​Andjela Kusmuk hade fullt upp när hon arbetade med att lansera spelsatsningar på Amazon Web Services. Nu vill hon inspirera andra med sina erfarenheter.  ​​​​​​​​​

Vill få in fler på teknikutbildningarna

Efter Chalmers fick Andjela Kusmuk toppjobb på Netlight och Amazon. Nu vill hon främst inspirera unga tjejer att söka sig till landets teknikutbildningar – med en egen Youtubekanal.
Sedan hon gick ut Chalmers 2015 har Andjela Kusmuk bland annat hunnit vara konsultansvarig på IT-bolaget Netlight, utvecklat Amazons nordiska spelsatsning och gett ett inspirerande TED-talk om hur datorspel kan leda till jämställdhet i teknikbranschen. Nu leder hon en del av den tekniska utvecklingen på investeringsbolaget EQT. 
– Jag har alltid älskat teknik, vare sig det var att fixa en dator som hade gått sönder eller att skriva kommandon till en maskin så att den gjorde som jag sa. Det är så mycket annat i världen som styrs av känslor och tankar. Då är det väldigt skönt att kunna söka efter en logisk lösning och konkreta resultat, säger Andjela Kusmuk.

Efter studier vid Jönköpings universitet och en examen i maskinteknik läste hon masterprogrammet Production Engineering på Chalmers.
– Jag valde maskinteknik efter samtal med en studievägledare som riktade mig bort från fysik och datateknik då hon ansåg att de som läste där hade mer erfarenhet av programmering och att maskin därför skulle passa mig bättre. Idag är jag väldigt glad att jag valde maskin, men hade länge ångest över universitetsvalet och kände stor osäkerhet. Jag vill inte att någon annan tjej ska behöva tänka den tanken, säger hon. 

Redan efter den första föreläsningen på Chalmers förstod hon att hon hade hamnat rätt. Föreläsningen gavs av en yngre kvinnlig professor som pratade om hur framtida produktion påverkas av att befolkningen blir allt äldre. 
– Hon var otroligt kunnig i sitt ämne och engagerande som lärare. En stark förebild som inspirerade mig på många sätt. 

Ger
tips i egen Youtubekanal
En liknande känsla vill Andjela Kusmuk förmedla i den nystartade Youtubekanalen IT-Girls Tech som hon driver med EQT-kollegan Elin Bäcklund. Tillsammans varvar dom lättillgänglig ”know-how” om maskininlärning och kodning med mer handfasta tips, som till exempel hur man lyckas på en jobbintervju.  
– Unga tjejer ser inte teknik som något kreativt eller ens något som passar deras personlighet. Därför behöver det ske en stor förändring för att få dem att bli intresserade och se alla möjligheterna.
– Det räcker om tio tjejer som ser vår Youtubekanal söker till exempelvis Chalmers. Då har vi uppfyllt vårt syfte och satt bollen i rullning.

Teknikbranschen i sig erbjuder många fördelar som egentligen borde vara lockande för unga tjejer, menar hon. 
– Det är många unga som drömmer om att bli en influencer idag, utan att inse hur otroligt mycket teknik det är som ligger bakom det arbetet. Kamerorna man spelar in med, mjukvaran som krävs för att redigera ett videoinslag. Varför inte jobba med att utveckla detta istället? Det är kreativt, bra betalt och det är aldrig ont om intressanta utmaningar på jobbet. 

Jämställdhet är inte bara viktigt för att vi ska närma oss en mer balanserad könsfördelning, utan också för att det ger bättre resultat, menar hon. 
– Studier från bland annat MIT visar att diversifierade arbetsplatser möter sina ekonomiska mål snabbare och presterar bättre. 

Andra tekniska lösningar av kvinnor

En annan aspekt av jämställdhet som främjar branschen är att kvinnor kan komma fram till annorlunda tekniska lösningar än män.
– Det är preventivmedlet Natural Cycles ett strålande exempel på. Det grundades en kvinna. Män hade förmodligen aldrig tänkt tanken att det är dåligt med hormoner i preventivmedel, eftersom de inte själva använder dem. Det är del av anledningen till att vi i regel är bättre på att lösa ”manliga” problem än ”kvinnliga” i näringslivet – det finns inte lika många kvinnliga entreprenörer eller ingenjörer och de som finns analyseras under andra premisser än männen. Därför fördelas inte kapitalet jämlikt. 

Andjela Kusmuk är engagerad när hon pratar om nya bolag som startats av kvinnor och andra tekniska landvinningar, och understryker varför hon ser det som sitt ansvar att vara en förebild och inspirera. 
– Flödar det in fler kvinnor i tekniska utbildningar kommer också fler techbolag att startas av kvinnor. Dessa kvinnor kommer i sin tur att sitta på tillräckligt viktiga positioner för att ekonomiskt kunna bana vägen för fler kvinnor som vill utveckla sina innovationer. Så enkelt är det. 

Hjälp
te Amazon starta spelsatsning
För två år sedan hjälpte Andjela Kusmuk Amazon att starta upp sin spelutvecklingssatsning i norra Europa. Arbetet gick ut på att ta hand om alla startups i Norden, träffa bolagsgrundare och hjälpa dem att affärsutveckla och tekniksäkra sina produkter. Hon fick hjälpa till med allt från ”go-to market”-strategier till arkitekturoptimering. 
– Det var såklart en jättemöjlighet att ge till någon så ung som mig. Jag var fortfarande relativt ny i branschen men fick chansen att kombinera min tekniska bakgrund med mitt stora spelintresse och de kontakter jag byggt upp under min tid som konsult.  

– Det som var coolt med Amazon var att det var fritt fram att komma med egna idéer och brainstorma. Så länge du kunde visa siffror på det du ville uppnå och hur du skulle komma dit fick du också kicka igång dina egna initiativ. Det fanns en öppenhet för förändring som var väldigt spännande att vara med om, vi omorganiserade oss minst varje halvår.
 
Jobbar med Artificiell intelligens
Under tiden på Amazon blev Andjela Kusmuk headhuntad av EQT där hon i dag arbetar med bland annat artificiell intelligens (AI) och maskininlärning. 
– AI kanske inte den första tanken när man tänker investeringsbolag, men jag tror det kommer bli allt vanligare. Jag och min kollega Elin leder tre tekniska team inom en domän tillsammans. Lite förenklat kan man säga att arbetet går ut på att träna algoritmerna på att bli bättre på att lättare hitta rätt när man köper och säljer bolag. 
Att hon hamnade just där var inget som hon hade kunnat förutse, något som också visar på bredden i utbildningen. 
– Min styrka är att jag är bra på att lösa problem oavsett vilken bransch jag jobbar i. Det är det tankesättet man får med sig från Chalmers. Uppgifter kan lösas på många olika sätt och man får testa många olika lösningar tills man lyckas. Det, kombinerat med en känsla för siffror, är nog min favoritegenskap hos mig själv.
 
Att sluta ängslas över att välja ”fel” är ett råd som Andjela Kusmuk också vill skicka med till unga som funderar på att söka en teknisk utbildning i framtiden.
– Bara för att du väljer att läsa en viss grej nu kommer det inte att avgöra hela framtiden. Se det mer som ett medel för att nå dina mål. Med en teknisk utbildning kan du själv bestämma vart du riktar din energi. Teknik finns i alla branscher och du kan jobba med i princip vad som helst sedan, säger hon.

Text: Vedrana Sivac

Länkar


Sidansvarig Publicerad: fr 10 jul 2020.