workshops, utställningar och paneldiskussioner. Festivalen har nyfikenhet som röd tråd och hyllar både vetenskapen och konsten. Allt vävs samman med frågeställningar om vår existens.

– Det är nödvändigt att ha flera perspektiv och kompetenser för att kunna möta olika utmaningar i samhället. Aha-festivalen kombinerar olika inriktningar inom både vetenskap och konst och hjälper oss att utforska världen på nya sätt, i vår strävan mot ett hållbart samhälle, säger Michael Eriksson, en av festivalens två projektledare.

Idén om en gränsöverskridande och internationell festival föddes under en poesikväll på Chalmers. Med inspiration från den konstnärliga verksamheten på institutionen för arkitektur arrangerades den första Aha-festivalen 2014. Årets festival, som är den femte, engagerar flera av Chalmers institutioner och bjuder på ett brett spektrum av Chalmersforskning och spännande aktiviteter.

– Det kanske inte är så välkänt, men Chalmers vilar på en både vetenskaplig och konstnärlig grund. Aha-festivalen är ett sätt att visa det. All kreativitet har sin grund i nyfikenheten och de viktigaste frågorna är de som besökarna har med sig från festivalen, säger Peter Christensson, projektledare på Aha-festivalen.

Fem höjdpunkter på årets Aha-festival:

Från grottmålningar till smarta mobiltelefoner
Forskare och konstnärer som Mats Rosengren, Ida Rödén, Kerstin Hamilton, Oliver Chanarin och Mattias Marklund, pratar om att avbilda vår verklighet.
19 november 13:00-17:00

Fotosyntes och evolution skiljer inte på klassisk och kvantfysik, men vi och kvantdatorer gör.
Chalmersforskarna Göran Johansson och Fredrik Höök pratar om hur kvantforskningen kan komma att förändra våra liv, följt av ett samtal mellan forskaren Martin Cedervall och författaren Helena Granström.
20 november 11:00-13:00

Elektroniska och akustiska uttryck möts i en stor öppenhet och nyfikenhet
Möt musikgruppen Supersilent, Arve Henriksen, Ståle Storløkken och Helge Sten, och få en inblick i teknologin, skapandet och lyssna till giganterna inom samtida improvisationsmusik
20 november 13:00-15:00, 21 november 10:30-12:00 respektive 21 november 20:30-22:00

En rymdresa genom astronomi, japansk serieteckning och animering
Bakom Costellazione Manga finner vi serietecknaren Yvette Gustafsson och chalmersforskaren Daria Dall`Olio.
21 november 09:00-10:30

Intelligens och matematiska äventyr i sportens värld
Häckens tränare Andreas Alm, forskarna Torbjörn Lundh, Carl Lindberg och Jan Lennartsson, samt författarna David Sumpter och Torbjörn Vestberg, pratar om spelintelligens och slumpen
21 november 13:00-16:30

Se hela programmet på Aha-festivalens hemsida

Snabbfakta: AHA-logga2017_270x170.jpg

Aha-festivalen på Chalmers pågår 19-21 november. Välkommen till campus Johanneberg, Chalmersplatsen 1, Göteborg. Festivalen är på andra våningen i Kårhuset.
Det är fri entré och alla är välkomna.

Presskontakter:

Peter Christensson, projektledare Aha-festivalen: 070 958 90 43, peter@chalmers.se
Michael Eriksson, projektledare Aha-festivalen:  070 583 51 85, michael.eriksson@chalmers.se

Text: Michael Eriksson, michael.eriksson@chalmers.se

Publicerad: må 05 nov 2018. Ändrad: to 08 nov 2018