Vårens examensceremoni: ”Ni lämnar med stjärnvinsten i hand!”

​Den 7 mars gick vårens examensceremoni av stapeln med pompa och ståt. 170 nyutexaminerade studenter fick under högtidliga former ta emot sina diplom i stora hörsalen på campus Johanneberg.
Examinanderna och deras gäster bjöds på en traditionsenlig tillställning som inleddes med Chalmershymnen framförd av Jerker Johansson. Chalmers rektor Stefan Bengtsson hälsade välkommen och vicerektor Anna Karlsson-Bengtsson höll i diplomutdelningen.

Kårordförande Dennis Norman höll ett tal där han jämförde åren på Chalmers med ett besök på ett nöjesfält. Han liknande känslan av förvänt​an inför första dagen på högskolan med den han som barn kände på väg in på Liseberg.
– När du väl sitter i bergochdalbanan går det upp, ner, åt sidan, alldeles för snabbt och ibland extremt långsamt när du närmar dig topparna. Men du är hela tiden tillsammans med dina vänner och du skrattar mycket!

Han avslutade med att gratulera examinanderna och uppmärksamma dem på att de nu sitter med Chalmers motsvarighet till Lisebergs "Stjärnvinst" i handen, nämligen examensdiplomet.
– Nu lämnar ni med stjärnvinsten i hand, tillsammans med nyfunna vänner, fyllda med insikter och nya erfarenheter, ni klarade det!

Chalmers sångkör och Veragycklarna stod för dagens underhållning, liksom Chalmersbaletten och AllianceOrchestret som roade deltagarna utanför kårhuset och även bidrog med fanfarblås under ceremonin. Dagens konferencierer var Chalmersalumnerna Hedvig Aspenberg och Philip Wramsby.

En ny tid väntar examinanderna

Vid varje examensceremoni bjuds en framgångsrik Chalmersalumn in för att hålla tal och inspirera studenterna. I år var det Yuxi Zhao, Package Development Engineer på Tetra Pak. Hon studerade Master of Quality and Operations Management på Chalmers (2015–2017). Även hon använde sig av liknelsen med en bergochdalbana, men i förhållande till den tid som nu väntar examinanderna med jobbansökningar och nya omständigheter. I sitt tal uppmuntrade hon dem att våga prova på nya saker.
– Om du stöter på hinder, våga testa n​​ågot nytt som kan leda dig framåt på vägen, det behöver inte alltid vara något som har med din profession att göra!

Yuxi Zhao mindes också tillbaka till sin egen examensceremoni för två och ett halvt år sedan och sa att detta högtidliga tillfälle är något man ser tillbaka på som ett lyckligt minne och en riktig höjdpunkt i karriären!

Efter ceremonin fortsatte festligheterna med fotografering av studenterna och examensmiddag i kårhusets restaurang. Där bjöds det på ännu mer tal, musik och roliga uppträdanden, bland annat av Diskreta gruppen, bestående av lärarna Torbjörn Lundh och Samuel Bengmark. De lyckades med hjälp av musik och en overhead-apparat göra uppskattad underhållning av ämnet matematik. Examinandernas sista kväll på campus innehöll även en trerättersmeny, allsång och många goda skratt. Nu väntar ett nytt äventyr och en ny form av bergochdalbanefärd i livet utanför Chalmers.

Text: Julia Jansson

Publicerad: må 09 mar 2020.