Vann 70 000 i M2M-tävling

Chalmeristen Joakim Ericson tog hem förstapriset i teleoperatören Tele2:s tävling M2M Innovation Award. Han belönas med 70 000 kronor för sin idé om hur M2M-teknik kan användas för att effektivisera brandkårens räddnings- och släckningsarbete.

– Min idé går ut på att brandlarmscentralerna i varje byggnad ska skicka information till brandbilarna om var i byggnaden det brinner och skicka med ritningar så att man på väg till platsen vet hur det ser ut, säger Joakim Ericson i en intervju på Tele2:s hemsida.
Där berättar han också att han fick sin idé fick han när han jobbade på ett hotell där brandlarmet gick.
– När brandmännen kom till hotellet så tittade de först i brandlarmscentralen för att se var det brann och sedan i pappersritningar för att se var i huset det låg. Det kändes ganska onödigt. De borde få informationen tidigare, säger Joakim Ericson.

Andra året tävlingen arrangeras
För andra året i rad har Tele2 i samarbete med IT-tjänsteföretaget Tieto arrangerat M2M Innovation Award, en tävling som belönar svenska studenters bästa M2M-ideér (maskin-till-maskin). I årets tävling var samhällsnytta temat och alla studenter fick tänka till kring hur M2M kan bidra till ett bättre samhälle. Chalmers-studenten Joakim Ericson hade gjort just detta med sin idé där M2M-teknik kan både underlätta och effektivisera brandförsvarets arbete.

Pluggar maskinteknik på Chalmers
Joakim Ericson studerar till civilingenjör i maskinteknik på Chalmers. Hans prisbelönta idé går ut på att integrera fastigheternas befintliga brandcentraler med digitala fastighetsritningar. Genom digital integration av ritningar, branddetektorer och brandcentraler kan brandkåren få information om vilken detektor som larmar och information om byggnaden redan på brandstationen eller i utryckningsfordonet. Genom att så tidigt som möjligt få tillgång till information om brandhärden kan brandkåren effektivisera sitt arbete och på så sätt öka möjligheten att rädda både människor och egendom.

Idé som bidrar till större samhällsnytta
Eva Gidlöf, Executive Vice President på Tieto, tycker att det vinnande bidraget är ett bra exempel på hur M2M kan bidra till en större samhällsnytta.
- Joakims idé har tagit befintliga brandsystem till en ytterligare nivå där de kopplas upp mot ett nationellt digitalt kartregister som i sin tur kopplas till enheter eller portaler som både brandmän och SOS Alarm har tillgång till, säger hon.

Granskas av jury
Varje bidrag granskades av en jury bestående av Tele2:s informationsdirektör Pernilla Oldmark, Eva Gidlöf, Executive Vice President på Tieto, Michael Wallón, försäljningschef på Cinterion, och Jörgen Sandström, IT-strateg vid Sveriges kommuner och landsting (SKL).
– Vi tycker att det är väldigt viktigt att sätta strålkastarljuset på M2M, speciellt för studenter. M2M är ett område på stark frammarsch och det är dagens studenter som ska driva framtidens utveckling. Därför är det väldigt roligt med de rekordmånga bidragen som kom in i år. Genom Tele2 M2M Innovation Award vill vi sporra till tankar och idéer kring hur man kan utveckla M2M-tekniken i framtiden, säger Thomas Ekman, vd på Tele2 Sverige.

Tvåa i tävlingen blev Jonas Haag, Malmö högskola, med idén Save The Hjärta och trea kom Cathrin Malmqvist, också hon student vid Malmö högskola, med idén TappAlert. De belönas båda med en iPhone5.

Foto: Gunnar Seijbold

Mer information om de tre vinnande bidragen

Om tävlingen
Tele2 M2M Innovation Award pågick under hösten 2012 och riktade sig till studenter runt om i landet. Tele2 marknadsförde tävlingen genom studentkårerna på Kungliga Tekniska högskolan, Chalmers tekniska högskola, Lunds Tekniska Högskola och Tekniska högskolan vid Linköpings universitet. Tävlingen var dock öppen för alla studenter på samtliga Sveriges högskolor och universitet.