USA-ambassadören besökte Chalmers först

​Den nytillträdde amerikanske ambassadören Kenneth Howery inledde sitt första officiella besök utanför Stockholm på Chalmers i Göteborg. Han lyfte fram tre områden där Sverige och USA delar viktiga intressen: frihandelsavtal, tydlig hållning gentemot Kina och etableringen av säkra 5G-nätverk.
Göteborg blev hans första anhalt, en stad med starka historiska band till USA, inte minst som handelsstad och avresehamn under den stora svenska emigrationen på 1800-talet. Chalmers är också det första universitet som Ken Howery besöker i Sverige.

– Jag bekantar mig med universitetet, vilka studenter ni har, och lär mig om vad som hittills har gjorts. Vi skulle gärna utforska idéer, och jag vill lära mig vad som kan vara möjligt att göra tillsammans, säger Texas-födde Ken Howery, som har en lång bakgrund som entreprenör i Silicon Valley.

Han grundade Paypal tillsammans med bland annat Elon Musk 1998, samma år som han tog examen i ekonomi från Stanford. Vid uppköpet blev han affärsutvecklingschef på Ebay, och har sedan 2005 arbetat som riskkapitalist.

– Det är jättespännande för Chalmers med en ambassadör med entreprenörsbakgrund, som har skapat teknikföretag och som har intresse för universitetens roll, kommenterar Stefan Bengtsson, Chalmers rektor och vd, och värd för besöket.

Inför en närmast fullsatt Runan berättade ambassadören om sina politiska prioriteringar, där USA ser att man har en allierad i Sverige.

På 5G-området poängterade han att varje land bör säkra att man handlar upp 5G av leverantörer med integritet gentemot den regering man lyder under, och att de standarder som sätts hindrar access till nätverken på ett tryggt sätt oavsett vilket land och operatör man talar om. Kinesiska Huawei och ZTE är tvingade att samarbeta fullt ut med den kinesiska staten och armén, och att hålla det förhållandet hemligt, hävdade ambassadören.

– Detta är inte paranoida fantasier. Vi har många dokumenterade fall av kinesiska cyberattacker kopplade till det kinesiska kommunistpartiet, även utan den lättare access som 5G skulle innebära, sade Ken Howery.

Han hade även med sig ett konkret budskap när det gäller utbytet med Chalmers. Sedan 1952 har Sverige och USA ett akademiskt utbytesprogram kallat Fulbright Commission, där både svenskar och amerikaner kan söka medel för utbyten på olika nivå. Nyligen installerades exempelvis professor David Blekhman, verksam vid California State University, som Fulbright Distinguished Chair i alternativ energi här på Chalmers.

– Jag vill uppmuntra fler studenter och forskare från Chalmers att söka till dessa program, så vi får en bättre mångfald i programmen. Just nu tror jag vi har en hög andel jurister som får anslag, sade Ken Howery.

Text: Christian Borg

Publicerad: to 16 jan 2020.