Sidansvarig Publicerad: fr 19 apr 2013.

Solar Decathlon-huset tar form på Chalmers

Från digital 3d-modell till färdigt hus på två månader. Väggarna är resta och Chalmers bidrag till studenttävlingen Solar Decathlon i Kina har börjat ta form på allvar i ett tält på Campus Johanneberg. "Fram till den 1 maj har vi på oss att bygga innan Halo ska in i containrar, så fram till dess kommer mycket pågå samtidigt", säger projektkoordinatorn Josua Smedberg.

Solar Decathlon är en studenttävling som startades upp i USA år 2002 och går ut på att universitet från hela världen ritar och bygger solenergidrivna hus. Husen transporteras sedan till en gemensam utställningsplats i kinesiska Datong där de under två veckor blir föremål för både allmänhetens och en jurys kritiska ögon.
Sedan 2010 finns tävlingen även i Madrid och 2013 är Chalmers, som första svenska lag i ett Solar Decathlon, med i den första upplagan i Kina.

"Försmak av hur det kan kännas att gå omkring inne i Halo"
Det svenska bidraget kallas Halo och är runt till formen. I förra veckan restes väggarna till huset som byggs upp i ett tält på Chalmers.
 Det är fantastiskt kul och en helt oslagbar känsla att efter över ett år på ritbordet få se vår byggnad ta form i full skala. Nu kan vi äntligen få en försmak av hur det kan kännas att gå omkring inne i Halo, säger Josua Smedberg.
Stämningen i laget är på topp och arbetet är fokuserat – schemat är pressat och det är mycket som ska hinnas med.
 Det är fortfarande väldigt mycket jobb kvar, och mycket hänger på att vi lyckas få hit allt vi behöver i tid. Samtidigt är det väldigt roligt att vara med och bygga, så det är inte jobbigt att behöva lägga extra tid på projektet, säger Josua Smedberg (t h).
Vad händer närmast och framöver?
- Golv- och takstrukturen börjar komma på plats och vi har såväl badrums- som kök- och garderob-/säng-moduler på god väg. Strax ska vi börja bygga takmodulerna, där även våra solceller ska hamna. Samtidigt börjar arbetet snart så sakta skifta över till finishen, vilket kommer bli utmanande - det är viktigt att vi hinner göra ett snyggt jobb. Förutom tak och finish ska till exempel också hela trädäcket och grundplattor för våra takbågar byggas. Från den 1 maj ska huset packas in i containrar, för att den 8 maj vara på plats i hamnen och någonstans kring 15 maj skickas iväg till Kina, berättar Josua Smedberg.

Första gången i Solar Decathlon
Shea Hagy är projektledare för det praktiska byggarbetet i det svenska laget, Team Sweden:
Det är första gången Chalmers är med i ett Solar Decathlon och det är mycket som är nytt för både studenter och lärare. Det blir otroligt kul för oss studenter att få vara med och faktiskt bygga vårt projekt, men samtidigt är det mycket att lära på vägen och vi måste vara effektiva för att hinna, säger han.

Får goda råd av Formula Student-laget
Team Sweden har fått hjälp och tips från Chalmers framgångsrika lag i Formula Student, en av världens största studenttävlingar, där man istället för hus tävlar med att bygga en racingbil.
Chalmers Formula Student har över tio års erfarenhet med att genomföra den här typen av praktiska projekt och har redan gått igenom många av de utmaningar som Team Sweden står inför. En av de största skillnaderna mellan tävlingarna är frakten, det är betydligt enklare att skeppa en bil än ett hus. Halo, som är ungefär 60 kvadratmeter stort, kommer byggas i totalt 26 golv-, vägg- och takmoduler, samt två centrala kärnmoduler med kök, badrum och teknikutrymme.

Utställning och bedömning i Kina
Väl på plats i Datong ska huset sättas ihop på femton dagar och sedan öppnas för både allmänheten och juryn.
 Mitten av juli till mitten av augusti blir en intensiv månad. Efter de två första veckornas montering står Halo öppet för utställning och bedömning i ytterligare två veckor innan det monteras ned. Den kinesiska tävlingsorganisationen har räknat med att det kan komma upp emot 15 000 personer per dag för att besöka utställningen, så det blir nog många guidade turer att gå, berättar Shea Hagy.

Text: Michael Nystås och Halo Sweden
Foto: Josua Smedberg, Agnes Hammar och Halo Sweden


Kontaktuppgifter:
Josua Smedberg, projektkoordinator, Team Sweden, 073-929 8191, josua@halosweden.com
Malin Kjellberg, projektledare, 031-772 1376, malin.kjellberg@chalmers.se

Läs mer och följ utvecklingen på Halos hemsida och blogg >>>
www.halosweden.com

Se ny time lapse-film från byggplatsen >>>
vimeo.com/62599088

Läs tidigare nyhet om Solar Decathlon

Halo Sweden i sociala medier:
www.facebook.com/halosweden
vimeo.com/user10974378
www.flickr.com/photos/halosweden
www.youtube.com/user/HaloTeamSweden2013
twitter.com/HaloTeamSweden

Sidansvarig Publicerad: fr 19 apr 2013.