Studenter bygger sjukstuga till friidrotts-EM

Här byggs sjukstugan som ska stå beredd om atleterna på inomhus-EM i friidrott gör sig illa. Närmare 90 arkitektstudenter lägger just nu sista handen vid stugan på plats i Betonghallen på Chalmers. Sista tävlingsdagen säljs den till högstbjudande. "Vi hoppas kunna bygga en ny stuga varje år", berättar Peter Lindblom, tekniklektor och kursansvarig lärare.

När Chalmers Nyheter besöker byggplatsen på torsdagen är projektledaren Peter Lindblom mitt i dagens genomgång. Han pekar och visar de åtta närvarande arkitektstudenterna på ritningarna som sitter upphäftade på en långvägg. Alla lyssnar uppmärksamt, delas sedan in i par och får välja uppgifter.
I kulisserna smyger Gösta Wass, erfaren och numera pensionerad arkitektlärare, med sammanlagt 45 år på Chalmers bakom sig.
Ja, jag tillhör väl inventarierna här, konstaterar han med ett leende.
Nu har han specialinkallats för att leda arbetet tillsammans med Peter Lindblom.

Transporteras till Scandinavium
På tisdag ska allt vara klart. Då transporteras sjukstugan ner till Scandinavium där den dockas med arenan mot Skånegatan. Men det mesta är redan färdigt. Fönster, dörrar och en del målning återstår bland annat. Under EM den 1-3 mars kommer den att vara inredd som en sjukstuga med plats för två patienter åt gången.
Sista tävlingsdagen auktioneras den ut på EM-torget inne i Scandinavium, av den folkkära friidrottsstjärnan Carolina Klüft. Hon är goodwill-ambassadör för Svenska FN-förbundet och engagerad i projektet ”Skolmat blir kunskap”, dit hela behållningen kommer att skänkas. Projektet samlar in pengar för att fler barn ska kunna äta sig mätta och ha möjlighet att gå i skolan. Inför friidrotts-EM 2013 stöttar EM-organisationen projektet.

Budgivningen startar i morgon
Budgivningen på stugan drar igång redan i morgon, lördag, på Bauhaus i Bäckebol, under ledning av den förra längdhoppsstjärnan Erica Johansson. Under hela EM-veckan går det också att lägga sitt bud online på www.bauhaus.se.
??Kommer den att stå på Bauhaus även rent fysiskt under helgen?
 Nej, de kommer att visa en modell där istället, som ger en uppfattning, säger Peter Lindblom.
Byggjätten sponsrar studenterna med allt byggmaterial. Sjukstugan ritades redan 2007 av de dåvarande arkitektstudenterna Johan Lund och Per Blomquist.
Vi hoppas kunna bygga en ny stuga varje år utifrån något av studentprojekten, säger Peter Lindblom.

Samarbetar för andra året
Det är andra året i rad som arkitekterna på Chalmers samarbetar med Bauhaus på det här sättet. Förra året byggde man en friggebod som auktionerades ut och inbringade 50 000 kronor till Barncancerfondens kampanj "Give Hope".
- Det var ett lyckat koncept för både Chalmers och Bauhaus. Därför ville vi göra om det även i år, berättar Peter Lindblom.

Text: Michael Nystås och Johanna Wilde
Foto: Michael Nystås

Bildtext: På bilden längst upp ses de åtta studenter som deltog i bygget på torsdagen tillsammans med lärarna Peter Lindblom och Gösta Wass, fr v Julia Olsson, Julia Eriksson Lagerqvist, Emma Magnusson, Pauline Algeröd, Raoul Setterwall Klingert, Ossian Quigley-Berg, Daniel Karlsson och Rebecca Hermansson.

Se fler och större bilder i Chalmeristbloggen

Tid och plats för auktionen:
EM-torget, Scandinavium, Göteborg, söndag 3 mars 2013, kl. 13.45-14.15.
Budgivningen startar lördag 23 februari på Bauhaus i Bäckebol och på www.bauhaus.se.

Se video där Carolina Klüft berättar mer om sitt engagemang

Läs mer om projektet Skolmat blir kunskap

Fakta om byggprojektet på Chalmers:

Byggprojektet pågår under sammanlagt tolv dagar och närmare 90 arkitektstudenter deltar. Vid varje byggdag närvarar 8-10 studenter som arbetar med projektet. Efter en dags arbete med huset byts studenterna ut och nya studenter tar sig an den fortsatta byggnationen. Alla byggdagar, 1-12, redovisas sedan i en gemensam examination. Därigenom får alla studenter del i byggprocessens olika stadier – delar blir till helhet – oavsett vilken dag de närvarar.

Projektet är uppbyggt kring två kurser: Från idé till färdig byggnad och Byggteknik och byggande. I den första kursen, öppen för de högre årskurserna, är uppgiften att ta fram en liten byggnad av trä på 15-20 kvadratmeter. I kursen studeras både helhet och detaljlösningar, varje projekt konstruktions- och kostnadsberäknas och avslutas med en skalenlig modell i 1:10. Varje år tas cirka 15 projekt fram. Av dessa väljs sedan ett projekt ut, som sedan byggs av förstaårsstudenterna på arkitekturutbildningen.

I den andra kursen, Byggteknik och byggande, genomförs alltså byggnationen av det valda projektet. Syftet är att ge kunskap om klimatskalets uppbyggnad och funktion, hur möten mellan olika byggnadsdelar kan utformas, och byggprocessen genom praktiskt genomförande. Tanken är att ge studenten en ökad förståelse för kommande projekt genom en tydligare konkretisering mellan det byggda och det ritade. Det får studenten i arbetet med den teoretiska tanken (arkitektritningen) som omvandlas i ett praktiskt perspektiv (byggnaden).

Kontaktinformation:
Peter Lindblom, tekniklektor och kursansvarig, Chalmers, peter.lindblom@chalmers.se