Studenter vill kartlägga havet med hjälp av solkraft

Två chalmersstudenter har byggt en självgående båt som drivs av solceller. Målet är att båten ska korsa Kattegatt och med det vill studenterna utforska möjligheterna med autonoma fordon på havet.​
Niels Jonsson och Josef Vernersson studerar sista året på högskoleingenjörsprogrammet i mekatronik på Chalmers och deras examensarbete tar dem ut på öppet hav. De har byggt en autonom, alltså helt självgående, solcellsdriven båt från grunden som ska ta sig över havet till Danmark, helt på egen hand och endast på solenergi.

Studenterna byggde båten i samarbete med teknikkonsultföretaget Infotiv, och syftet med projektet var att bygga en prototyp för att utforska möjligheterna med att använda autonoma fordon på havet. De ville också se vilka möjligheter och risker som finns med solcellsframdrivning på öppet hav.

– Användandet av den här typen av fordon på havet är fortfarande väldigt nytt. I dagsläget är det svårt att ta in kontinuerliga manuella data om havet och tekniken är väldigt dyr. Hade man istället haft en flotta med självgående båtar så hade det varit mycket billigare och mer effektivt, säger Niels Jonsson.

Båten programmeras så att den kommer åka efter utsatta GPS-punkter på havet, och kommer gå att följa i telefonen via GSM-nätet. Resan är planerad att börja söder om Göteborg och därifrån ska båten släppas ut och för egen maskin ta sig till Skagen i Danmark.

– Resan över Kattegatt ser vi som en möjlighet att mäta värden och få en överblick på riskområdena med den här typen av fordon. En autonom båt i vår storlek skulle annars kunna passa bra att använda inomskärs för att samla data och mäta vattendjup, säger Josef Vernersson.

I och med att båten drivs på solceller så måste den vara så energieffektiv som möjligt och under projektets gång har valet av bland annat energisnåla elsystem och solceller varit viktigt. Förhoppningen är att båten ska fungera som en plattform för framtida projekt inom utveckling av solcellsframdrivning och automation på sjöar och hav.

Läs mer om Chalmers utbildningar:

Text: Sophia Kristensson
Foto: Johan Bodell och Niels Jonsson​